Szeged

Dr. Fülöp László: Szegednek változásra van szüksége!

Dr. Fülöp László: Szegednek változásra van szüksége!

A győztes városok közé vezetné Szegedet a kormánypárti polgármesterjelölt.

Kibédi Péter
2024. február 28., szerda
Dr. Fülöp László: Szegednek változásra van szüksége!

Pénteken jelentették be, hogy Szegeden a jogász végzettségű kommunikációs szakembert, Dr. Fülöp Lászlót jelöli polgármesternek a Fidesz és a KDNP. Az 56 éves szegedi születésű és Szegeden élő egykori televíziós műsorvezető határozott célja, hogy Szeged a győztesek közé tartozzon, ehhez viszont változásra van szükség. (Az interjúban tegeződünk, mert Fülöp Lászlóval hosszú évekig kollégák voltunk televíziókban, rádiókban.) 

Új, haladóbb szemléletű városvezetője lenne Szegednek Dr. Fülöp László



- A bemutatkozó videódban elmondtad, hogy sok beszélgetés és közös gondolkodás után vállaltad el a polgármester-jelöltséget. Mi motivált amikor igent mondtál?
- Hosszasan lehetne sorolni, hogy miről esett szó ezeken a beszélgetéseken. Az viszont szinte minden alkalommal elhangzott, hogy Szegednek változásra van szüksége. A város legyen fiatalosabb, legyen lendületesebb, legyen bátrabb. Nagyon sokszor elhangzott akár baráti, akár szakmai beszélgetésen is, hogy Szeged nem korszerű és nincs lendülete a városnak. A motivációt ez adta, hogy elvállaljam ezt a felkérést. 

Szeged a szülővárosom, szeretem minden szegletét, az itt élő embereket, szeretnék tenni azért, hogy élhetőbb és jobb legyen.

- A kritika jogos, ugyanakkor azt nem lehet kijelenteni, hogy a város fejlődött az elmúlt években, a probléma talán az, hogy nem megy, csak megyeget előre. Lendületbe lehet hozni a várost?
- Az elmúlt években több olyan beruházást valósított meg a kormány a városban, ami azonnal az itt élő polgárok életkörülményét javította, a városnak pedig a hírét vitte a világban. Elég ha csak a Pick Arénát, a Tiszavirág Sportuszodát említem. A két létesítményben, az átadás után röviddel világeseményeket rendeztek, amelyek mindegyike komoly turisztikai bevételt jelentett a városnak. Ehhez azonban először építkezni és építeni kellett. Szegednek mindenképpen hasznára válna, hogyha egy kormánypárti polgármestere lenne. Bár a kormány tagjai jelezték, hogy Szeged jelenlegi vezetésével ügyek mentén viszonylag jól együtt tudnak működni, azonban ha bizalmat kapok a választóktól, akkor a viszonylag szót ki lehetne húzni a mondatból. Nyilván egyfelé húzzuk a kötelet, egyfelé lapátolunk. Sokkal több beruházást lehetne és kell idehozni, nagyon komoly lemaradásban vagyunk az ipari beruházások terén. Valamiért Szegeden féltek az ipartól. 

A városvezetőség többször elmondta, hogy Szeged nem lesz ipari város. Én sem mondom azt, hogy mindent maximálisan az iparra kell fektetni, de, hogyha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű ipar, akkor nincs iparűzési adóbevétel.

Ha pedig ez hiányzik a kasszából, akkor emelkednek az árak, emelkednek a buszjegyek, és a bérletek ára, a parkolási díj, hiszen a bevételre szüksége van a városnak. Ezen ideje változtatni.

- A BYD érkezésével sok minden megoldódik ezek közül. Ugyanakkor, az a pénz, ami ide érkezik ezzel a gigaberuházással, az akkor megtérülő, ha, ahogy azt a miniszterelnök úr is mondta, Szeged fejlődését szolgálja. Mire fektetnéd a hangsúlyt az ipari bevételek estében?
- Fontos, hogy, annak az iparűzési adónak a nagy részét, ami ebből majd befolyik, mindenképpen a vállalkozások fejlesztésére kell fordítani. 

Újabb ipari területeket kell majd létrehozni. Ezt a munkát 20 évvel ezelőtt kellett volna elkezdeni, tehát ilyen értelemben óriási lemaradásunk van, akár Debrecen, Kecskemét, vagy Győrrel szemben. 

Meg kell nézni, hogy milyen területeink vannak, hogyan lehet bővíteni ezeket a leggazdaságosabban, tulajdonképpen tárt karokkal kellene várni a befektetőket. Egy ipari vállalkozást sokkal könnyebb megnyerni egy városnak, ha már előkészített területen várják azt, és nem akkor kezdik közművesíteni, vagy akkor építik az utat oda. Ezekből a beruházásokból származó bevétel hatalmas fejlődést hozhat Szegednek.

A győztes városok közé vezetné szegedet a kormánypárti polgármester-jelölt

 

- Rengetegszer hallani azt, hogy a város vezetése és a baloldali képviselők, szociálisan érzékeny, szociálisan a legfejlettebb városnak tartják Szegedet. Ugyanakkor ez nem minden esetben mutatkozik meg az ezzel kapcsolatos intézkedésekben, nagyon sokszor kampánycélú osztogatás folyik Szegeden. Ezen tudnál változtatni?
- Át kell tekinteni azt, hogy a jelenlegi szabályozás mit takar, hogyan szabályozzák, milyen csoportokat érint. Egy azonban biztos, hogy a magyar kormány élen jár a családtámogatási rendszer tekintetében. Egyedülálló, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Beszélhetünk itt a 25 év alattiak adókedvezményéről, a többgyermekes édesanyák adókedvezményéről, a CSOK Pluszról, vagy a babaváró hitelről, tehát számtalan ilyen program van, ami nyilván a szegedieknek is előnyöket jelent. A kormány hozzáállása a kérdéshez példaértékű. 

Amikor bejelentették, hogy Magyarországon március elsejétől a 14 éven aluliak ingyenesen utazhatnak a vonatokon, buszokon, akkor röviddel utána Szeged is bejelentette, hogy itt is ingyenes lesz a 14 éven aluliknak a tömegközlekedés. Hát, jó reggelt kívánok!

Elsőre hallásra szokatlan hobbija van a polgármester-jelöltnek

Aki az interneten rákeresett Fülöp László nevére, az talán elsőre meglepődhetett, amikor az olvasta, hogy a polgármesterjelölt hobbija az olvasás és a sport mellett a divat. Pedig ez sem más hobbi, mint többi. „Az elmúlt huszonévem a televízió képernyőjén, egy audiovizuális műfajban telt el. Itt megkövetelik az embertől azt, hogy szépen beszéljen, jól nézzen ki, merthogy az emberek nézik, és ez hatással van a nézőre. Óhatatlan, hogy, amikor egy olyan szakmában dolgozik valaki, ahol állandóan öltöztetik, ahol állandóan, nyakkendőt kell választani, zakót kell választani, egy idő után elkezd érdeklődni a divat iránt. Ezért van az, hogy én nagyon sokat olvasok erről, vagy akár olyan oldalt követek a közösségi médiában, ahol a divatról van szó. Van több olasz barátom, akik olasz divatbloggerek, őket is követem például. Az igényesség ebben a szakmában nagyon fontos, és azt gondolom, hogy ez az igényesség a politikában is nagyon fontos. Persze emellett nagyon szeretem a sportot, kedvesemmel, Szeberényi Klárával rendszeresen ott vagyunk a lelátón a Pick Szeged, a Szedeák, vagy éppen a Szeged-Csanád GA meccsein. Sokat Aktívan sportolok, rendszeresen járok konditerembe és sokszor ülünk biciklire és tekerünk egy kört Szegeden, vagy a környékén. Fontosnak tartom az egészséges életmódot, a rendszeres mozgást és ehhez kapcsolódva az egészséges táplálkozásra is odafigyelek” -mondta lapunknak Fülöp László.

- Nagyon sokszor éri a vád a jelenleg regnáló polgármestert, hogy elérhetetlen a választóknak, gőgös és nem lehet őt megközelíteni, ráadásul a város ügyeit is jobbára távmunkában végzi. Ha megválasztanak, akkor veled lehet majd találkozni a Kárász utcán a hétköznapokon?
- Ebben szöges ellentéte vagyok a jelenlegi polgármesternek. Ő egy más típusú ember, zárkózottabb, visszafogottabb. Nem sokan látták őt a hétköznapokban a városban. Azt szoktuk mi viccesen mondani egymás között, hogy olyan, mint Columbo felesége, azaz tudják, hogy van, de soha, senki nem látja. Nyilván a választások előtt többször jelenik meg, ami teljesen normális, ezt minden politikus így csinálja. De azért jó lett volna az elmúlt 22 évben látni, mondjuk hogy séta közben elnyal egy fagylaltot a Kárász utcán, vagy ismerősökkel, barátokkal kikapcsolódik, napozik az uszodában, esetleg a kötelező 10 percnél tovább marad egy rendezvényen. Látjuk tehát, hogy vannak hiátusok azon az oldalon. 

Joggal érzik azt a szegediek, hogy nem ismerik, nem tudják elérni a polgármestert, és nem véletlenül éri a kritika a Botka Lászlót, hogy sem a város problémáit, sem a szegedieket nem ismeri.

- Ezt akár a kampányban is láthatják tőled? Jelen leszel az utcákon, tereken, parkokon?
- Ez nem csak terv, hanem a célom is. Egyrészt ilyen alkat vagyok, már a korábbi televíziós munkáim kapcsán is. Tőlem nem idegen a tömeg, nem idegenek az emberek, szeretnék minél több szegedivel találkozni, minél több szegedivel beszélni, akár egyesületek, civil szervezetek segítségével. 

Minél több szegedi polgárnak szeretnék bemutatkozni, és nem mint politikus, hanem elsősorban, mint ember. Ismerjenek meg, és úgy alkossanak majd véleményt a szavazófülkékben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.