Június 4.: megmaradás napi megemlékezés

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kibeszélőkönyv és kopjafaavatás a Rendezvényházban

Egész napos programmal emlékezik június 4-én, szerdán a Csongrád Megyei Önkormányzat a trianoni békediktátum aláírásának 88. évfordulójára az újszegedi Rendezvényházban (Szeged, Közép fasor 1-3.).

Az újszegedi Rendezvényházban már tegnap megkezdődött az emlékezés a Magyar Örökség-díjas Bánffy György estjével.
Ma 16 óra 30 perckor, pontosan 88 évvel azt követően, hogy a magyar delegáció aláírta a Magyarországra kényszerített békediktátumot, érkezik el az idő a Rendezvényház kertjében a Gál Imre csíkszeredai székely fafaragó által készített kopjafa szentelése.
A kopjafaállításkor beszédet mond Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke és Kubatov Gábor országgyűlési képviselő. A kopjafát felszenteli Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.
Az emlékezők összesen 88 szál gyertyát helyeznek el a kopjafa lábánál.
Ezután Zombori István , a Móra Ferenc Múzeum igazgatója nyitja meg a „Trianon emlékekben ” című tárlatot, melyet Szanka József magángyűjteményéből rendeztek a szakemberek.
A Trianoni kibeszélőkönyvet Magyar Anna , a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke ajánlja a résztvevők figyelmébe. A könyvbe – melyet az ünnepség után egy ideig a Rendezvényház Trianon-kiállításához kapcsolódóan találnak meg az érdeklődők, majd utána a megyeháza aulájában bocsátanak közszemlére – bárki beleírhatja a Trianonnal kapcsolatos gondolatait, érzéseit.
A „kibeszélőkönyvet” a későbbiekben a megyei múzeumnak adományozza a megyei önkormányzat, így a papírra vetett mondatok a jövő számára is szólnak.
Délután fél hattól kerül sor a „Nemzeti trauma és megmaradás ” című kerekasztal-beszélgetésre, melyen részt vesz Borbély Zsolt Attila romániai magyar politológus; Dudás Károly vajdasági magyar író; Kovács Miklós , a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke; Kubatov Gábo r országgyűlési képviselő; Miklós Péter történész , szerkesztőségünk munkatársa és Petheő Attila , a felvidéki magyar szervezet, a Csemadok komáromi elnöke.
A megmaradás napjának részletes programja itt található!

Előző sztori

A Videoton Baráti Kör petíciója a szegedi labdarúgásért

Következő sztori

Múzeumi barangolás