Képviselői ebédszünet a Mars téri piacon

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Visszafelé sülhet el Botka erőpolitikája”

Fotók: Gémes Sándor

Ismét a nyilvánosság elé léptek azok a Mars téri kereskedők, akik a bódéjuk bontási körülményei miatt perben állnak a piacot üzemeltető városi céggel. Ezúttal Kalmár Ferenc (képünkön balra) és Bodó Imre (képünkön jobbra), a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség választókerületi elnökei emeltek szót a kiskereskedők ügyében ma délután az egykori bódésor előtt.

A sajtótájékoztatón Kalmár Ferenc (KDNP) önkormányzati képviselő elmondta, immár kezd hagyománnyá válni, hogy a három érintett jobboldali Csongrád megyei választókerületi elnök együtt tart sajtótájékoztatót bizonyos ügyekben. „Nógrádi Zoltán ezúttal szabadságát tölti, ő igazoltan van távol” – fűzte hozzá mosolyogva Kalmár, majd áttért megszólalásuk lényegi pontjára: a Mars tér rekonstrukciós munkálatai miatt „hajlék” nélkül maradt kereskedők ügyére, amelyről nemrégiben a SZEGEDma.hu is részletesen beszámolt.

„Az a célja a sajtótájékoztatónak, hogy rávilágítsunk újra, hová is vezethet az a fajta erőpolitizálás, amit a városvezetés és személy szerint Botka László folytat – mondta el a képviselő. „A Mars tér esetében közel 100 kereskedőcsalád vált értelmetlenül munkanélkülivé. Azt senki sem vonja kétségbe, hogy szükséges a tér rekonstrukciója. Az árusok, kereskedők nem a korszerűsítések ellen vannak, hanem azért harcolnak, hogy a hagyománynak és az európai trendeknek megfelelően normális, rendezett körülmények között kiskereskedelmi tevékenységet is folytathassanak a piacon.”

„Botka-féle erőpolitika”

Kalmár szerint a városvezetés módszerei – ahogy ráerőszakolják akaratukat a kereskedőkre – egész egyszerűen minősíthetetlenek. A lebontott bódétulajdonosoknak először kétmillió forint körüli összegért ígértek helyet az új csarnokokban. Ezzel szemben később már hat és fél millióra emelkedett a bérleti jog díja, a havi bérleti díj összege pedig 105 (!) ezer forintra kúszott fel. A Mars téri bódék bontását pedig tűzvédelmi okokra hivatkozva rendelték el. Amikor egyesek ellenálltak, ellehetetlenítették az árusításukat. A kiskereskedők megelégelték a jogtipró eljárást, jegyzőhöz fordultak birtokvédelem ügyében. A piacot üzemeltető cég a hivatalos döntést – melyben az árusok birtokvédelmét elismerték – ezután sem vette tudomásul, ezért még a végzést is el kellett rendelnie az ügyben hatóságilag eljáró csongrádi jegyzőnek.

„Véleményünk szerint ezek az eljárások méltatlanok egy polgáraiért felelőséget vállaló városvezetéshez” – vonta le a következtetést Kalmár, majd hozzátette, hogy a Botka-féle erőpolitika semmi jóra nem vezet, sőt: visszafelé sülhet el. Egyrészről egy éve áll a rekonstrukció, mert folynak a perek, másrészről még anyagi kár is érheti a várost, hiszen ha olyan ítélet születik, ahol jogszerűtlennek minősítik a bontásokat, a kereskedők akár kárigénnyel is élhetnek.

Bugyi és gumipisztoly

„A lehetetlen feltételek – magas bérletijog-díj – mellett nem tudtunk újra beszállni kereskedelembe” – mondta szomorúan az egyik érintett kereskedő, Ludányi Lászlóné. „Pedig a pavilonnal rendelkező kereskedőknek olyan engedélyeik voltak, melyben annak idején rögzítették, hogy közérdekből le lehet bontani a bódékat, viszont új helyet kell biztosítani. De amikor bementem ez ügyben a piacfenntartó cég igazgatójához, azt mondták, forduljak ahhoz a személyhez, aki ezt az engedélyt annak idején kiadta. Szegény már nem él. Botka pedig kerek-perec kimondta, hogy a bugyi- és a gumipisztoly-árusoknak a cserepes soron van a helye. Szóval az egész eljárásra jellemző a cinizmus és arrogancia” – tette hozzá.

A kiskereskedőknek két perük van még folyamatban: az egyik a bontás miatt indult, ahol az építmény meghatározása körül folynak a viták tekintettel a tűzveszélyességre, míg a másik esetben a helyhasználati engedélyek érvényességéről vélekedik másként a városi cég és néhány kiskereskedő. Döntés november környékén várható.

Kilenc forint az alma!

Bodó Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő, Tiszasziget polgármestere az őstermelők nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint az egész ország agrárpolitikája elhibázott, amit az utóbbi idők gyümölcstermelőinek akcióival is alátámasztott. Nagyon sok terhet rónak a magyar kereskedőkre, nem védik törvények megfelelően a jogaikat, mint más országokban, például a franciáknál. Úgy néz ki, hogy egyre inkább csak a külföldi kereskedelem élvez előnyöket idehaza. „Hogyan juthattunk el oda, hogy 2008-ban kilenc (!) forint az alma kilójának felvásárlási ára?” – tette fel a költői kérdést a képviselő.

Végül három mondatban foglalták össze a legfontosabb tennivalókat az ellenzéki politikusok.

Először is ne hatalmi arroganciával próbálják – egyébként sikertelenül, hiszen több kereskedő nyert már pert a várossal szemben – a terület rendezését keresztülvinni. A városvezetés részéről újra biztosítsák vállalható feltételekkel a kereskedők számára az árusítás lehetőségét a Mars téri piacon. Végül: helyes politikával, korrekt tárgyalásokkal elérhető, hogy újra „élettel” és megfizethető, magyar árukkal teljenek meg a Mars téri üzlethelyiségek polcai.

Előző sztori

Havas Boldogasszony nagybúcsú lesz Alsóvároson

Következő sztori

Centikre a haláltól