Téboly, gyönyörű képekben

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sipos József, aki a 2005-ös A gyertyák csonkig égnek filmadaptációját rendezte, ezúttal Márai egy másik klasszikus kisregényét viszi vászonra. Az Eszter hagyatéka kiváló színészgárdát felvonultató, gyönyörűen fotózott film emberi kapcsolatokról, belső törvényről és hűtlenségről.

Eszter (Nagy-Kálózy Eszter), a maga választotta magányában élő asszony egyszerre táviratot kap hűtlen kedvesétől, Lajostól (Cserhalmi György), hogy húsz év után visszatér meglátogatni. A látogatás híre régi sebeket tép fel, mint ahogy ezen utolsó találkozás végzetes vasárnapi napjának beszélgetései is.

A főszerepet játszó Nagy-Kálózy Eszter hihetetlen érzékletességgel játssza el a saját maga által épített érzelmi börtönben vívódó nőt, egy-egy finom arcrezdüléssel is hatalmas belső drámákat érzékeltet. Cserhalmi is kiválóan alakítja a szélhámos, életművész Lajos figuráját. Nagy kihívás a színészek számára élettel telivé tenni az erősen az eredeti novellára támaszkodó szövegkönyv súlyos, veretes szövegeit. De alakításuk megkísérli a lehetetlent: Márai párbeszédeit – amelyek nehézkes, a hétköznapi dikciótól távol álló, az élet nagy-nagy igazságait magukban rejtő mondatok egymásutánjai – életszerűvé varázsolni. Pszichológiai bravúr ez: el kell velünk hitetniük, hogy Lajos húsz évvel árulása után is korlátlan hatalma van Eszter fölött, és fél nap alatt éri el – csupán szavak és apró pszichológiai trükkök bevetésével – azt, amit hihetetlennek gondolnánk. Színészi salto mortale.

A kisebb szerepekben is mind remek színészeket láthatunk: például Nunuként Törőcsik Marit, vagy Eszter régi barátaiként Eperjes Károlyt és Szilágyi Tibort.

A gyönyörű képek Gózon Francisco nevét dicsérik, aki legszebb pompájában engedi látni a mézszínű őszi balatoni tájat, a rozzant villát, amely kopott méltósága által szintén hangsúlyosan jelen van a történetben.

Megrázó történet emberi kapcsolatokról, hazugságokról, a szenvedélyek és hitek mindent legyűrő hatalmáról – amelynek örvényével még inkább kontrasztot alkot az idilli badacsonyi táj.

Eszter hagyatéka. Magyar dráma, 90 perc, 2008. Rendezte: Sipos József

Default thumbnail
Előző sztori

Idén hat hetes a Szegedi Várjátékok programsorozata

Default thumbnail
Következő sztori

Szabó Gábor a rektori konferencia társelnöke

Legutóbbi hasonló cikkek