Nem minden kalapos gyilkos – gombásznap a füvészkertben+ FOTÓK

2017. október 9., hétfő · Hozzászólok

Őzláb-, déli tőke-, és vöröses nyálkásgombával, a kulináris gyűjtök kedvenceivel is találkozhattak az SZTE Füvészkertjében a látogatók vasárnap, az első Gombásznapon. A kicsiket a gombasimogató, a nagyokat a gombahatározás fortélyai vonzották. Tovább »

Ismét az egyetemistáké a főszerep a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

2017. október 5., csütörtök · Hozzászólok

Jelmezeket, tollas fejdíszeket és különleges maszkokat próbálhattak fel a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik egy napra beleshettek a teátrum kulisszái mögé. Több száz diák találkozhatott a színház művészeivel, sminkeseivel és műszaki szakembereivel. Tovább »

Fényfestéssel nyílt meg az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

2017. október 2., hétfő · Hozzászólok

Közel háromszáz program várja az érdeklődőket november közepéig. Szentgyörgyi Anna és Datki Zsolt László fotókiállításával vette kezdetét a fesztivál. Tovább »

Hamarosan kezdődik az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

A felvezető programokkal már szeptember 27-én elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja, a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója október 2-án lesz. Öt héten át 65 helyszínen csaknem háromszáz program várja a közönséget. Tovább »

Mintegy 300 programmal vár az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

2016. október 3., hétfő · Egy hozzászólás

bobko_anna_kiallitasa34_gsA hétfői ünnepi megnyitóval hivatalosan is elstartolt az Őszi Kulturális Fesztivál, mely csaknem 300 programmal örvendezteti meg a szegedieket. A fesztivált – átvitt értelemben – a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói nyitották meg, a Rektori Hivatalban berendezett tárlaton ugyanis munkájuk és hobbijuk közben ismerhetik meg őket a látogatók.
Tovább »

Borovics Tamás szavalt először az egyetemi lépcsőkön

2016. október 3., hétfő · Hozzászólok

vers_delben_borovics_tamas005kfA Szegedi Nemzeti Színház népszerű színművésze, Borovics Tamás szavalta el Kiss Judit Ágnes versét a Rektori Hivatal előtt hétfőn. A Vers délben rendezvénysorozat végigkíséri az Őszi Kulturális Fesztivált, minden nap pontban 12 órakor egy számukra kedves költeménnyel jelentkeznek a szegediek.
Tovább »

Őszi Kulturális Fesztivált rendeznek Szegeden

2016. szeptember 29., csütörtök · Hozzászólok

Öt hét alatt hatvanöt helyszínen háromszáz program, köztük kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját hétfőn rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében – tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t. Tovább »

Öt hétig 60 helyszínen dübörög az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

2015. október 1., csütörtök · Hozzászólok

oszi_kulturalis_fesztival09kfA Vers délben kezdeményezés első költeményével kezdődött, majd a csütörtök esti megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette az Őszi Kulturális Fesztivál, a szegedi egyetem legnagyobb és legszínesebb kulturális rendezvénysorozata. Idén összesen 60 helyszínen, s közel 300 programra várja az érdeklődőket az SZTE Kulturális Iroda.
Tovább »

Huszadik alkalommal rendeznek Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

2015. szeptember 29., kedd · Hozzászólok

Öt hét alatt hatvan helyszínen háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amelynek megnyitóját csütörtökön rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében – tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t. Tovább »

Színházi nyílt nap egyetemistáknak

2014. október 14., kedd · Hozzászólok

nyilt_nap_kepeslap_szoro_2014

A Szegedi Nemzeti Színház immáron hagyománnyá vált eseménye, hogy az új évad elején vendégül látja az épület falai között a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. Az idén október 15-ére hirdetett esemény – mint eddig is -, az SZTE-vel közös szervezésben lett része az Őszi Kulturális Fesztiválnak. Tovább »

Több mint kétszáz program az Őszi Kulturális Fesztiválon + FOTÓK

2014. október 2., csütörtök · Hozzászólok

őszikultfesztivál

Habár az ősz még nem fedte fel valódi arcát, hamarosan borongós hónapok köszöntenek ránk. A Szegedi Tudományegyetemen azonban a pörgős nyár elillanásával sem áll meg a kulturális élet, még csak most jön a programkavalkád legjava. A 19. Őszi Kulturális Fesztivál minden korosztálynak érdekességekkel kecsegtet.
Tovább »

Kétszázhúsz programmal vár az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

2014. szeptember 30., kedd · Hozzászólok

Öt hét alatt, ötven helyszínen kétszázhúsz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját szerdán rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében – tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t. Tovább »

Erdélyi és Weöres-versek „Kaláka-köntösben” – Gryllus Vilmossal beszélgettünk + FOTÓK

2013. október 27., vasárnap · Egy hozzászólás

SZS20131009_kalaka_interju_003Erdélyi költők gyermekverseit is megzenésítette felkérésre a Kaláka, a kötet és a CD novemberben jelenik meg. Gryllus Vilmossal a 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében rendezett szegedi Weöres 100 koncertjükkor arról is beszélgettünk, hogy vajon a verset vagy a zenét erősíti, ha költeményeket foglalnak dalokba.
Tovább »

Peking után a dómban is felharsantak a harsonák + FOTÓK

2013. október 26., szombat · 4 hozzászólás

four_bones_quartet_koncert13_gsEddigi legnagyobb volumenű koncertjét adta Szegeden, a fogadalmi templomban a Four Bones. A harsonakvartett tízéves fennállása alatt a világ minden pontján megfordult Kínától Németországig, számtalan stílusból merítő zenéjük mindenhol újdonságként hat. Tovább »

Fényjátékkal nyílt meg a belvárosi moziünnep + FOTÓK

2013. október 17., csütörtök · Hozzászólok

moziunnep001_iaHárom nap alatt közel harminc hollywoodi szuperprodukciót és fesztiváldíjas alkotást tekinthetünk meg a Belvárosi Moziban kedvezményesen, emellett filmes témájú beszélgetésekkel és a vizualitáshoz köthető, színes programokkal várnak minden érdeklődőt! Tovább »

Nagykorú lett az SZTE őszi kulturális seregszemléje + FOTÓK

2013. október 1., kedd · Hozzászólok

oszi_kult_fesztival_megnyito08_gsMára egy branddé vált az Őszi Kulturális Fesztivál, mely méltó a Szegedi Tudományegyetemhez – fogalmazott Szabó Gábor a megnyitón, mely keretében öt hét alatt 60 helyszínen több mint 250 program várja az érdeklődőket.
Tovább »

Új Mindszenty-kötetek a hercegprímás amerikai levelei nyomán + FOTÓK

2013. szeptember 30., hétfő · Hozzászólok

ismeretlen_mindszenty_dokumentumok_konyvbemutato16_gsAmerikai elnököknek és külügyminisztereknek írt leveleiből Mindszenty József életének új mozzanatai válnak ismertté Somorjai Ádám és Zinner Tibor kötetei révén. A szerzőpáros hiánypótló könyveit az SZTE Rektori Hivatal épületében mutatták be. Tovább »

Kezdődik az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

2013. szeptember 29., vasárnap · Hozzászólok

Öt hét alatt hatvan helyszínen kétszázötven program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját kedden rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében – tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t.
Tovább »

Böngészd a telefonodról az Őszi Kulturális Fesztivál programjait!

2012. október 19., péntek · Hozzászólok

Az Őszi Kulturális Fesztivál szervezőivel együttműködésben az iszeged és a szegedma közös mobilalkalmazása lett a fesztivál hivatalos mobil programfüzete, amelynek QR kódja megtalálható a programfüzet hátsó borítóján. Böngészd ki telefonodról a neked tetsző programokat!
Tovább »

Irodalmi felolvasóest a Grand Caféban

2012. október 4., csütörtök · Hozzászólok

Slam poetry irodalmi estet rendeznek a Grand Caféban jövő hét csütörtök este. Az Őszi Kulturális Fesztivál programján verseiket felolvasva szórakoztatják egymást a résztvevők, majd értékelik is egymás előadását.
Tovább »

Kokas Károly “ízes” képeivel nyílt meg az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

2012. október 1., hétfő · Hozzászólok

A 17. Őszi Kulturális Fesztivál nyitányaként „Az én szememmel…” címmel a Rektori Hivatal átriumában megnyílt Kokas Károlynak, az Egyetemi Könyvtár főigazgató-helyettesének fotóit bemutató kiállítás.
Tovább »

6 hét alatt 240 programmal indul az Őszi Kulturális Fesztivál

2012. szeptember 27., csütörtök · Hozzászólok

Kaláka és Rátóti Zoltán, Mókus és a Fabula Rasa, Tandi Flóra és Miklósa Erika – csak néhány azok közül a fellépők közül, akikkel október 1. és november 10. között az SZTE 17. Őszi Kulturális Fesztiválján találkozhatunk. Tovább »

A fotós mindig szerepel a fényképén + FOTÓK

2011. október 24., hétfő · Egy hozzászólás

Tájképeket, jól elkapott pillanatképet és mélyebb tartalommal bíró fotókat egyaránt találunk Roboz István fotográfus Rektori Hivatalban megnyílt tárlatán, melyet az Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül tekinthetünk meg.
Tovább »

Megnyílt az őszi fesztivál: irodalom a festészetben + FOTÓK

2011. október 4., kedd · 7 hozzászólás

Sonkodi Rita Ereklyék című kiállítása hivatalosan is megnyitotta az immár 16. alkalommal visszatérő SZTE Őszi Kulturális Fesztivált. Az egy hónapos esemény fő témái a Liszt-év, valamint a szegedi felsőoktatás 90. évfordulója.
Tovább »

Egy pár az életben – egy pár a hangszer mellett

2010. október 21., csütörtök · Hozzászólok

hangverseny03_gs A 15. Őszi Kulturális Fesztivál keretében lépett fel egy zenészházaspár, Pap Éva és Zsigmond Zoltán, a szegedi Zeneművészeti Kar DLA minősítésű docensei négykezes zongoradarabokkal a Katolikus Ház Dísztermében. A művész házaspár fellépéseivel immár 25 éve résztvevője a szegedi zenei életnek.

Tovább »

Kultúrcsempészek harmadik találkozója

2010. október 9., szombat · Hozzászólok

kulturcsepeszet02_gs A két testvérváros, Szeged és Szabadka között közlekedő sinóbusz, vagy egyes nyelvművelők szerint sínbusz, a szlengben becézve csak „ezüstnyíl”, valóságos jelképpé vált, hiszen évtizedekig ez a döcögős, toldozott-foltozott, Európa szinten minden vasútjáról kitiltott járgány csak ezen a rövid vonalon közlekedett és szállította a cigaretta- és szeszcsempészeket, a feketézőket, az apa és férj nélkül maradt csonka családokat a délszláv háborúk idején, aki ezután Szegeden találkozhattak.
Tovább »

Kultúrcsempész sínbusz, Fodrásznő, nyílt színházi nap

2010. október 8., péntek · Hozzászólok

Javában tart a 15. Őszi Kulturális Fesztivál, október 31-ig 50 helyszínen több mint 250 programot kínálnak a szervezők. Az idei műsort is úgy állították össze, hogy minden műfaj képviseltesse magát, és minden korosztály találja meg a neki tetsző programokat.
Tovább »

Kezdődik az Őszi Kulturális Fesztivál

2010. szeptember 29., szerda · Hozzászólok

Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjének egyetemisták számára rendezett nyilvános főpróbájával csütörtökön este elkezdődik a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál egy hónapon át tartó programsorozata, melyen félszáz helyszínen összesen 270 rendezvény várja az érdeklődőket.
Tovább »

Szombat-vasárnap: Szegedi Jazz Napok

2009. november 6., péntek · Hozzászólok

Az IH Rendezvényközpontban szombaton és vasárnap Szegedi Jazz Napok. A Nagyszínházban szombaton a Mezzo Operaverseny és Fesztiválon Richard Strauss: Ariadné Naxosban, a Kisszínházban mindkét napon Háztűznéző, szombaton a Belvárosi Moziban élő közvetítés a New York-i Metrolpolitanből. Kamarazene hangverseny lesz a múzeumban, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál izraeli vacsoraesttel, illetve könyv és filmbemutatóval zár a hétvégén, az Őszi Kulturális Fesztiválon műhelyfoglalkozás és Kravaiar – koncert lesz.
Tovább »

Csütörtök: Jótékonysági hangverseny a Karolinában

2009. november 4., szerda · 4 hozzászólás

A Karolina Iskolában Gulyás Dénes operaénekes jótékonysági hangversenyt ad a szegedi Karolina Óvoda és Iskola javára. A Kisszínházban Háztűznéző, játszik a bábszínház, és két másik gyermekelőadást is ajánlunk. A Grand Caféban “A szerelem sivatagja” címmel El Kazovszkij szimpózium kezdődik, a Millenniumi Kávéházban a Blaskó Quartet koncertezik. Folytatódik a Magyar Tudomány Ünnepe, a Közéleti Kávéház vendége Papp Lajos szívsebész. A mozikban új filmeket vetítenek, és néhány buli is lesz este.
Tovább »

Szombat–vasárnap: Mindenszentek

2009. október 30., péntek · Hozzászólok

A hétvégén több rendezvényen is emlékeznek azokra, akik már nincsenek közöttünk. Szoboravatás, kegyeleti és halottak napi megemlékezések lesznek városszerte. Szombaton a Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Tévedések komédiája, az Őszi Kulturális Fesztiválon elKÉPesztők – Playback Színház, és a Blues Bell együttes koncertje. Benedek Elekre emlékeznek a Szent József Templomban, a Móra Ferenc Múzeumban irodalmi foglalkozás lesz, a Közéleti Kávéházban Betegnap. A Grand Caféban szombaton a Román filmnapok záró vetítése, ismét befut a Jazzmozdony, utána Halloween parti. A mozik kínálata egész hétvégén változatos, és a szombat esti buli sem marad el.
Tovább »

Péntek: Bohémélet a színházban

2009. október 29., csütörtök · Hozzászólok

A Nagyszínházban pénteken Puccini: Bohémélet című operáját mutatják be négy felvonásban, három részben, olasz nyelven. A Kisszínházban Tévedések komédiája, és Tóth Sándor kiállítása nyílik a szegedi Várban. Az Őszi Kulturális Fesztiválon zongorahangverseny, mezőségi bál, Roma Nap, és ismét bemutató lesz a Csillagvizsgálóban. Irodalmi est, Vakok Klubja és gyermekprogramok lesznek a Somogyiban, a Közéleti Kávéház négy programot is ajánl, és este III. Vendéglátós Bowling Kupa. Folytatódnak a Román filmnapok, és igazán bőséges a buli-választék is péntek este.
Tovább »

Csütörtök: Túlkapások a Rendezvényházban

2009. október 28., szerda · Hozzászólok

A Rendezvényházban csütörtökön nyílik meg a Túlkapások című fotókiállítás az 2006. őszi események harmadik évfordulója alkalmából. Az Őszi Kulturális Fesztiválon a Molnár Dixieland Band koncertje és borkóstoló, a Reökben exkluzív tárlatvezetésen vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Chagall-kiállításra. A könyvtárban bemutatják a Szeged folyóirat októberi lapszámát, a Közéleti Kávéházban a Szegedi Művészklub estje, Folyóparti esték a Riverside-al, és Nemzeti Klub. Két történelmi előadást is ajánl a Nemzetiségek Háza, a mozikban román filmhét, Irodalmi Jelen, sok jó új film, – és persze a buli sem marad el csütörtök este.
Tovább »

Szerda: A lélek halhatatlanságáról

2009. október 27., kedd · Hozzászólok

Az embert ősidők óta izgató kérdésről, a lélekről, és annak halhatatlanságáról szól a szerdai filozófiai beszélgetés az Új Akropolisz Kulturális Egyesületben. A Kisszínházban Háztűznéző, az IH Rendezvényközpontban Tiéd vagyok pont hu?!, és délelőtt meg délután is játszik a bábszínház. Lesz Colorado Country Band koncert a Millenniumi Kávéházban, a Somogyi fiókkönyvtárában természetgyógyászati előadás, a Közéleti Kávéházban bemutatkozik az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület. A Román filmhéten Weekend anyával, lesz néhány buli is, többek között görög táncház és Denevéres party…
Tovább »

Hétfő: Román filmhét a Grand Caféban

2009. október 25., vasárnap · Hozzászólok

A Grand Cafében hétfőn kezdődik a Román filmhét – a Román Kulturális Intézet támogatásával. A román filmművészet mára a kortárs film élvonalába küzdötte fel magát, alig van nemzetközi fesztivál, ahol ne hívná fel magára a figyelmet egy-egy új alkotással. A filmhét a legutóbbi évek legsikeresebb román filmjeiből válogat. Az Őszi Kulturális Fesztivál kamarazene-hangversenyt kínál, a Somogyiban folytatódik a könyvtári-színházi játék, és meseíró pályázatot hirdetnek gyermekeknek. A Közéleti Kávéházban is lesz koncert japán vendégekkel, továbbá szó lesz a cukorról, (ami nem a polcon, hanem a vérben van,) a Hétéves Háborúról, és elutazhatunk Svédországba – persze csak képzeletben. Szuperbojz címmel új magyar filmet vetítenek a Belvárosi moziban, a bulizósok viszont szabadnapot kapnak hétfőre.
Tovább »

Szombat – vasárnap: MET élő – Aida

2009. október 23., péntek · Hozzászólok

A Belvárosi Moziban ismét élő közvetítés a New York-i Metrolpolitanből: szombaton Giuseppe Verdi Aida című operáját láthatják. A Nagyszínházban szombaton kétszer Orfeusz, a Kisszínházban szombaton és vasárnap Csipkerózsika. Az Új-Zsinagógában is zenés klubest lesz, a Millenniumi Kávéházban Rock Gitár-stúdió, latin est, és szombaton délelőtt Múzeumi Matiné. Hétvégén is érdemes moziba menni, és rengeteg jó buli lesz szombat este.
Tovább »

Péntek: Nemzeti ünnepünk, október 23.

2009. október 22., csütörtök · 3 hozzászólás

Pénteken, a forradalom és szabadságharc 53, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából Csongrád Megye Önkormányzata, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) Csongrád megyei szervezete és a Rendezvényház közösen emlékezik. A Szegedi Csillagvizsgálóban csillagászati-űrkutatási kiselőadások vetítéssel, délután és este jó filmekkel várnak a mozik, és kitűnő bulik lesznek este.
Tovább »

Csütörtök: Nem félünk a farkastól

2009. október 21., szerda · Hozzászólok

Edward Albee, amerikai drámaíró Nem félünk a farkastól című, immár klasszikus színpadi művét láthatjuk csütörtökön a ParaSzín társulat előadásában az Underground Színpadon. A darabból 1962-ben készült film Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével igazi világsiker volt. A Nagyszínházban Orfeusz az alvilágban, a Kisszínházban Háztűznéző, délelőtt és délután is játszik a bábszínház. Az Őszi Kulturális Fesztivál  régizenei koncertre, Jim Morrison estre, borkóstolóra, és gyógytea-estre invitál, a Somogyiban két kiállítás is nyílik, és a perzsa és iszlám kultúráról tartanak előadást szegeden tanuló muzulmán diákok.  A Jobbik Magyarországért Mozgalom az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző megemlékezésére várja a szegedieket, a Belvárosi Moziban Kaláka 40 – jubileumi koncert lesz, új filmek láthatók a mozikban, és bulikban is bőven van választék csütörtök este.
Tovább »

Szerda: 200 éve született Felix Mendelssohn Bartholdy

2009. október 20., kedd · Hozzászólok

Felix Mendelssohn Bartholdy születésének 200. évfordulója alkalmából szervez emlékhangversenyt a Somogyi-könyvtár. A Nagyszínházban Orfeusz, Kisszínházban Csipkerózsika, a bábszínház két előadásra várja a gyerekeket. Sok színvonalas programot kínál az Őszi Kulturális Fesztivál, lesz koncert, irodalmi beszélgetés, fotókiállítás megnyitó, est a rockzene szerelmeseinek. Ha szerda, akkor Szabadegyetem, a moziban Vitamin, nagyon jó filmek, és lesz néhány buli is szerda este.
Tovább »

Kedd: Flash mob az erőszak ellen

2009. október 19., hétfő · Hozzászólok

Az erőszak ellen tiltakozik az ArtStab Kulturális Egyesület egy – lassan hagyományosnak nevezhető – őszi giga flash mob-bal a Klauzál téren kedd délután. A Nagyszínházban Orfeusz, a Kisszínházban Csipkerózsika, a Fogadalmi Templomban Csanádi László orgonaművész hangversenye. A Somogyi-könyvtárban Kettős ballada: Pápai Erika és Huzella Péter estje, az IH-ban Caveman Kálloy Molnár Péterrel, és gordonkaest lesz a Katolikus Ház dísztermében. A Millenniumi Klubban jelöletlen tömegsírokról beszél a vajdasági történész, a Közéleti Kávéházban Amatőr Alkotók Köre, és az alcsúti kastély sorsáról is hallhatunk, – ahogy a restaurátor látja. A Belvárosi Moziban Robbie Williams Live in HD, Világmegváltók Klub, és este két táncházban, lampionos esten, illetve koncerten szórakozhatnak a bulizni vágyók.
Tovább »

Hétfő: Ferenc, Isten embere

2009. október 18., vasárnap · Hozzászólok

A Nagyszínházban az Amacord társulat (Olaszország) és a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadását láthatjuk Ferenc, Isten embere címmel, amely Assisi Szent Ferenc megragadó életútját dolgozza fel zenében. Az Őszi Kulturális Fesztiválon – a teljesség igénye nélkül, – Benkó Dixieland Band, Radnóti-est, koncertek, irodalmi összeállítás, kiállítás. A Közéleti Kávéházban a repülésről és vérünk szerkezetéről hallhatunk, lesz videoklub, és beszélgetés a közösségről. A mozik kínálata is változatos, és aki bulizni vágyik, mehet tánciskolába, és lesz vetélkedős buli is hétfőn este.
Tovább »

Következő oldal »