Folytatódik a sajtóper az MTV ostroma miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy katolikus gimnázium és egy alkotmánybíró nevét is besározták

Fotó: Gémes Sándor

Személyhez fűződő jogok megsértése címen nyújtott be keresetet a szegedi Délmagyarország kiadója és újságírója ellen Gonda István (képünkön) egy 2006 őszén megjelent újságcikk miatt. Az újság cikkében azt állította, hogy Gonda részt vett az MTV-székház ostromában. Később a rendőrségi, majd az ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy a cikk főszereplője nem követett el bűncselekményt. A tárgyalás május 27-én, kedden folytatódik, s várhatóan a bíróság végre meghozza ítéletét.

A Csongrád megyei napilap 2006. szeptember 29-i számában a felperest, Gonda Istvánt, a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon munkatársát – aki a 2002-es önkormányzati választáson a jelenlegi polgármester, Botka László ellenfelének, Balogh Elemérnek a kampánystábjában dolgozott – nevének és fotójának megjelentetésével címoldalas cikkben hozta összefüggésbe az MTV székházát ostromlókkal.

Vizsgálat egy cikk után

A lap szerint Gonda István részt vett a tévészékház ostromában, amit több szemtanú és egy tévé-, illetve videofelvétel is bizonyít. Az újság kimerevített fényképet közölt, amelyen – a képaláírás szerint – a felperes kövekkel a kezében fut el egy rendőrautó előtt.

A cikk megjelenése után nem sokkal, október 5-én Gonda Istvánt munkahelyén őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai, majd Budapestre szállították, kihallgatták, és egy napon át fogva tartották a Gyorskocsi utcában. Később a rendőrségi vizsgálat nyomán az ügyészség megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt.

Az ügy tárgyalása során a Gonda jogi képviselője által beidézett tanúk egybehangzóan azt állították, hogy az újságcikk túldimenzionálta az esetet, hiszen nem a médiában gyakran szereplő közéleti személyről van szó, így a majd kétoldalas cikk terjedelme nehezen értelmezhető egyéb motivációtól függetlenül. Szerintük amit Gonda bűnösségének bizonyítása nélkül megjelentettek, az erősen negatív hangulatú, előítéletekre ad alkalmat.

Támadás a polgári oldal és az egyházi iskolák ellen

Megkértük Gonda Istvánt, mondja el portálunknak, véleménye szerint miért hurcolták meg nevét, és milyen döntésre számít kedden a bíróságon. „Az önkormányzati választások előtti napokra időzített cikk célja szerintem egyértelműen a polgári oldal és az egyházi iskolák lejáratása volt. Az én személyemet csak nyersanyagként használták föl ehhez. A cikk egyébként tipikusan az állatorvosi ló esete. Szinte minden olyan elem megtalálható benne, amit egy újságíró nem tehet meg egy emberrel. Lehet, hogy egyszer még tanítani fogják ezt a cikket az újságíróiskolákban – elrettentő példaként. A minősíthetetlen hangvételű cikk nemcsak az én nevemet sározta be, hanem több más emberét is, ráadásul meg sem várták a rendőrségi vizsgálat eredményét, amely később megállapította ártatlanságomat. Sőt gyanítom, hogy a rendőrségi vizsgálat megindulását maga a cikk megjelenése válthatta ki” – érvelt Gonda István.

Ki a közszereplő?

„Kétszer is megemlítették Balogh Elemér professzor nevét – aki jelenleg alkotmánybíró -, pedig neki aztán tényleg semmi köze sem volt az MTV előtt történtekhez, a ‘bűne’ csupán annyi, hogy a 2002-es választásokon a jelenlegi polgármester ellenfeleként indult, s én tagja voltam a kampánycsapatának. A kiadó védője egyébként erre hivatkozva mondta azt, hogy közszereplő lennék” – fogalmazott.

Gonda szerint a történetből erősen gyanítható, hogy politikai motiváció állt a háttérben. A felperes sajnálja, hogy egy egyházi iskola nevét is lejáratták. A cikk megjelenését követően például a Karolina-gimnázium tanulóit papírgyűjtés közben az egyik lakás ajtajából zavarták el, mondván: annak az iskolának nem adnak papírt, ahol az a gazember dolgozik…

Az ítélethirdetéssel kapcsolatban a gimnázium munkatársa úgy nyilatkozott, hogy nagyon szeretné, ha a több mint egyéves pereskedés után végre pont kerülne az ügy végére. „Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, de reményeim szerint kedden a bíróság végre ítéletet hoz, és ebben el fogja marasztalni a Délmagyarországot és az újságírót, valamint kötelezi a lapot a helyesbítés leközlésére és nem vagyoni kártérítés megfizetésére” – mondta el portálunknak Gonda István.

Előző sztori

Alternatív színházi fesztivál: metamorfózis

Következő sztori

Fidesz: sumák privatizáció és panama a Ligetfürdő körül