Írjon nekünk

Vélemény

Aki nem jár iskolába, ne is egyék!?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Talán még felmerül kollektív emlékezetünkben a “közveszélyes munkakerülés” fogalma. A kádári időkben senki nem maradhatott munka nélkül. Ez azzal járt, hogy látszatra mindenkinek dolgoznia kellett, aki meg a munkahelyén kívül lopta a napot, azt bűnhődésül elzárhatták a dutyiba. A szocialista törvény szigora akkor az iskolakerülőket is keményen büntette.

Látszatra rendben mentek a dolgok, mindenki megdolgozott a betevő falatért, felesért, tévézésért, illetve megküzdött a jövőt jelentő tudásért, mert nemigen mert senki ez ellen tenni. A polgárjogok ekkoriban a mostani állapotokhoz képest kevésbé széles körűen érvényesültek.
“Aki nem dolgozik, ne is egyék!” – szólt a fáma. Az azóta eltelt években az egyre növekvő munkanélküliség, az elesetteket pátyolgatni hivatott, egyre nehezebben finanszírozható szociális támogatási rendszer hatására e mondás kiveszni látszott nyelvünkből. Generációk nőttek fel a segélyből megélhetés, az iskolapad kerülésének szülői mintáját követve. A tudásról, a munkáról önként lemondók aránya mára oly annyira megnövekedett, hogy az őket eltartó társadalom másik fele a helyzet azonnali változtatását követelve lázadni látszik. Monokon (Kossuth Lajos és a rendszerváltást levezénylő miniszterelnök Németh Miklós szülőhelyén) a helyi képviselőtestület olyan rendeletet hozott, hogy a szociális segély folyósítását közérdekű munkavégzéshez köti. Azóta, a különös falumarketing-akcióiról neves hevesi Ivádon is hasonló rendelkezést léptettek érvénybe. A rendelet része, hogy a gyerekek után járó szociális ellátásokat akkor kaphatják meg a jogosultak, ha az iskolaköteles korú gyermekeiket iskolába járatják. Tisztában vagyunk azzal, hogy a döntés lehet, hogy jogszabályellenes, de úgy gondoljuk, a segélyezésnek a jelenlegi formája tarthatatlan, és egy alulról jövő kezdeményezésnél az a jó, ha minél többen mellé állnak – tette hozzá a polgármester.
Úgy tűnik tehát, a kizárólag szocialista képviselőkből álló kisebbségi kormány elszánta magát arra, hogy újra „visszahozza” a megszüntetett 1998. évi LXXXIV. törvényt, mely a családok támogatásáról szólt, illetőleg a végrehajtásáról rendelkező 223/1998. (XII. 30.) kormányrendeletet. Ezek a jogszabályok, mint emlékezetes, arról is intézkedtek, hogy a családi pótlék folyósításának előfeltétele a rendszeres iskolalátogatás legyen. Azok a családok, melyek nem gondoskodnak arról, hogy iskolaköteles gyermekeik a megadott óraszámnál többet ne hiányozzanak igazolatlanul, nem kaphatják meg készpénzben a családi pótlékot – írja a HVG, míg a stop.hu már arról tudósít, hogy halálos fenyegetést kapott Monok – egyébként függetlennek mondott – polgármestere.
Azt már megszokhattuk, hogy a – napokban Orbán által távozásra felszólított – kormány, ha nincs hová tovább hátrálnia, kitámad. Ehhez rendre előteremti a feltételeket, egyre többet költve kommunikációs megbízásokra. Ilyenkor szokta a kabinet különböző – nem egyszer hamisnak bizonyult – vádakkal illetni a Fideszt és mindazokat, akik a kormány tevékenységével szemben foglalnak állást. Most azonban Gyurcsányék ennél is tovább mentek, mikor az Orbán-kormány alatt foganatosított, majd a szocialisták hatalomra kerülésével eltörölt rendelet visszacsempészésére vállalkoznak. Igen, pironkodás nélkül kívánnak egy alulról indulónak tűnő népi kezdeményezés élére állni, a választók – általuk többször megjátszott – feledékenységében bízva!
Mit lehet ilyenkor mondani? Mindezt megúszhattuk volna, ha a szocialisták hatalomra sem kerülnek! Már tíz éve túl lennénk ezen a nem fájdalommentes – mostanság reformlépésnek titulált – kérdéskörön. És mennyivel előrébb lehetnénk sok más kérdésben is!

Kommentek

Közélet

Szegedi MSZP, ne tegyétek tönkre Szegedet!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tudjuk, hogy képtelenek vagytok elviselni azt, hogy a valóságot, néha pedig görbe tükröt tartunk elétek, hogy mutatunk egy másmilyen, ám reális jövőképet egy sikeresebb, boldogabb, élhetőbb Szegedről.

Tovább olvasom

Vélemény

Botka László is Nemesi Pál mellé áll? Kezd gyanús lenni ugyanis Garai Szakács László

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nemesivel ugyanis első ránézésre jobban járna Botka, mint két nagyágyú “partnerével” és támogatójával. Sőt! Szeged is jobban járna.

Tovább olvasom

Vélemény

Ádám Attila: Az igazság felhergeli Botkáék megtépázott idegeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Szerző:

A helyzet megérett a jogi következmények levonására – írta az ügyvéd, akinek megint reagálnia kellett Botka László újságjának újabb hazugságaira. Most azonban perelni is fog – tudtuk meg.

Tovább olvasom

Aktuál