/

Késik az M43-as út régészeti feltárása

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a tervezett M43-as autópálya területén végzendő régészeti munkák előkészítése a szegedi Móra Ferenc Múzeumban már februárban befejeződött, a feltárás a hiányzó engedélyek miatt egyelőre nem kezdődhet meg közölte a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerdai szegedi sajtótájékoztatóján.

Zombori István elmondta, hogy hónapok óta várják az engedélyezési procedúra végét, de egyre inkább úgy tűnik, idén már nem lesz jelentős előrelépés a munkákban.

Mostanra ugyan kitűzték a régészeti nyomvonalat, de továbbra is hiányzik az egyik alapszerződés. Ez a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat között kellene, hogy létrejöjjön, és ez határozza meg a régészeti munkát. Míg ez hiányzik, a Csongrád megyei szakemberek nem dolgozhatnak magyarázta Zombori István.

A feltárásra alkalmas hónapok közben gyorsan telnek, ha hamarosan aláírják a szerződéseket, akkor is nyár vége a legkorábbi időpont, mikor elkezdődhet az érdemi munka. Október végén, november elején azonban az idei évre be is kellene fejezni a feltárást, miután az időjárás akkor már nem teszi lehetővé a munkát tette hozzá a múzeumi vezető.

A csaknem 300 ezer négyzetméteres területet érintő feltárásra tizenkét teljes, végigdolgozott, aktív hónapot kértek a régészek pályázatukban, ez összesen másfél-két évet jelent mondta el Lőrinczy Gábor, a múzeum régészeti osztályvezetője. A munka során 22 lelőhelyet határoztak meg, melynek feltárásában hét csapat dolgozik majd. A kijelölt terület 24 kilométer hosszú és hetven méter széles.
Lőrinczy Gábor a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy ugyanakkor máris sikereket hozott a jövőbeli stratégiai gáztározó, illetve az ukrán-magyar határ és Algyő között épülő gázszállító vezeték mentén február vége óta folyó feltárás. Az eddigi munka során a múzeum régészei találtak egy avar és egy szarmata temetőt, valamint bronzkori és Árpád-kori település nyomaira is bukkantak. Az ötvennégy lelőhelyből eddig negyvennégyet tártak fel.

Előző sztori

Kézilabda bajnoki döntő: Herbert súlyos büntetése

Következő sztori

Szeged napjának hajnalán