Közélet

Követi-e Szeged és a megye a vásárhelyi példát?

Követi-e Szeged és a megye a vásárhelyi példát?

2008. június 17., kedd
Követi-e Szeged és a megye a vásárhelyi példát?

Fotó: Gémes Sándor

Hódmezővásárhely városának közgyűlése nemrégiben felszólította a megye településeinek önkormányzatait és a Csongrád Megyei Önkormányzatot, hogy hozzá hasonlóan tegyék nyilvánossá a folyamatban lévő vállalkozói szerződéseket. Szeged és a megye egyaránt úgy nyilatkozott: ők már eleget tettek a felhívásnak. Valóban?

Hegedűs Zoltán

hódmezővásárhelyi képviselő június 5-én felszólította a települések és a megyei önkormányzat vezetőjét, hogy Hódmezővásárhelyhez hasonlóan tegyék nyilvánossá és polgáraik számára elérhetővé az önkormányzatuk által kötött, folyamatban lévő vállalkozói szerződéseket. A felszólítás pártállástól független: Hódmezővásárhely egyaránt várja Szeged, Makó, Szentes, Csongrád, Mórahalom, Mindszent, Kistelek és a Csongrád Megyei Önkormányzat csatlakozását.

Lázár János

, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az adófizetők pénzének törvényes felhasználása érdekében különösen fontosnak tartja, hogy folyamatosan biztosítsa az önkormányzat gazdálkodásának átláthatóságát, nyilvánossá és nyomon követhetővé tegye az adófizetők pénzének kezelését. A polgármester közölte: szeretné, ha a vásárhelyi példát az ország más települései is követnék, ennek kezdete Csongrád megye lehet. A megyei önkormányzat részéről

Varga Márta

szóvivő közölte lapunkkal: véleményük szerint

weblapjuk

meglehetősen informatív, és biztosítja a polgárok számára a pénzek nyomon követésének lehetőségét. Elmondása szerint nem a hódmezővásárhelyi felhívásnak köszönhetően, hanem a közzétételt elrendelő „üvegzseb" törvény értelmében hozták nyilvánosságra az ötmillió forintnál nagyobb összegekre kötött szerződéseket. Szintén itt olvashatók a szervezeti, személyzeti, valamint a gazdálkodási és a tevékenységre vonatkozó adatok is.

Botka László

, Szeged polgármestere sajtófőnökén keresztül reagált megkeresésünkre.

Vécsey Ágnes

elmondta: Szeged nem Hódmezővásárhely példáját követi, hanem a december óta hatályos vonatkozó törvénynek megfelelően polgármesteri és jegyzői szabályzatot hozott létre a tárgyban, s ez idő óta

a város honlapján

megtekinthető a szabályzat és a szerződések is. Szeged és a megye vezetése tehát úgy érzi, eleget tett a polgárok tájékoztatásának. A probléma azonban az, hogy a vásárhelyi felhívás nem erre vonatkozott: ha adatlapon szerepeltetik majd az összes, fejlesztéssel kapcsolatos adatot, azaz kivel, mennyiért és milyen műszaki tartalmú szerződéseket kötött a város és a megyei önkormányzat, akkor mondhatják el, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a korrupció esetleges vádjai alól tisztázzák magukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.