Súlyos egészségügyi kockázat Újszegeden?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A Fidesz szegedi önkormányzati frakciója tiltakozik a szegedi városvezetés és a Démász Zrt. az újszegedi lakosok egészségi állapotának kockázatait figyelmen kívül hagyó, hanyag eljárása miatt. Mint ismeretes, a Démász Zrt. a szegedi kertváros felett húzódó nagyfeszültségű elektromos kábelekben közel hatszorosára, 20 kilovoltról 120 kilovoltra emelte a feszültséget. Ezen lépéséről előzetesen nem értesítette a lakosokat.

“A megfigyelések egyértelműen bizonyítják – áll a szegedi Fidesz-KDNP frakció közleményében -, hogy a nagyfeszültséghez közeli életvitelszerű tartózkodás a leukémiás és más daganatos megbetegedések számának növekedését okozza. A Démász Zrt. lépése komoly egészségügyi kockázatot jelent a helyben lakóknak, ami egységes önkormányzati fellépést sürget. A szocialista-szabaddemokrata irányítású önkormányzat polgármesteri hivatala az ellenzéki kezdeményezésre összehívott lakossági fórumon tisztségviselőkkel nem, csak alacsony beosztású munkatársakkal képviseltette magát, ezzel figyelmen kívül hagyva a történtek jelentőségét és későbbi hatását. Álláspontunk szerint a kormánypártok hozzáállása az áramszolgáltató profitérdekeit veszi csak figyelembe, a lakosságra ügyet sem vet. Felelős önkormányzati vezetéshez méltatlan ez a hozzáállás.”
A történtek miatt a szegedi Fidesz-KDNP frakciószövetség haladéktalanul kezdeményezte a közgyűlés városüzemeltetési, környezetvédelmi, víz- és csatornabizottsága rendkívüli ülésének összehívását, hogy a lakossági vélemények ismeretében vizsgálják meg a kialakult a helyzetet és a súlyos egészségügyi kockázatok elhárításának a módját. A bizottságot ma délután három órára hívták össze a torony alatti 118-as terembe.
Munkatársunk a bizottság ülését követően jelentkezik a legfrissebb hírekkel.

Előző sztori

Az átváltozás dokumentumait várják

Következő sztori

A kereső ember magánmitológiája