Szeged

Dr. Fülöp László: A város, az egyetem és a kormány ugyanabban érdekelt

Dr. Fülöp László: A város, az egyetem és a kormány ugyanabban érdekelt

Kell valaki, aki képes kapcsolatot teremteni a szereplők között

2024. március 22., péntek
Dr. Fülöp László: A város, az egyetem és a kormány ugyanabban érdekelt

A Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltje arról beszélt közösségi oldalán megosztott videójában, hogy a város és a Szegedi Tudományegyetem között egy szoros kapcsolatra van szükség.

Fotó: Fülöp László Facebook oldala

 

Központi jelentőségű az egyetem

Az egyetem a városunk szíve, a régiós versenyfutásban ez hatalmas versenyelőnyt jelenthet

- kezdte Dr. Fülöp László.

A Szegedi Tudományegyetemnek 22 ezer diákja és 6 ezer alkalmazottja van. A politikus szerint ez mind közvetlen és közvetett hatást gyakorol a város mindennapi életére.

Először is kitermeljük a tudást, ami a gazdasági vonzereje Szeged városának, hiszen ennek alapján fognak majd betelepülni Szegedre a vállalatok illetve a cégek.

Hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a diákok Szegeden költik el a pénzüket a kávézókban, éttermekben, a bulihelyeken és itt bérelnek lakást. Kiemelte, hogy fontos tényező a konferenciaturizmus a városban. Hangsúlyozta, hogy ez támogatja a turizmust illetve a szállodaipart.

És ne felejtsük el, hogy itt vagyunk Szegeden, a belvárosban, ami szinte egy kampusszá vált, az Ady tér és környéke pedig egy egyetemi negyeddé.

"Nagyon fontos, hogy a város és az egyetem ápoljon szoros kapcsolatot, mert ennek lesz meg majd az eredménye"

- húzta alá Dr. Fülöp László.

 

Mi a siker titka?

Közös stratégiát kell alkotni, mindenről tájékoztatni kell a szegedi polgárokat a polgármesterjelölt meglátása szerint. Fontos lépés lenne a szolgálati lakások biztosítása és az ösztöndíj alapítás. Be kell mutatni az értékeket, hogy a cégek ide települjenek, és alkalmazzák a fiatalokat, akik előtt így karrierlehetőség nyílna.

Szóval hogyha szeretnénk Szent-Györgyit, Krauszt vagy éppen Karikót, akkor azt gondolom, hogy a városnak, a kormánynak illetve az egyetemnek össze kell fognia. És Szegednek egy olyan polgármesterre van szüksége, aki ezt az összefogást nem csak létrehozza, hanem meg is tartja. Csak együtt lehetünk sikeresek! Fogjunk össze!

- zárta gondolatait Dr. Fülöp László.

 

A polgármesterjelölt már korábban is beszélt arról, hogy visszaterelné a helyes útra a város és az egyetem kapcsolatát. Akkor is hangsúlyozta, hogy a megoldás hosszú távon csak az lehet, hogy szoros az együttműködés a felek között. 

 

A jelenlegi városvezetés nem ápol jó kapcsolatot az egyetemmel

A város egyáltalán nem nyit az SZTE felé, pedig lenne rá lehetősége. Dr. Fülöp László polgármesterjelölt már korábban kijelentette, hogy változásokat hozna az SZTE és a város kapcsolatában.

Nem tudom miért alakult ez így. A megoldás hosszú távon csak az lehet, hogy szoros együttműködés, közös stratégiaalkotás legyen az egyetem és a város között. Például a polgármester és a rektor rendszeresen tarthatna együtt sajtótájékoztatót, beszámolót a közös ügyekről, a közös projektekről, beruházásokról. Emellett a polgármesteri tanácsadó testületben is helyet kell kapjon egy egyetemi vezető, hogy a döntéshozatalokban is részt vehessen

- mondta a polgármesterjelölt a Szeged Választ című podcast adásában, hangsúlyozva, hogy megválasztása esetén az egyik fő feladata lesz az egyetem és a város kapcsolatának helyreállítása.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.