Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Vélemény

Aki nem jár iskolába, ne is egyék!?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Talán még felmerül kollektív emlékezetünkben a “közveszélyes munkakerülés” fogalma. A kádári időkben senki nem maradhatott munka nélkül. Ez azzal járt, hogy látszatra mindenkinek dolgoznia kellett, aki meg a munkahelyén kívül lopta a napot, azt bűnhődésül elzárhatták a dutyiba. A szocialista törvény szigora akkor az iskolakerülőket is keményen büntette.

Látszatra rendben mentek a dolgok, mindenki megdolgozott a betevő falatért, felesért, tévézésért, illetve megküzdött a jövőt jelentő tudásért, mert nemigen mert senki ez ellen tenni. A polgárjogok ekkoriban a mostani állapotokhoz képest kevésbé széles körűen érvényesültek.
“Aki nem dolgozik, ne is egyék!” – szólt a fáma. Az azóta eltelt években az egyre növekvő munkanélküliség, az elesetteket pátyolgatni hivatott, egyre nehezebben finanszírozható szociális támogatási rendszer hatására e mondás kiveszni látszott nyelvünkből. Generációk nőttek fel a segélyből megélhetés, az iskolapad kerülésének szülői mintáját követve. A tudásról, a munkáról önként lemondók aránya mára oly annyira megnövekedett, hogy az őket eltartó társadalom másik fele a helyzet azonnali változtatását követelve lázadni látszik. Monokon (Kossuth Lajos és a rendszerváltást levezénylő miniszterelnök Németh Miklós szülőhelyén) a helyi képviselőtestület olyan rendeletet hozott, hogy a szociális segély folyósítását közérdekű munkavégzéshez köti. Azóta, a különös falumarketing-akcióiról neves hevesi Ivádon is hasonló rendelkezést léptettek érvénybe. A rendelet része, hogy a gyerekek után járó szociális ellátásokat akkor kaphatják meg a jogosultak, ha az iskolaköteles korú gyermekeiket iskolába járatják. Tisztában vagyunk azzal, hogy a döntés lehet, hogy jogszabályellenes, de úgy gondoljuk, a segélyezésnek a jelenlegi formája tarthatatlan, és egy alulról jövő kezdeményezésnél az a jó, ha minél többen mellé állnak – tette hozzá a polgármester.
Úgy tűnik tehát, a kizárólag szocialista képviselőkből álló kisebbségi kormány elszánta magát arra, hogy újra „visszahozza” a megszüntetett 1998. évi LXXXIV. törvényt, mely a családok támogatásáról szólt, illetőleg a végrehajtásáról rendelkező 223/1998. (XII. 30.) kormányrendeletet. Ezek a jogszabályok, mint emlékezetes, arról is intézkedtek, hogy a családi pótlék folyósításának előfeltétele a rendszeres iskolalátogatás legyen. Azok a családok, melyek nem gondoskodnak arról, hogy iskolaköteles gyermekeik a megadott óraszámnál többet ne hiányozzanak igazolatlanul, nem kaphatják meg készpénzben a családi pótlékot – írja a HVG, míg a stop.hu már arról tudósít, hogy halálos fenyegetést kapott Monok – egyébként függetlennek mondott – polgármestere.
Azt már megszokhattuk, hogy a – napokban Orbán által távozásra felszólított – kormány, ha nincs hová tovább hátrálnia, kitámad. Ehhez rendre előteremti a feltételeket, egyre többet költve kommunikációs megbízásokra. Ilyenkor szokta a kabinet különböző – nem egyszer hamisnak bizonyult – vádakkal illetni a Fideszt és mindazokat, akik a kormány tevékenységével szemben foglalnak állást. Most azonban Gyurcsányék ennél is tovább mentek, mikor az Orbán-kormány alatt foganatosított, majd a szocialisták hatalomra kerülésével eltörölt rendelet visszacsempészésére vállalkoznak. Igen, pironkodás nélkül kívánnak egy alulról indulónak tűnő népi kezdeményezés élére állni, a választók – általuk többször megjátszott – feledékenységében bízva!
Mit lehet ilyenkor mondani? Mindezt megúszhattuk volna, ha a szocialisták hatalomra sem kerülnek! Már tíz éve túl lennénk ezen a nem fájdalommentes – mostanság reformlépésnek titulált – kérdéskörön. És mennyivel előrébb lehetnénk sok más kérdésben is!

Közélet

Egy város tűzhalála és a tízezer bűnbak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Ma van a keresztény vértanúk emléknapja.

Tovább olvasom

Vélemény

Véget ért a végtelen: elnézést kérnek-e majd Orbán Viktortól?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Holnaptól véget ér az, ami az ellenzék szerint sosem ért volna véget: vagyis Orbán Viktor K.O.R.L.Á.T.L.A.N hatalma, vagy másképpen fogalmazva: a “TEJhatalma”! Na de kérnek-e elnézést azok, akik ennek ellenkezőjét kiabálták hetekig? echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Vélemény

“Tud-e Botka László felelősen élni a ráruházott hatalommal, vagy csak sodródik az eseményekkel?”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/vargaivan.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyáltalán akar-e élni ezzel?

Tovább olvasom

Aktuál