Közélet

Csúszós pályán pattog tovább a labda

Csúszós pályán pattog tovább a labda

2008. június 11., szerda
Csúszós pályán pattog tovább a labda

Nyomozás folyamatban: „…hivatali visszaélés …megalapozott gyanúja…”

Fotók: Gémes Sándor

Ahogy azt ígértük, a SZEGEDma.hu folytatja a SZVSE- és a Szeol-pálya körül kialakult – immár országos érdeklődésre szert tett – ingatlanbotrány bemutatását. Előző írásainkban a tényeket, a kialakult helyzetet ismertettük, most az érintetteket szólaltatjuk meg.

Nógrádi Tibor

, az Együtt a Szegedi Labdarúgásért szurkolói mozgalom vezetője a SZEGEDma.hu-nak

tegnap elmondta

, az elmúlt héten tanúként hallgatták ki Kecskeméten az üggyel kapcsolatban, majd bepillantást engedett az erről szóló jegyzőkönyvbe is. Az irat szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon a Btk. 225. paragrafusába ütköző és aszerint minősülő, jogtalan hátrányt okozó hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Mihályné Bornemissza Elvira

, a főkapitányság sajtóreferense e tényt megerősítette, azonban részletekkel a nyomozás érdekében nem kívánt szolgálni. Annyit elmondott, hogy az eljárás a tanúkihallgatás fázisában van.

Csókolom, eladó a Széchenyi tér?

A Szeol-pályáért pályázó cég – melynek beadványát tegnap visszadobták – a Szeviép cégcsoport. Az egyik tulajdonost,

Pistrui Lászlót

(felső képünkön)

kérdeztük, halott-e az eljárásról, és nem tartja-e etikátlannak, hogy a pályázatkiírása előtt fél évvel – amit

videó is bizonyít

, és talán ez is a botrány egyik kiváltó oka – az alpolgármesterrel együtt mint leendő győztes lobbizott az ügyben a SZVSE közgyűlésén. „A rendőrségi vizsgálatról nem hallottam, de szerintem okafogyott az ügy, hiszen

nem fogadták el a pályázatunkat

, így érvényét veszti minden vád, ami az összejátszásról szólt” – mondta Pistrui, majd példával is illusztrálta, hogy teljesen szokványos ügymenet történt. „ A folyamat úgy zajlott, hogy egyszerűen felmerült egy igény – jelen esetben a Szeviép részéről – a területre, megkérdeztük a városházán, hogy tervezik-e az eladását. A város nem zárkózott el az ügytől, és mivel e két akarat találkozott, nyílt értékesítési eljárás keretében, teljesen szabályosan meghirdették eladásra az ingatlant, amire egyébként bárki pályázhatott. Ha önt vagy bárkit érdekelne egy terület – szélsőséges példával élve –, mondjuk a Széchenyi tér, jogában áll felkeresni az önkormányzatot, hogy érdeklődjön, tervezik-e a közeljövőben az eladását. Az önkormányzatnak persze vannak konkrét céljai a különböző ingatlanjaival, és ha a terület hasznosítását kérdések lengik körbe, és éppen jelentkeznek is érte, akkor önkormányzati hatás- és jogkörrel akár meg is hirdetheti nyílt értékesítési eljárás keretében eladásra. Persze a Széchenyi térrel biztos nem járna szerencsével…”

Csúszós-lyukas bürokráciai háló

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester (MSZP) a másik érdekelt fél képviseletében hasonlóan válaszolt kérdésünkre, mint Pistrui: nem hallott a rendőrségi vizsgálatról. „De nem lep meg az eljárás” – nyilatkozta. „Engem folyamatosan feljelentenek, szinte minden ingatlanberuházással kapcsolatban. Egy kicsit bánt, hogy egyesek ebből rendszert csinálnak, de elfogadom, hogy ez a szakmámmal jár. Eddig egyébként egyszer sem kellett a bíróságig elmennem.”

„Ez az ügy egy kicsit más, nem gondolja? Hiszen az egyik bejelenés konkrét hiányosságokat mutat fel. Az Etelka sori pálya tulajdonlapján nem szerepel az elidegenítési tilalom, ráadásul hozzá is nyúltak a területhez"

… – tettük fel következő kérdésünket. „Igen, ez országos probléma. Jelezte a minisztérium, hogy majd korrigálni fogja. Az egykori állami területekkel kapcsolatban átjegyzéskor a bürokrácia hálójában történtek apróbb hiányosságok. Természetesen ennek ellenére tudtunk az elidegenítési tilalomról, és a szabályok betartásával jártunk el” – válaszolta a politikus. Ami a jövőt illeti, az alpolgármester szerint a SZVSE sportegyesületen sok múlhat, hiszen ha nem támogatja a koncepciót, akkor nem biztos, hogy újra kiírják a pályázatot.

A sport érték – építhetünk rá?

Megkerestük

Kohári Nándort

, a sportbizottság elnökét, aki nem lepődött meg azon, hogy már nyomozati anyagként is szerepel a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon az ügy. Ennek tükrében pláne demagógnak tartja, hogy az érintett felek a sport elleni támadásként tüntetik fel az ingatlanbotrányt, az összejátszás sarát pedig az érvénytelenített pályázat mögé bújva próbálják lemosni egymás kezéről. „Szó sincs arról, hogy Szeged sportja szenvedne kárt, ha meghiúsulna a stadion eladása. A sportot az szolgálná, ha a Tisza-parti stadion hosszú távon az önkormányzat tulajdonában maradna. A regnáló vezetés így is azon mesterkedik, hogy minél több sportlétesítményből húzzon hasznot.” A sportbizottság elnöke szerint a focipályákat tekintve a Postás-pályára már keresztet vethetünk, ott – a tulajdonos Öreg-Duna Kft. profilját nézve – valószínűleg lakópark épül majd. A jövő bizonytalanságában lebeg a SZVSE-pálya, ami - ha létrejön a város és a Szeviép közötti üzlet - biztosan nem sportlétesítményéként üzemel majd tovább. Az uszodaprojekt egy gyakorlópályát emészt majd fel az Etelka sori Szeol-pályán. Az újszegedi UTC füve is beépítendő területként jelent meg egy nagyberuházó papírjain, mely a közeljövőben építi fel lakó- és bevásárlóparkját a Tisza-part mellé. „Nem hiszem, hogy ha van négymilliárd forint elektromos tömegközlekedés fejlesztésére, ne lehetne átcsoportosítani 700 milliót, hogy megmaradjon a stadion. A tömegsport, az egészség érdekében” – tette hozzá Kohári.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.