A Petrom is exportálna gázt az Arad-Szeged vezetéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Petrom is érdekelt abban, hogy gázt exportáljon az Arad-Szeged vezetéken keresztül – adta hírül szerdán a Rompres román állami hírügynökség.

A román tájékoztatási eszköz Vlad Pavlovschit, a román gázvezeték hálózatokat birtokló és működtető Transgaz vállalat tervezési és kutatási igazgatóját idézi. A szakember egy konferencián kijelentette: a tervek szerint a 2010 januárjáig megépülő vezeték hatékonyságának felmérésére tavaly készített piackutatás szerint 11 vállalat jelezte, hogy Magyarországról vásárolna gázt, egy társaság pedig a nyersanyag kivitelében érdekelt.
A szakember nem nevezte meg ez utóbbi vállalatot, de a hírügynökség piaci forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az osztrák OMV tulajdonában lévő Petromról van szó.
A Transgaz igazgatója szerint a vezeték 1,7 milliárd-4,4 milliárd köbméter közötti gázmennyiség szállítására lesz alkalmas mindkét irányba.
A 109 kilométer hosszú vezetékből 62 kilométer Románia területén halad. Ennek megépítése már 2000-ben elkezdődött, és eddig 36 kilométer készült el belőle. A fennmaradó rész 12-15 millió euró nagyságú beruházást igényel.

Előző sztori

Feltételezett kábítószer-kereskedőket fogtak el

Következő sztori

Sikeres évet zárt a szegedi Kövér Béla Bábszínház