Emlékképek súlya ABBA-slágerekkel

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyár lévén valami azt súgja, hogy könnyed dolgokat kéne ajánlani: a premier mozik közül a “Mamma Mia” igazi tengerparti nyaralásos, ABBA-slágerekkel, rég nem látott kedvencekkel teli limonádé, míg a “Ne szórakozz Zohannal” Gedeon bácsis, moszados vígjátékocska az izraeli titkosszolgák hajszobrászati kvalitásairól… De mi mégsem a felhőtlen kacagásra okot adó dolgokat szemlézzük, mert van egy két elgondolkodtató érdekesség a Belvárosi mozi műsorán.

Fél lábbal a sírból pislogni az életet. Ez történik a “Szkafander és pillangó” mesélőjével, akinek teljes bénultságában csak ennyi lehetősége maradt a kinti világgal kommunikálni, hiszen bal szemére pislogni még tud: egy pislantás az igen, két pislantás a nem… Nem több, nem kevesebb, ennyi eszköz állt a valóban megtörtént eset írójának rendelkezésére. Hogy a könyvet sokan olvasták, nem csoda. Hogy ebből hogyan lehet filmet csinálni? Nos, persze erről is szól ez a több Oscarra is jelölt film, meg nagyon sok minden másról, amiről csak ritkán szoktunk elgondolkodni, pedig… A mondat befejezéséhez javaslom a Csőke József-terem este fél kilences meglátogatását.

A mozi már csak olyan, hogy mások életébe tekintünk bele, mások objektívének fókuszából nézve az eseményeket. Kinek nem fordult már meg a fejében beleszólni a történetbe, átszabni a dolgokat. Ez az interaktivitás azonban a modern kori mozi jelen lehetőségei mellett is egyenlőre csupán ábránd. A “Mások élete” azonban egy olyan emberről szól, egy valódi “nagy testvérről”, aki képes erre, mert olyan korban él vissza hatalmával, ahol mindent lehet, és semmit sem lehet. Az NDK, a Stasi, a német létező szocializmus és titkosszolgálata a múlté. De a németek megtanultak nem felejteni, sőt, megtanultak szembenézni mindazzal, ami velük és nem mással történt. A film elkészítése három évet vett igénybe, ebből csupán az adatgyűjtés tartott egy évig… Ha belegondolok, hogy engem csupán megfigyeltek, kiver a hideg: akkoriban a pécsi egyetemen bizonyos Gyurcsány Ferenc (alias: Fletó) volt a KISZ-titkár… A legjobb külföldi filmnek járó Oscart is magáénak tudó NDK-s valóságshow vetítése negyed hétkor kezdődik a Csőke József-teremben.

Előző sztori

Érmek a kémcsövek árnyékában

Következő sztori

Hungarikumok fesztiválhangulatban Szegeden