Közélet

Képviselői ebédszünet a Mars téri piacon

Képviselői ebédszünet a Mars téri piacon

2008. július 29., kedd
Képviselői ebédszünet a Mars téri piacon

„Visszafelé sülhet el Botka erőpolitikája"

Fotók: Gémes Sándor

Ismét a nyilvánosság elé léptek azok a Mars téri kereskedők, akik a bódéjuk bontási körülményei miatt perben állnak a piacot üzemeltető városi céggel. Ezúttal Kalmár Ferenc

(képünkön balra)

és Bodó Imre (képünkön jobbra), a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség választókerületi elnökei emeltek szót a kiskereskedők ügyében ma délután az egykori bódésor előtt.

A sajtótájékoztatón Kalmár Ferenc (KDNP) önkormányzati képviselő elmondta, immár kezd hagyománnyá válni, hogy a három érintett jobboldali Csongrád megyei választókerületi elnök együtt tart sajtótájékoztatót bizonyos ügyekben. „Nógrádi Zoltán ezúttal szabadságát tölti, ő igazoltan van távol" - fűzte hozzá mosolyogva Kalmár, majd áttért megszólalásuk lényegi pontjára: a Mars tér rekonstrukciós munkálatai miatt „hajlék" nélkül maradt kereskedők ügyére, amelyről nemrégiben a SZEGEDma.hu is részletesen beszámolt.

„Az a célja a sajtótájékoztatónak, hogy rávilágítsunk újra, hová is vezethet az a fajta erőpolitizálás, amit a városvezetés és személy szerint Botka László folytat - mondta el a képviselő. „A Mars tér esetében közel 100 kereskedőcsalád vált értelmetlenül munkanélkülivé. Azt senki sem vonja kétségbe, hogy szükséges a tér rekonstrukciója. Az árusok, kereskedők nem a korszerűsítések ellen vannak, hanem azért harcolnak, hogy a hagyománynak és az európai trendeknek megfelelően normális, rendezett körülmények között kiskereskedelmi tevékenységet is folytathassanak a piacon."

„Botka-féle erőpolitika"

Kalmár szerint a városvezetés módszerei - ahogy ráerőszakolják akaratukat a kereskedőkre - egész egyszerűen minősíthetetlenek. A lebontott bódétulajdonosoknak először kétmillió forint körüli összegért ígértek helyet az új csarnokokban. Ezzel szemben később már hat és fél millióra emelkedett a bérleti jog díja, a havi bérleti díj összege pedig 105 (!) ezer forintra kúszott fel. A Mars téri bódék bontását pedig tűzvédelmi okokra hivatkozva rendelték el. Amikor egyesek ellenálltak, ellehetetlenítették az árusításukat. A kiskereskedők megelégelték a jogtipró eljárást, jegyzőhöz fordultak birtokvédelem ügyében. A piacot üzemeltető cég a hivatalos döntést - melyben az árusok birtokvédelmét elismerték - ezután sem vette tudomásul, ezért még a végzést is el kellett rendelnie az ügyben hatóságilag eljáró csongrádi jegyzőnek.

„Véleményünk szerint ezek az eljárások méltatlanok egy polgáraiért felelőséget vállaló városvezetéshez" - vonta le a következtetést Kalmár, majd hozzátette, hogy a Botka-féle erőpolitika semmi jóra nem vezet, sőt: visszafelé sülhet el. Egyrészről egy éve áll a rekonstrukció, mert folynak a perek, másrészről még anyagi kár is érheti a várost, hiszen ha olyan ítélet születik, ahol jogszerűtlennek minősítik a bontásokat, a kereskedők akár kárigénnyel is élhetnek.

Bugyi és gumipisztoly

„A lehetetlen feltételek - magas bérletijog-díj - mellett nem tudtunk újra beszállni kereskedelembe" - mondta szomorúan az egyik érintett kereskedő, Ludányi Lászlóné. „Pedig a pavilonnal rendelkező kereskedőknek olyan engedélyeik voltak, melyben annak idején rögzítették, hogy közérdekből le lehet bontani a bódékat, viszont új helyet kell biztosítani. De amikor bementem ez ügyben a piacfenntartó cég igazgatójához, azt mondták, forduljak ahhoz a személyhez, aki ezt az engedélyt annak idején kiadta. Szegény már nem él. Botka pedig kerek-perec kimondta, hogy a bugyi- és a gumipisztoly-árusoknak a cserepes soron van a helye. Szóval az egész eljárásra jellemző a cinizmus és arrogancia" - tette hozzá.

A kiskereskedőknek két perük van még folyamatban: az egyik a bontás miatt indult, ahol az építmény meghatározása körül folynak a viták tekintettel a tűzveszélyességre, míg a másik esetben a helyhasználati engedélyek érvényességéről vélekedik másként a városi cég és néhány kiskereskedő. Döntés november környékén várható.

Kilenc forint az alma!

Bodó Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő, Tiszasziget polgármestere az őstermelők nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint az egész ország agrárpolitikája elhibázott, amit az utóbbi idők gyümölcstermelőinek akcióival is alátámasztott. Nagyon sok terhet rónak a magyar kereskedőkre, nem védik törvények megfelelően a jogaikat, mint más országokban, például a franciáknál. Úgy néz ki, hogy egyre inkább csak a külföldi kereskedelem élvez előnyöket idehaza. „Hogyan juthattunk el oda, hogy 2008-ban kilenc (!) forint az alma kilójának felvásárlási ára?" - tette fel a költői kérdést a képviselő.

Végül három mondatban foglalták össze a legfontosabb tennivalókat az ellenzéki politikusok.

Először is ne hatalmi arroganciával próbálják - egyébként sikertelenül, hiszen több kereskedő nyert már pert a várossal szemben - a terület rendezését keresztülvinni. A városvezetés részéről újra biztosítsák vállalható feltételekkel a kereskedők számára az árusítás lehetőségét a Mars téri piacon. Végül: helyes politikával, korrekt tárgyalásokkal elérhető, hogy újra „élettel" és megfizethető, magyar árukkal teljenek meg a Mars téri üzlethelyiségek polcai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.