Közélet

Nyomozás a szegedi focipályák ügyében

Nyomozás a szegedi focipályák ügyében

2008. június 11., szerda
Nyomozás a szegedi focipályák ügyében

Pályázati mutyi, szerződés aláírás nélkül, lemaradt tiltás

Fotók: Gémes Sándor

Ismét fordulatot vett a SZVSE-pálya és a városi stadion, a Szeol-pálya körüli ingatlanbotrány. Míg a Szeol-pálya megvételére benyújtott, érvénytelennek nyilvánított Szeviép-pályázatot a város és az érintett cég vezetése is a sport elleni támadásként aposztrofálta a helyi médiában, addig kiderült, hogy az ügyben már a rendőrség is nyomoz.

Portálunkon már több cikkben is foglalkoztunk a Szeged város sportkoncepciója mögé bújtatott ingatlancserével, melynek keretében a Szeviép cégcsoport szeretne hozzájutni a SZVSE sportegyesület frekventált helyen álló területéhez komoly városi segítséggel, az ingatlan valós értékének a töredékéért. A recept: a cég a városvezetéssel előre egyeztet, hogy a városi stadion eladására a közeljövőben írjanak ki egy pályázatot, majd közösen meggyőzik a SZVSE sportegyesületet, hogy konzorciumban vegyen részt ezen a pályázaton, amit megnyernek, és létrejöhet a cserebere, ami mindkét félnek jó lesz. A SZVSE átköltözhet a Szeol-pályára, amit a Szeviép kicsinosít, és ad még 230 millió forintot a működtetésre. A Szeviép ezért a közel egymilliárd forintért megkapja a vasutas sportegyesület ingatlanját. A város pedig a stadionjáért kapott pénzt beolvasztja az uszodaépítésbe, és hálából közgyűlési többséggel a Szeviép új ingatlanjáról leveszi az elidegenítési tilalmat, ezután a SZVSE-pálya már nem csak sportcélra hasznosítható.

Milliárdokat kapavágás nélkül: nyomozás

Ez utóbbi momentum az, amiért az egész hercehurca létrejött, mivel az ingatlan becslések szerint így akár a háromszorosáért is értékesíthető. A Szeviép kapavágás nélkül nyerhet az üzleten akár kétmilliárd forint értékű földrögöt és fűcsomót. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya egy bejelentés alapján a fent vázolt ügymenet miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen, a Btk. 225. paragrafusába ütköző és aszerint minősülő jogtalan hátrányt okozó hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Egyedül nem megy

Feltehetnénk a kérdést, hogy akkor miért nem nyerte meg a pályázatot a konzorcium, hiszen az egyik érintett félnek – Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármesternek – a vádakra, miszerint előre „lezsíroztak” mindent, éppen az érvénytelenített pályázat volt az ellenérve. Tegnapelőtt ugyanis a bírálóbizottság érvénytelenítette a pályázatot. Miért? A válasz egyszerű: mert a pályázat létre sem jött egészen. A SZVSE ugyanis az utolsó pillanatban kihátrált a pályázatból, és a Szeviép egyedül, a sportegyesület aláírása nélkül adta be a papírokat, és ez így félmunka. Az egyesület azért döntött így, mert a pályázat kiírása előtt fél évvel létrejött konzorciumi szerződés a Szeol-pálya 54 ezer négyzetméteres részére szólt, időközben azonban a város „lecsippentett” – papíron és a valóságban is – néhány darabot a Szeol-pályából (például egy bekötőutat a szomszédos lakóparkban épülő hipermarket könnyebb elérhetősége miatt). Így a pályázatban kiírt terület időközben 41 ezer 803 négyzetméterre változott, és ez jelentősen eltér a konzorciumi szerződésben foglaltaktól. Ez a területi deficit volt tehát az ok, amiért az értékcsökkent ingatlant már nem fogadta el a SZVSE területének ellenértékeként, és információnk szerint ez volt a város másik felelőtlen döntése, ami miatt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság valamelyik fiókjában ott fekszik egy másik feljelentés is.

Le van írva, hogy tilos!?

A SZEGEDma megkereste

Nógrádi Tibort

, az Együtt a Szegedi Labdarúgásért szurkolói mozgalom – a bejelentéseket benyújtó szervezet – vezetőjét, akit a napokban tanúként hallgattak ki Kecskeméten.

„A telekátjátszással kapcsolatos bejelentésünket az Országos Rendőr-főkapitányságra küldtük, összeférhetetlenségre hivatkozva” – nyilatkozta Nógrádi. „Onnan – szokásos eljárásként – a szomszédos megye nyomozói szervéhez irányították a papírokat. Nem akartunk ilyen barátságtalan eszközhöz folyamodni, de úgy éreztük, hogy ha a város nem kíván foglalkozni aggodalmunkkal a stadion és a szegedi futball jövőjével kapcsolatban, akkor nincs más lehetőségünk csak a törvénytelenségek feltárása. Ha például a stadionból jogtalanul levágnak telekrészeket, akkor többek között állampolgári kötelességünk is megtenni a szükséges lépéseket. Nem beszélve szeretett sportágunk védelméről.” Nógrádi Tibor elmondta, hogy a leválasztás azért szabálytalan, mert a sportpályán 2013-ig elidegenítési és terhelési tilalom van, ami azt is jelenti, hogy nem lehet megrövidíteni egy négyzetméterrel sem. Információnk szerint a város nem kérte e tilalom feloldását. Ami miatt a bejelentést tették, hogy a telek tulajdoni lapjára nincs átvezetve e tilalom, és ez már komoly probléma...

Az ingatlanügy további részleteit hamarosan olvashatják egy következő cikkben, ahol megpróbáljuk megszólaltatni a város és az érintett cég képviselőit is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.