Hétvégi szegedi programok: fesztiválok

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezen a hétvégén is rengeteg program közül válogathatnak a szórakozásra vagy feltöltődésre vágyó szegediek.

Szombaton nappal és éjszaka két természetközeli helyre csábítanak családias programok. A füvészkertben Lótusz Napok kezdődnek, míg a vadasparkban az est leszállta előtt a hungarikum számba menő állatokat, így a szürkemarhákat ismerhetjük meg közelebbről, este pedig a ragadozók kapnak egy zsákot, amelyben egy csont van elrejtve, ezt tépik szét az állatok. Az este nyolc órakor a főbejárattól induló zseblámpás éjszakai túra izgalmát az adja, hogy ilyenkor egész más arcát mutatja a vadaspark.

A szabad színházak nemzetközi találkozója délután öt órakor elkezdi mára rendelt előadás-sorozatát, mi csak az ingyenesen látogatható előadásokra térünk ki, míg a részletes program itt tekinthető át.

Délután öt és hat órakor a Széchenyi téren ismét fellép az “Első Magyar Garantáltan Pártsemleges Politikusképző Artistaiskola Vizsgacirkusza“. (Ez amolyan fesztivál a fesztiválban, hiszen a THEALTER műsora színesíti a Hungarikum Fesztivált, s ez ugyanitt ugyanebben az időben így lesz vasárnap is.)

Este háromnegyed héttől a régi zsinagóga udvarában az Andaxínház Körvonalkorrekcióját láthatjuk, majd negyed kilenctől ugyanezt megismétlik a Régi Hungáriában. (Itt is elmondható, hogy vasárnap ugyanez az előadás ugyanezeken a helyszíneken megismétlődik.)

A Széchenyi téren zajló Hungarikum Fesztivál mai programjai este hét órától folytatódnak Báder Béla és cigányzenekarának Dankó Pista emlékére összeállított műsorával (közreműködik Lajkó Gizella és Gera Tibor).

S hogy a komoly dolgokra vágyók se maradjanak hoppon, a városháza udvarán (Szeged, Széchenyi tér 10.) a Muzsikáló Udvar keretében Budapesti Vonósok hangversenye kezdődik este fél kilenckor. Közreműködik: Drahos Béla fuvolaművész. (Eső esetén a Kisszínházban.)

Este kilenc órai kezdettel a VI. Szegedi Várjátékokon a Reneszánsz Emlékév keretében mutatja be a Szegedi Pinceszínház Balassi Bálint Szép magyar komédia című zenés pásztorjátékát. (Vasárnap is műsoron van!)

Az est megkoronázása a kilenc órakor kezdődő előadás lehet a Dóm téren. A Szegedi Szabadtéri Játékok a Budapesti Operettszínházzal együttműködve állítja színpadra a klasszikus prózai mű, a Szentivánéji álom musicalváltozatát. A minden tekintetben egyedi produkció életre keltésében neves művészek működnek közre: a worldmusical Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Szakcsi Lakatos Béla zenéjével és a két alkotó mellett Müller Péter Sziámi szövegeivel kerül színpadra.

Ahogy már tegnap is, este tíz órától a kanadai utcaszínházi társulat klasszikusát láthatjuk a Klauzál téren. A szabad művészetek kedvelőinek tehát: Les Sages Fous – Bizzarium: Aquarium.

Vasárnap reggel kilenc órától kezdődik Kisstadion Kispályás Labdarúgó Kupa a Szegedi Sport és Fürdők Kft. (korábban VSI) szervezésében. (Kisstadion: Szeged, Derkovits fasor 1-3., tel: 62/401-959)

Ugyancsak vasárnap a botanikus kert lótusz napjai továbbra is várják az érdeklődőket, a délelőtt folyamán pedig több, mostanában nyílt kiállítást és tárlatot is meglátogathatunk. Gömör Tamás fotóművész kiállítása – melynek témájául a hazai rockzene világának alakjai szolgáltak – a Kass Galériában érdekes lehet azok számára is, akik a KOGART-tárlatra kíváncsiak a REÖK-ben.

Eközben a Széchenyi téren Jó ebédhez szól a nóta a Hungarikum Fesztivál keretében, a déli órákban. Játszik Báder Béla és cigányzenekara.

Itt délután hat órakor mutatkoznak be a szegedi Sasíjászok, a nomád hagyományőrző csoport bemutatójára valószínűleg sok gyerek kíváncsi lesz, de az ilyesmi bizony még az apákat, nagyapákat is megfoghatja, ha egy csöppet is érdeklődnek a magyar történelem iránt.

Ezt követően este nyolc órától operettest kezdődik a Szegedi Nemzeti Színház művészeivel.

Előző sztori

Maszkaland-gyerektoll: (Fel)szabadítók s Makám-zene

Következő sztori

SZTE: eredményes felvételi – szabad helyekkel