Eljárás csődbűntett miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szakértőket hallgatott meg a Szegedi Városi Bíróság hétfőn abban a perben, melyben csődbűntettel vádolják a korábban mezőgazdasági termékek kereskedelmivel foglalkozó Primafruit (Magyarország) Kft. volt vezetőit.

A vád szerint az angol tulajdonú Primafruit (Magyarország) Kft. irányítói ésszerűtlen döntéseket hoztak, a cég számára kedvezőtlen szerződéseket kötöttek. A vállalkozás gyümölcsöket és zöldségeket vásárolt föl többek között dél-alföldi termelőktől és értékesített elsősorban áruházláncoknak. A Primafruit (Magyarország) Kft., melynek felszámolását jogerősen 2001. december 6-án rendelte el a bíróság, elvesztette 420 millió forintnyi saját tőkéjét, valamint 680 millió forintnyi kintlévőséget – a tulajdonosok biztosította hitelt, valamint szállítói tartozást – halmozott föl.
A tárgyaláson meghallgatott szakértők szerint a vállalkozás lényegében már 2001 nyarán fizetésképtelenné vált, tulajdonosai törzstőke-emeléssel, kölcsönnyújtással igyekeztek a cég anyagi helyzetét stabilizálni. A vállalkozás ekkor annak ellenére kölcsönt nyújtott egy partnerének, hogy a likviditási problémákkal küzdő cégnek már lejárt szállítói tartozásai voltak. A szakértők ehhez hasonlóan ésszerűtlen döntésnek tartják, hogy a cég ügyvezetője – az ezt lehetővé tévő felhatalmazás nélkül – egyik vevőjüknek elengedte mintegy 17 millió forintnyi tartozását.
A védők szerint bár előfordult, hogy számvitelileg egyes történéseket nem megfelelően rögzítettek, a vádlottak az adott gazdasági helyzetnek és a jogszabályoknak megfelelően jártak el.
A 2007 decemberében kezdődött perben – amennyiben az ügyészség, a védők és a vádlottak nem kezdeményeznek újabb bizonyítási eljárást – a héten elsőfokú ítélet várható.

Előző sztori

58 nap alatt biciklin Szegedtől Pekingig

Következő sztori

Három ország diákjai nyaralnak együtt Szegeden