Szeged

Busók lepték el Szegedet + képek

Busók lepték el Szegedet + képek

Mohácsi busók fűzfából faragott birkabőrcsuklyás álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva vonultak végig.

Márton Andrea
2024. február 18., vasárnap
Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea
Busók lepték el Szegedet + képek

Elbúcsúztatták a telet Szegeden a Szent István téren a hétvégén. Ebben nagy segítségek voltak a busók, akik egyenesen Mohácsról érkeztek a térre, ahol megrendezték az ilyenkor szokásos kézműves vásárt is.

Szent István téri Télbúcsúztató kézműves vásár
Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea. Szent István téri Télbúcsúztató kézműves vásár

 

A kedvező időjárásnak is köszönhetően sokan voltak a Szent István téren, ahol a hétvégén kézműves vásárt rendezték és közben a telet is elbúcsúztatták. A hétvégén 11:00 és 16:00 között megnyitotta kapuit a víztorony is, ahova most 700 forintért lehetett bemenni - ezt sokan ki is használták. Aki pedig megéhezett vagy megszomjazott – számtalan finomságból választhatott. Többek között volt lepény, lángos és persze a kihagyhatatlan kürtőskalács, ezeket akár egy finom borral vagy akár egy ízes pálinkával is le lehetett öblíteni.

Vásárfia is volt bőven. Lehetett venni a gyerekeknek fakardot, fapuskát, a felnőttek pedig még ékszereket is, a különféle kézműves lekvárokról és más finomságokról nem is beszélve.

Napközben jellemzően kisgyerekes családok voltak a téren, a szervezők gyerekprogramokról is gondoskodtak. Szombaton napközben fellépett a télbúcsúztató kézműves vásáron a Katica együttes, vasárnap pedig a Habakuk zenekar, Kövér Béla bábszínház, illetve a Csiga Duó.

Közben felbukkantak a busók is, akik egyenesen Mohácsról jöttek Szegedre. A rémisztő maskarák egyébként meleg szívet rejtettek, nem riogatták a gyerekeket, hanem inkább fényképet készítettek velük. Este pedig nem maradhatott el az ilyenkor kötelező kiszebáb égetés.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.