Szeged

Múltidéző: Magyarország legidősebb, működő vasbeton víztornya +kép +videó

Múltidéző: Magyarország legidősebb, működő vasbeton víztornya +kép +videó

Százhusznegy éve magasodik a víztorony a belváros szívében

Kibédi Péter
2024. április 14., vasárnap
Múltidéző: Magyarország legidősebb, működő vasbeton víztornya +kép +videó

A kivitelezés csúszott ugyan, de azt már az átadás pillanatában lehetett tudni, hogy a város dísze lesz a víztorony.

Nappal és éjjel is különleges látványt nyújt a víztorony

 

A 20. század elején a növekvő vízigény kielégítésére a szegedi városvezetés elrendelte a magas - és alacsony nyomású vízvezetéki csőhálózat kiépítését. 1903 áprilisában pályázatot hirdetettek egy 1000 köbméteres víztorony tervezésére. A pályázatot Zielinski Szilárd nyerte, akinek a tervei alapján 1904-re elkészült Szeged első víztornya.

Elhúzódó építkezés

A kivitelezésre Freund Henrik és Fiai építő vállalkozót kérték fel. Zielinski művezetői megbízottjaként Illés Kálmán járt el. Avárosképbe illő szecessziós homlokzat Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján készült. Az elhúzódó szerződéskötések miatt több hónapos csúszással kezdődött az építkezés. A munkálatokat nehezítette, hogy 1904. február 11-i éjjel egy komoly esőzés következtében 50 cm magasságban ellepte a víz viszonylag alacsonyan fekvő Szent István teret. Az alapgödröt és a félig kész alapokat 900 köbméter víz és iszap borította el, és tönkre tette a felmenő rész már összeszerelt vasvázát és zsaluzatát.

A Szent István téri víztorony 1905 körül

 

A város a csatornák hibája ellenére nem vállalta át a keletkezett anyagi és időbeni károkat, a szerződés értelmében ez a vállalkozót viselnie a szerződés szerint. A kezdeti csúszásnak, az időjárási nehézségeknek és az 1904-ben a gyakori sztrájkok miatt az eredetileg vállalt szeptember 15-i határidőhöz képest csak november végén adták át.

A víztorony magassága a terepszinttől a legfelső kilátószintig 46 méter, a Szent István téri a legidősebb, működő, vasbeton víztorony Magyarországon.

Nagyszabású rekonstrukció

A víztorony az átadása óta folyamatosan üzemel, szerkezetében lényegi változás nem történt, leszámítva az 1959-60-as években végzett jelentősebb homlokzati felújítást. 2003-ban egyedi műemlékké nyilvánított víztoronynál végzett szakértői vizsgálat kimutatta, hogy elkerülhetetlenné vált a víztorony rekonstrukciója, elsősorban a fokozódó betonkorróziós károsodás miatt az acélbetétek korróziója évekkel ezelőtt megindult. A rekonstrukciós munkák 2005-ben kezdődtek el és 2006-ban fejeződtek be.

Vasbeton lépcsőkön lehet eljutni a kilátóteraszra

 

A torony belseje

A torony teljes magasságában vasbeton lépcső vezet végig. A medence alatti szintig a lépcsőket a belső és a közbenső pillérek közötti alapterületen alakították ki, ettől felfelé belső csigalépcső vezet a négy belső pillér között a legfelső kilátószintig.

Májustól szeptemberig minden hónap első szombatján 10:00 és 16:00 óra között tekinthető meg a víztorony. Ezeken a napokon előzetes bejelentkezés nélkül bárki megnézheti a víztornyot, a benne berendezett kiállításokat. A torony megtekintése belépőjegy vásárlásával lehetséges.

A torony tetejéről fantasztikus panoráma nyílik a városra (Fotó+videó: Márton Andrea)

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.