Közélet

Folytatódik a sajtóper az MTV ostroma miatt

Folytatódik a sajtóper az MTV ostroma miatt

2008. május 26., hétfő
Folytatódik a sajtóper az MTV ostroma miatt

Egy katolikus gimnázium és egy alkotmánybíró nevét is besározták

Fotó: Gémes Sándor

Személyhez fűződő jogok megsértése címen nyújtott be keresetet a szegedi Délmagyarország kiadója és újságírója ellen Gonda István (képünkön) egy 2006 őszén megjelent újságcikk miatt. Az újság cikkében azt állította, hogy Gonda részt vett az MTV-székház ostromában. Később a rendőrségi, majd az ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy a cikk főszereplője nem követett el bűncselekményt. A tárgyalás május 27-én, kedden folytatódik, s várhatóan a bíróság végre meghozza ítéletét.

A Csongrád megyei napilap 2006. szeptember 29-i számában a felperest,

Gonda Istvánt

, a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon munkatársát - aki a 2002-es önkormányzati választáson a jelenlegi polgármester,

Botka László

ellenfelének,

Balogh Elemérnek

a kampánystábjában dolgozott - nevének és fotójának megjelentetésével címoldalas cikkben hozta összefüggésbe az MTV székházát ostromlókkal.

Vizsgálat egy cikk után

A lap szerint Gonda István részt vett a tévészékház ostromában, amit több szemtanú és egy tévé-, illetve videofelvétel is bizonyít. Az újság kimerevített fényképet közölt, amelyen - a képaláírás szerint - a felperes kövekkel a kezében fut el egy rendőrautó előtt. A cikk megjelenése után nem sokkal, október 5-én Gonda Istvánt munkahelyén őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai, majd Budapestre szállították, kihallgatták, és egy napon át fogva tartották a Gyorskocsi utcában. Később a rendőrségi vizsgálat nyomán az ügyészség megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt. Az ügy tárgyalása során a Gonda jogi képviselője által beidézett tanúk egybehangzóan azt állították, hogy az újságcikk túldimenzionálta az esetet, hiszen nem a médiában gyakran szereplő közéleti személyről van szó, így a majd kétoldalas cikk terjedelme nehezen értelmezhető egyéb motivációtól függetlenül. Szerintük amit Gonda bűnösségének bizonyítása nélkül megjelentettek, az erősen negatív hangulatú, előítéletekre ad alkalmat.

Támadás a polgári oldal és az egyházi iskolák ellen

Megkértük Gonda Istvánt, mondja el portálunknak, véleménye szerint miért hurcolták meg nevét, és milyen döntésre számít kedden a bíróságon. „Az önkormányzati választások előtti napokra időzített cikk célja szerintem egyértelműen a polgári oldal és az egyházi iskolák lejáratása volt. Az én személyemet csak nyersanyagként használták föl ehhez. A cikk egyébként tipikusan az állatorvosi ló esete. Szinte minden olyan elem megtalálható benne, amit egy újságíró nem tehet meg egy emberrel. Lehet, hogy egyszer még tanítani fogják ezt a cikket az újságíróiskolákban - elrettentő példaként. A minősíthetetlen hangvételű cikk nemcsak az én nevemet sározta be, hanem több más emberét is, ráadásul meg sem várták a rendőrségi vizsgálat eredményét, amely később megállapította ártatlanságomat. Sőt gyanítom, hogy a rendőrségi vizsgálat megindulását maga a cikk megjelenése válthatta ki" - érvelt Gonda István.

Ki a közszereplő?

„Kétszer is megemlítették Balogh Elemér professzor nevét - aki jelenleg alkotmánybíró -, pedig neki aztán tényleg semmi köze sem volt az MTV előtt történtekhez, a 'bűne' csupán annyi, hogy a 2002-es választásokon a jelenlegi polgármester ellenfeleként indult, s én tagja voltam a kampánycsapatának. A kiadó védője egyébként erre hivatkozva mondta azt, hogy közszereplő lennék" - fogalmazott. Gonda szerint a történetből erősen gyanítható, hogy politikai motiváció állt a háttérben. A felperes sajnálja, hogy egy egyházi iskola nevét is lejáratták. A cikk megjelenését követően például a Karolina-gimnázium tanulóit papírgyűjtés közben az egyik lakás ajtajából zavarták el, mondván: annak az iskolának nem adnak papírt, ahol az a gazember dolgozik... Az ítélethirdetéssel kapcsolatban a gimnázium munkatársa úgy nyilatkozott, hogy nagyon szeretné, ha a több mint egyéves pereskedés után végre pont kerülne az ügy végére. „Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, de reményeim szerint kedden a bíróság végre ítéletet hoz, és ebben el fogja marasztalni a Délmagyarországot és az újságírót, valamint kötelezi a lapot a helyesbítés leközlésére és nem vagyoni kártérítés megfizetésére" - mondta el portálunknak Gonda István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.