Kiállítások a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 5-étől új kiállításokkal várja látogatóit a Somogyi-könyvtár.

„Jó bornak is kell a cégér” – a nyomtatott reklám a 19-20. században
80 éve, 1928-ban alapították a Magyar Könyv és Reklámművészek Társaságát, melynek célja a magyar reklám és könyvkultúra felvirágoztatása volt, olyan tagokkal, mint Kassák Lajos, Kner Imre, Moholy-Nagy László és Molnár C. Pál. A nyomtatott reklám története még régebbre nyúlik vissza. Az első ismert nyomtatott hirdetés egy 1518-ból való lottóplakát, Rostockból. Később neves íróink és költőink – Arany János, Karinthy Frigyes, József Attila – sem szégyelltek reklámverseket írni, hol csak a vicc kedvéért, hol felkérésre. A kiállítás ezekből az érdekességekből válogat a korabeli folyóiratok és könyvek segítségével.
Június 5 – június 28. Földszint

„Mítosz és valóság”
100 éve, 1908. június 16-án született Trencsényi-Waldapfel Imre irodalomtörténész és műfordító, az Új Szó, Acta Antiqua és a Magyar Tudomány szerkesztője. 1948-50 között egyetemi tanár volt Szegeden. Fő kutatási területe a görög-római antikvitás, a latin és a magyar irodalom, kultúra kapcsolatai. A kiállításon fordításai mellett, vallástörténeti munkái is bemutatásra kerülnek.
Június 5 – június 28. Földszint

„Magyar Dankó Pista áldjon meg az Isten” /Ady Endre/
Emlékkiállítás Dankó Pista születésének 150., halálának 105. évfordulójára a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből.
június 17 – 27. I. emelet

Dusha Béla fotókiállítása
június 26- augusztus 19. I. emelet

Brahms Magyarországon
A kiállítás a 175 éve született német zeneszerzőre emlékezik.
június 16-ig I. emelet

Kiállítás Kass János művészportréiból
A művész egy tőle eddig ismeretlen műfajban mutatkozik be. A fotográfus Kass kortárs művészekről (írókról, képzőművészekről) készített felvételein többek között: Amerigo Tot, Juhász Ferenc, Barcsay Jenő, Huszárik Zoltán elevenedik meg egy-egy ellesett pillanatban.
július 21-ig I. emelet zeneszoba

A hónap könyve – Rakovszky Zsuzsa: A hullócsillag éve
A jórészt Sopronban játszódó történet bemutatja milyen volt az ötvenes években kisgyereknek lenni, s milyenek voltak egy kispolgári család hétköznapjai. A regény fejezeteiben a nők a meghatározóak.
Hogyan látja egy kislány a körülötte lévő kézzel fogható világot, benne a felnőttekkel. Átélhetjük az ő érzelmi-lelki világát.
A regény másrészt előadja egy asszony, Flóra történetét is arról, hogyan keresi élete kiteljesedését, boldogságát a férje halála után néhány évvel egy új kapcsolatban, s aztán hogyan megy hozzá mégis egy másik férfihoz.

275 éve született Sajnovics János
nyelvész és csillagász, az összehasonlító nyelvtudomány kiváló úttörője.
Sajnovics János Hell Miksával utazott Norvégia északi csücskére, Vardö szigetére. Céljuk a Vénusz átvonulásának megfigyelése a Nap előtt volt. A csillagászati és földrajzi megfigyelések mellett Sajnovics nyelvészeti észrevételeket is tett, így írta meg a Demonstratio idioma Ungarorum et Lapporum idem esse (Bizonyítása annak, hogy a magyarok és a lappok nyelve azonos) című művet. Ettől a munkától fogva ismeri el az Akadámia a magyar nyelv finnugor eredetét. A kiállításon látható ez a kötet és Sajnovics egy csillagászati írása is, valamint róla és a munkásságáról szóló cikkek és tanulmányok.
június 28-ig II. emelet

Csillag téri fiókkönyvtár
Az én könyvtáram
Kiállítás a könyvtár alapításának 30. évfordulója alkalmából hirdetett rajzpályázatra érkezett alkotásokból.
Június 28-ig

Dorozsmai fiókkönyvtár
A dorozsmai szélmalom
Kiállítás a X. Dorozsma Napok alkalmából. A helyi nevezetességről készült gyermekrajz-tárlat is megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.
Június 19 – július 31.

Francia utcai fiókkönyvtár
Színek és arcok – Antal László fotókiállítása
A fényképek Marokkót mutatják be, az ottani hétköznapok pillanatfelvételei szórakoztatóak, megkapóak, olykor megrázóak. A felvételek fekete-fehérek és színesek.
Június 27-ig

Hangoskönyvtár
Gutenberg, a reneszánsz könyvmestere
Kiállítás Johannes Gutenberg halálának 540. évfordulója alkalmából. Gutenberg egy reneszánsz egyéniség, alkatilag a Leonardók, Michelangelók társa: művész, mérnök és kézműves. A tárlat az ő korszakalkotó találmányát, a könyvnyomtatást mutatja be, amely Luther szerint:”a legfelsőbb és legnagyszerűbb kegyelmi ajándék, amely által Isten az Evangélium ügyét előbbre viszi: ez az utolsó láng a világ kialvása előtt!”
Június 27-ig

Odesszai fiókkönyvtár
Antal László: Thaiföld
Fotókiállítás. A képek egy izgalmas utazás pillanatait örökítik meg.
Június 27-ig

Rókusi fiókkönyvtár
Supka Szabina és Zsíros András fotókiállítása.
Június 28-ig

Szőregi fiókkönyvtár
A rózsa ábrázolása a reneszánsz művészetben címmel rózsaünnepi könyvkiállítás.
Június 20 – július 31.

Tarjáni fiókkönyvtár
A pókok csodálatos világa
A tárlat érdekességek és színes képek segítségével ad ízelítőt a látogatóknak a különleges teremtményekről, elsősorban gyermekszemmel közelítve meg a témát.
Június 27-ig

Előző sztori

Két régészeti feltárás ér véget egy héten belül Csongrád megyében

Következő sztori

A Somogyi-könyvtár júniusi rendezvényei