Vélemény

A hajnal nem találta meg többé Szegedet… csak romjait!

A hajnal nem találta meg többé Szegedet… csak romjait!

2021. március 15., hétfő
A hajnal nem találta meg többé Szegedet… csak romjait!

Nagyvíz. Így hívja a népnyelv a minden idők legkíméletlenebb Tisza-támadását. A város folyóját a régiek szeretettel ekként emlegették: vizecske. Tisztelet övezte. És akkor jött a gyászos 1879-es év tavasza.

Gátszakadás. Az ár alattomosan, sunyi módon hátulról támad. A szélvihar is a hullámokat segíti. A roppant víztömeg rázúdul a városra. Visz mindent: házat, csűrt, jószágot. És embert. A vészjelző harangszóra a korszak ikonikus katonatisztje, Pulz Lajos altábornagy hadrendbe állítja csapatát. De most az ellenség jószerével láthatatlan. Az egyenruhások a gát védelmezésében a végsőkig kitartottak. Ekkora viszont már csak egy maradt: menteni indulnak, csónakokkal, pontonokkal. Nyomukban tűzoltók, önkéntes közszolgák, iparosemberek, halászok, hivatalnokok, s ott van köztük katonaönkéntesként Csontváry, a nagy festő is.

„Mily végtelenség tel el, mig megvirradt!” – írja Mikszáth Kálmán a Szeged pusztulása című hátborzongatóan hiteles riportkönyvében. Így folytatja: „És minek is virradt meg? A hajnal nem találta meg többé Szegedet... csak romjait.”

A majdnem hatezerből csak 265 épület maradt. Tízezrek otthon nélkül. Az emberáldozat a kétszázat közelíti. És Szegednek még gyászolni sincs ideje. Máté Jób minorita szerzetes, szemtanú: „Házomladékok közül, félrebillent, omladozó tetőkről, úszó kapukról, fák tetejéről szedték le a halálkínok között vergődőket. Néhol, mint a rókusi templomnál, több száz menekülő – napszámosok, asszonyok, gyermekek – sírt és jajgatott. A víz legelőször a házak régi repedéseit feszegette. Félájultan szedték csónakokba az ájuldozó nőket, a dermedt gyermekeket. Egész városrészt töröl ez az árvíz keze. … Néhol a tető, melyre 6-10 szerencsétlen kapaszkodott föl, éppen a mentők szeme láttára omlott össze, maga alá temetvén, akik bíztak benne. … Március 13. és 14. Kolostorunkból több százra menő menekült híveink biztosabb helyre szállíttattak. Az idő hideg, szeles, esővel fagyos.”

Szeged vezetői nem hagyták magára a várost, mindvégig részt vettek a mentésben, a hontalanná lett polgárok elhelyezése s élelmezése szervezésében. Szerepe volt mindebben a katonáknak és parancsnokuknak. Pulz tábornok példát mutatott szervezőkészségből, bátorságból. A városban nem volt fosztogatás, megmaradt a közrend, járvány nem tört ki. Az altábornagy személyes példaadása megsokszorozta a mentők erejét. A hideg időben sem kímélte magát, megfázott, és a szerzett betegségébe halt bele. Az utókor árvíz áldozatának tekinti. Méltán.

Szeged pusztulása megrázta az országot. 17-én az uralkodó, Ferenc József Szegedre érkezett. Nyomorral, pusztulással, reményvesztettséggel szembesült. Vágó Pál óriásfestménye is, Jókai Mór Az Ilovai malom című írása is drámai tudósítás 1879-ből, a Dél-Alföld anyavárosának elestéről.

„Az egyik zöld sziget a temető. A csendes lakókat nem háborította meg a katasztrófa. Egyedül őnekik vannak zöld fáik, olyan szépen virít a Jerikói rózsa egy sírbolt homlokzatán. Egy másik sziget sík víz közepén a gyászemlékű Ilovay malom. Temető ez is. Mikor a király itt járt, kérdezé a vele volt főispántól: – Mi ez? – Ez, fölséges uram, huszonkét embernek a sírja. Szép, erős épület volt az. A gazdája feleségével, gyermekeivel lakott benne. A malom körös-körül be volt zsindelyezve, mint a svájci házaké szokott lenni. A végzetes éj előestéjén a molnár ipa odament szekérrel, s azt mondta, hogy elszállítja onnan a leányát és az unokáit. Az apa nem engedte: biztos helyen vannak itten. Ez a malom örök időkre van építve. Még a védgátról is húsz munkás menekült oda a zivataros éjszakán: családos férfiak a szomszéd Vásárhelyről. Az a zivataros éj valamennyit eltemette. Egyedül a molnár maradt élve, egy sánta, béna, összetört alak, hogy hírmondója legyen a borzalomnak. Őt is úgy fűrészelték ki az egymásra omlott keményfa gerendáik közül, miket csónakból megmozdítani lehetetlen. Ez beszéli el, hogy a húsz munkás odalenn volt a malomban, ő pedig a családjával fenn a malomműhelyben. Egy roppanás hangzott, egy iszonyú halálordítás, s ő abban a percben feleségét és két gyermekét a lábai előtt látta elsüllyedni. <...> Most a malom helyén egy gömbölyű agyagdomb áll, a tetején az összetört gerendely a malomvitorlából, a korong, a garad állványa, és a négy malomkő: az eltemetettek sírkövei. A legnagyobbik kövön még most is ott van az idősebb fiú összegyűrt kalapja; körös-körül a kis szigetet már fölverte a nád. Ez amaz emlékezetes hely, ahol a király szeméből kicsordult a könny.”

Az uralkodó kíséretében lévő miniszterelnök, a keménysége miatt „generálisnak” nevezett Tisza Kálmán rögtön megkapta a feladatot: segíteni, minden erővel! És az országreformban meg a gazdaságban példátlan eredményeket felmutatott vaskezű kormányfő Szegeden is bizonyított: minden forrással segítette, és testvérére, a hasonlóan erős akaratú Tisza Lajosra bízta az újjáépítés hatalmas feladatát.

Egy mondást a császári és királyi fenségnek tulajdonít az utókor: azt, hogy Szeged szebb lesz, mint valaha is volt. Benedek Elek szerint viszont ez csak egy újságírói lelemény. Nos, bárki is mondta: végül fényesen igaz lett.

Az első részt IDE KATTINTVA, a másodikat pedig IDE KATTINTVA lehet elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.