Szórakozás

Művészházaspár tárlata nyílik a Reökben + FOTÓK, VIDEÓ

Művészházaspár tárlata nyílik a Reökben + FOTÓK, VIDEÓ

2011. október 5., szerda
Művészházaspár tárlata nyílik a Reökben + FOTÓK, VIDEÓ

Helyükre kerülnek a Gerle-Benes kiállítás alkotásai a Reök-palotában, az október 7-én (pénteken) 17 órakor nyíló tárlat a művészházaspár kétteremnyi művét mutatja be a szegedi közönségnek.

Az országosan ismert művészházaspár,

Gerle Margit

Ferenczy-díjas szobrászművész és

Benes József

Munkácsy-díjas képzőművész kiállításának címe „Utak”. Az összesen közel hatvan alkotás a közelmúltban született. Gerle Biomorph elnevezésű szoborsorozata a természet lenyűgöző szépségét és erejét szimbolizálja. Benes József grafikai munkásságáról kapnak képet a látogatók a művész tárlatán, mely a Figura (al)címet viseli.

Nátyi Róbert

, a Reök művészeti vezetője a szerdai sajtóbejáráson elmondta, az egyetemi Őszi Kulturális Fesztiválhoz kapcsolódva olyan művész munkáit szerették volna kiállítani, aki oktatóként is dolgozik az egyetemen. Így került képbe Gerle Margit, aki a Juhász Gyula Pedagógia Tanszék Rajz-művészettörténeti Tanszékén tanít. Egyúttal gondoltak a férjére, Benes Józsefre is, annál is inkább, hiszen korábban is jól sikerült a

Vojnich Erzsébet - Szüts Miklós

szintén művészházaspár kiállításuk.

Anyagok bűvkörében

Rétegelt karton japán kézművespapírral, festett acéllemez, kőcserép. "Vonzanak az anyagok" - emelte ki Gerle Margit, aki terakottával, fával, fémmel, illetve papírral is dolgozik. Az anyagok "együttélése" is foglalkoztatja, nagyobb kifejezőerőt - például kontraszthatást - érez abban, ha több anyaggal is munkálkodik egyszerre. Biomorph - vagyis természetalakzat, természetforma címmel gyűjtötte most egybe 28 alkotását a képző- és iparművész. Gerle Margit úgy fogalmazott, a természet inspirálja, a mostani tárlat olyan szintű absztrakció, ami saját művészi szűrőjén át mutatja be természetképét; azt, miként gondolkozik a természetről, melynek az ember is része. A művésznő a Magyar Iparművészeti Főiskola (Egyetem) Szilikát Tanszékén szerzett diplomát, szobrászattal és építészeti kerámiával foglalkozik. 2005-ben szerzett doktori címet. Napjainkig közel ötven fali munkát készített itthon, Ausztráliában és az USA-ban. Munkái jelentős magán- és közgyűjteményben egyaránt megtalálhatók, művészi munkásságát hazai és külföldi szakértők értékelték jelentős szaklapokban. Azt is megtudtuk, már csak technikájuk különbözőségéből adódóan is két külön műteremben dolgoznak a házastársak.

A Tiszával álmodom...

Ide nősültem - mondta el portálunknak Benes József. A művész az egykori Jugoszláviában, Belgrádban végezte a képzőművészeti akadémiát. 1974-ben Szegeden ismerte meg Gerle Margitot, 12 évig a Tisza-parti városban éltek, ami meghatározó volt számára. "Imádom a Tiszát. Zentáról származom, ahol szintén ott folyik. Most Kecskeméten élünk, és nagyon hiányzik. A Tisza inspirál, ha tájképet festek. A Tiszával álmodok is sokszor" - vallja Benes József, akit főként a folyópart ihlet meg. Mint fogalmazott, átéli a Tiszát, annak leszakadt, sáros, őszi partját viszi fel a papírra. Pedig ajánlottak már neki londoni egzisztenciát is, de nem bírta. "Úgy éreztem, hogy a gyökereim itt vannak a Kárpát-medencében, itt érzem jól magam, csak itt tudok igazán alkotni" - összegzett a képzőművész. Erre a kiállításra figurális képeket hozott. Mint mondta, egyszer az ember, máskor a táj foglalkoztatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.