Bulvár

A sarlósfecskék fészkelőhelyeit keresik az önkéntesek

A sarlósfecskék fészkelőhelyeit keresik az önkéntesek

2008. július 1., kedd
A sarlósfecskék fészkelőhelyeit keresik az önkéntesek

Fotók: Gémes Sándor

A sarlósfecskék fészkelőhelyeit keresik a Magyar Madártani Egyesület önkéntesei; a védett madarak fontos élőhelyei a régi típusú panelházak rései, ezek azonban az épületek szigetelésével egyre inkább fogyatkoznak.

Nagy tempóban folyik a panelszigetelési program, az iparosított technológiával készült épületek rései azonban fontos élőhelyei a denevéreknek és a sarlósfecskéknek, utóbbiaknak szinte egyetlen költési lehetőséget jelentik ezek a magas házak - mondta

Lovászi Péter

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára az MTI-nek. A sarlósfecskék eredetileg lösz- és sziklafalak réseibe építették fészkeiket, de az elmúlt évtizedek során egyre nagyobb számban költöztek be az emberi településekre. Magyarországon nagyobb állományai Budapesten, Pécsett, Sopronban és Szegeden találhatóak. A szakember elmondta, az állomány védelme érdekében fel kellene mérni, hol vannak a madarak számára megfelelő élőhelyek - szigeteletlen vagy a réseket kitöltő szivacscsíkokkal régen szigetelt panelépületek -, illetve merre fészkelnek jelenleg is sarlósfecskék. Az adatok ismeretében lehetne meghatározni a további lépéseket, például azt, mely épületekre lenne érdemes mesterséges odúkat telepíteni, ahova a külföldi tapasztalatok alapján szívesen beköltöznek a fecskék.

A felmérést jelenleg, a fiókák etetési időszakában érdemes elvégezni. A feladat egyszerű: egy-egy épület mintegy fél órás megfigyelésével - még látcső sem feltétlenül kell - jól megbecsülhető a ki- és berepülő madarak száma és a fészkek helye. Az adatokat várják a Magyar Madártani Egyesület csoportjai. A sarlósfecskék nevüket hosszú sarló alakú szárnyukról kapták. Tizenhat centiméter körüli hosszúságú testüket barnásfekete toll borítja, amely torkuknál fehéres színű, rövid farkuk villás. Társasan röpködnek, szinte az egész napot a levegőben töltik. Röptük villámgyors és változatos: sarlósan megmerevített szárnyaikon siklanak vagy gyors, reszkető szárnycsapásokkal hasítják a levegőt. Költés idején nagyon hangosak, ilyenkor vijjogva kergetőznek az épületek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.