Szeged

Városrészek: Belváros, avagy Palánk II. rész

Városrészek: Belváros, avagy Palánk II. rész

Kovács György
2023. december 22., péntek
Fotó: Klinikakert, balra az épülő sebészeti klinika tömbje, háttérben a vasúti híd és Újszegeden a kendergyár. Kép: Fortepan
Városrészek: Belváros, avagy Palánk II. rész

Városrészek sorozatunk első részében írtunk arról, hogy Szeged több szigetből állt az első ezredforduló táján, amely legmagasabb hátságán alakult ki a Palánk városrész, amelyen a szegedi vár is felépült. Az előző részben részleteztük, hol is húzódott a városrész, amit ma lényegében belvárosnak nevezünk. Most pedig a terület gazdasági magját fejtjük ki.

 

A középkortól kezdődően virágzott Szegeden a kereskedelem, amelynek központja a Palánk volt. Az országos jelentőségű sókereskedelem mellett helyt kapott a hetipiac is, amely később bár Szeged több pontján is kialakult, de legősibb engedély rá a Palánkban volt, amely terület a legjelentősebb piacos hely is lett. Ott összpontosult a szárazföldi és víziforgalom évszázadokon át egészen a XX. századig. A vásárokra leginkább a Tiszán, továbbá a Maroson Makó felől érkező, megrakott vízi járművekkel érkező a kereskedők voltak, akik mellett a szegedi polgárok is árusították portékáikat. 

Hal tér 1904, későbbi Rudolf, mai Roosevelt tér. Előtérben a Belvárosi híd feljárója és vámházai, szemben a Móra Ferenc Múzeum.
Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége. 

Szeged legfőbb piacait a mai Roosevelt téren tartották, amelynek helyét a harmincas években parkosították. Később a tér közepére hatalmas medence került, amelybe 1966-ban szökőkutat építettek. Egészen 1950-ig itt volt a halpiac is, és a teret a nagy árvízig Hal térnek nevezték. 

 

Ott közlekedett az alsótanyai madzagvasút is 1927-től 1975-ig: a keskeny vágányú kisvasút Pusztamérgesig 77,7 kilométert tett meg.

A kisvasút a várost kötötte össze az alsótanyai kapitányságokkal, ahol akkoriban 35 ezer ember élt a kiterjedt tanyavilágban és termelte a friss zöldséget, gyümölcsöt, tojást, baromfit a piacra, amelynek szegedi végállomása is a mai Roosevelt tér volt.

A kisvasút útvonala és megállóhelyei.


 

 

Búza piac, a mai Dugonics tér újabb gazdasági súlypontként jelent meg

A mai Dugonics tér helyén, az Eugenius árkán kívül foglal helyet a hatalmas kiterjedésű, szabálytalan alaprajzú Búzapiac, amelyet keleten a Sáncpart (ma Zrínyi utca) határol. A tér északon nagyjából, de cikcakkokban a mai Kelemen és Kölcsey utca vonalához igazodik. A Kölcsey és Kárász utca kereszteződése táján volt a Péterváradi kapu, mellette az Eugenius árkán átívelő híd. Ezen lehetett a vár és a városháza felől a Búzapiacra kijutni, amely nyugaton nagyjából a Dáni utcáig, délen pedig a Dugonics tér, illetőleg Jókai utca déli vonaláig terjedt.

Egyes munkák szerint a Búzapiac vizes esztendőkben egyúttal a rókusi lapályokon fölgyülemlő vadvizek közvetítésére, Tiszába vezetésére is szolgált.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.