Szeged

Joób Márton: Botka László számos esetben politikai érdekek alapján döntött a lakossággal szemben

Joób Márton: Botka László számos esetben politikai érdekek alapján döntött a lakossággal szemben

A már független közgyűlési képviselő több ügy kapcsán is szembe helyezkedett Botkával, aki ezért kitaszította a bizalmi körből

Kibédi Péter
2024. április 5., péntek
Joób Márton: Botka László számos esetben politikai érdekek alapján döntött a lakossággal szemben

A szegedi városvezetés hatalomgyakorlásáról indított minisorozatunk első részében Szeged momentumos alpolgármesterének, Nagy Sándor városvezetői életútjával foglalkoztunk, majd bemutattuk hogyan került Gyurcsány Ferenc hatalomra Szegeden, és egyszersmind Binszki József alpolgármesteri székbe. Utóbbihoz elengedhetetlen volt Joób Márton kitaszítása a baloldalról. A várospolitikus interjút adott lapunknak.

Botka László hátat fordított Joób Mártonnak

 

Botka László két alpolgármesterének karrierútját jól mutatja, hogy milyen háttéralkuk biztosítják a szegedi polgármester korlátlan hatalmát. Mint megírtuk, Nagy Sándor a Momentum oldaláról biztosítja a feltétlen támogatás, míg Binszki József a Demokratikus Koalíció igenjét hozza a baloldali többségű közgyűlésbe.

 

Utóbbi alpolgármesteri kinevezéséhez két fontos tényezőre volt szükség. Az egyik Gyurcsány Ferenc térnyerése Szegeden, a másik, ezzel szoros összefüggésben Joób Márton büntetőügye volt, amiben a polgármester – az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva – az egykori támogatóját azonnal ellökte magától és lejáratókampányt indított ellene. Mivel a DK többször is szembement a polgármesterrel, Joób kitaszításával pedig a biztos többsége elveszett Botkának, ezért kellett lepaktálnia Gyurcsány Ferenccel.

 

A polgármester bizalmi köre
 

- Hat évig támogattam Botka Lászlót teljes mellszélességgel, és mindig a lakosság érdekeit tartottam szem előtt

- válaszolta megkeresésünkre Joób Márton. A negyedik éve független önkormányzati képviselőként dolgozó várospolitikus hangsúlyozta, hogy képviselői munkája miatt rengeteg emberrel találkozott és találkozik, mindig igyekezett az ő érdeküket képviselni a városházán. Ez azonban egy idő után konfliktusokat okozott, vagy fogalmazzunk úgy: nem tetszett Botkának.

- Több év közös munka után kezdtünk néhány dologban nem egyet érteni. Amikor néhány ügyben kiálltam a lakosság érdekeiért, amikben nem egyezett az álláspontunk a polgármesterrel, azonnal a város vezetésének ellenségévé lettem kikiáltva. 

Botka László számos esetben politikai érdekek alapján döntött, nem pedig a lakosság érdekei alapján. 

A polgármester közelébe nagyon szűk réteg jut, ezért ő csak ennek a szűk rétegnek a problémáit ismeri. Én pedig a lakosság minden rétegével találkozom a munkám során, és igyekszem a sokakat érintő problémákkal foglalkozni-részletezte Joób Márton az elhidegülés folyamatát.

Barátból épített ellenséget Botka

Joób Mártont 2018-ban még Botka László a barátjaként ajánlotta a választók figyelmébe az országgyűlési választásokon, mint a baloldal jelöltjét. Bár a szavazást végül nem ő nyerte, a polgármester bizalma nem ingott meg Joóbban és egy évvel később az önkormányzati választáson ismét a támogatásával indult, és meg is nyerte egyéni körzetét. Csakhogy 2020-ban jött Joób Márton büntetőügye, és mint azt a független képviselő elmondta: 

rövid idő alatt minden kérdés nélkül hátat fordított neki a polgármester, majd lejáratókampányt indított ellene a városháza propaganda médiájában. 

Ennek egyik alapja természetesen azt, hogy Joób Mártonról azt terjesztik szüntelen, hogy pálforduláson ment keresztül és a Fidesz embere lett. Sőt, akadt olyan, amikor már azt is ki lehetett olvasni a városvezetés szavaiból, hogy korábban is a kormánypártoknak dolgozott.


- Ugyanaz a Joób Márton vagyok, akit 10 éve a polgármester felkért, hogy legyek a csapata tagja. 

Annyi változott, hogy az addig mindig nyitott ajtó bezárult előttem, de én a választók felhatalmazását továbbra is komolyan véve döngettem az ajtókat, hogy a lakosság észrevételei, problémái eljussanak a város vezetéséhez. Ekkor árulónak tituláltak és elindult a tudatos karaktergyilkosság ellenem.

 Úgy érzem, hogy hátba szúrtak mert volt merszem bizonyos kérdésekben ellentmondani a polgármesternek- fejtette ki a Joób Márton. Külön kiemelte, hogy várospolitikusként, a polgármester gyakorlatával szemben, soha nem pártérdekek mentén dolgozott. 

- Nem álltam át a másik oldalra. Engem sosem érdekelt az, hogy ki szavaz jobbra vagy balra, mivel egy várost nem pártérdekek mentén vagy politikai érdekek mentén kell vezetni, hanem ügyek mentén, várospolitikára van szükség.

Szegeden, a polgármester akaratával szembe menni, a választók érdekében, gyakorlatilag lehetetlen, mert abban a pillanatban minden kérdés nélkül beindul a jól bevált baloldali lejárató mechanizmus. 

- A történelemben nem ismeretlen az, hogy valakit árulóvá kiáltsanak ki, és utána Sztálini módszerekkel, a propagandamédiát felhasználva járassanak le

- jegyezte meg Joób Márton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.