Sport

Kajak-kenu világkupa: csütörtöktől Peking a tét

Kajak-kenu világkupa: csütörtöktől Peking a tét

2008. június 4., szerda
Kajak-kenu világkupa: csütörtöktől Peking a tét

Fotók: Gémes Sándor - SzegedMa

Harmincnégy ország közel nyolcszáz sportolója nevezett a csütörtökön kezdődő és szombatig tartó szegedi kajak-kenu Mol Világkupára, amely a hazai válogatott számára egyben olimpiai válogató is lesz.

Izgalmas és tartalmas napok elé néznek a szegedi és Csongrád megyei sportbarátok, hiszen újra birtokba veszik a Maty-éri pályát a világ legjobbjai, akinek

a szegedi világkupa

az egyik utolsó erőfelmérő az esztendő legfontosabb megmérettetése, a pekingi olimpia előtt. A háromnapos verseny várhatóan magyar szempontból is sok kérdésre választ ad majd.

Angyal Zoltán

szövetségi kapitánynak mindenesetre valószínűleg ezzel együtt nehéz percei lesznek még az olimpiai csapat kihirdetéséig. „Szeretnék pár hónappal idősebb lenni” – mondta az esemény szerdai sajtótájékoztatóján

Baráth Etele

, a honi szövetség elnöke arra utalva, hogy az ötkarikás felkészülés nem nélkülözi a feszültségeket. „Bármi is történt azonban az elmúlt hetekben, nagyon fontos szempont, hogy tetszik, nem teszik, minden a pályán dől el.”

Nem vonják vissza Kovács Kati versenyzői jogát

A sportvezető külön kitért

Kovács Katalin ügyére

. Az MTK 23-szoros világbajnok, olimpiai aranyérmes klasszisa két hete, a milánói Eb után elhagyta edzőjét,

Fábiánné Rozsnyói Katalint

, valamint a szolnoki csoportot, s Szegeden,

Sári Nándor

irányításával folytatta a munkát.

Kovács Janics Natasával

(Démász-Szeged),

Kozák Danutával és Szabó Gabriellával

(mindkettő KSI) szeretne négyesben kijutni az olimpiára, ezt sérelmezte az MTK, amely fegyelmit adott a sportolónak, emellett egyes sajtóinformációk szerint a versenyzői joga időleges megvonására is készült. „Természetesen a klubokkal szemben is vannak kötelezettségek, de a szövetségi kapitánynak egyetlen feladata van: azok kerüljenek a válogatottba, akik a lehető legjobbak, akik a nemzet érdekeit a legeredményesebben tudják képviselni. A versenyzők valóban az egyesületekben, a szakosztályokban készülnek, ebből a szempontból teljesen átérzem az MTK helyzetét, és jogos sérelem érte a klubot, amely Kovács vezetésével minél több saját kajakost szeretne a női négyesben látni, de a szövetség ad ki és vonhat vissza versenyzői engedélyeket, így a híradásokkal ellentétben Kovács esetében erről szó sincs. Ha lesz is, majd csak az olimpia után. És most ezt az ügyet le is zárnám, szóljon minden a Világkupáról!” – fogalmazott Baráth.

Három egység pekingi repülőjegyet válthat

A Maty-éri centrumban rendezendő világkupa igen fontos állomás a magyar válogatott számára, hiszen ez lesz az első olimpiai válogató. A legtöbb számban két magyar egység harcol a minél jobb helyezésekért. Az ötkarikás számok vb-címvédőinek viszonylag egyszerű és egyértelmű a feladata: ha a szegedi

Vajda Attila

(C-1 1000 m –

alsó képünkön

), Kovács Katalin (MTK, K-1 500 m) és a

Kozmann György

,

Kolonics György

duó (Paks, Csepel, C-2 500 m) az első kettőben végez úgy, hogy saját nemzetbeli riválisa nem előzi meg, akkor már pekingi indulónak vallhatja magát. A többi kilenc olimpiai számban ez az első forduló, a második válogatót a június végi szegedi országos bajnokság jelenti majd (döntetlen esetén pedig a mindenki által gyűlölt szétlövés következhet). A viadalt egyébként azért rendezik csütörtöktől szombatig és nem péntektől vasárnapig, mert a hét utolsó napján már a hajóké lesz a főszerep: az ötkarikás szervezők Szegedről vállalták a kajakok és kenuk ingyenes szállítását Pekingbe. A magyar csapat ugyanakkor nem él ezzel a lehetőséggel, a hazaiak eszközeit – hogy minél tovább készülhessenek a megszokott körülmények között – augusztusban egy teherszállító különgép viszi majd Kínába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.