A város anno és 2017-ben – újból képválogatással ünnepeljük Szeged napját

2017. május 21., vasárnap · Hozzászólok

3_zsinagoga_fortepan2

Tíz képpárral mutatjuk be idén is az évszázadokat maga mögött hagyott Szegedet. Egyes házakra, szobrokra szinte már senki sem emlékezik, más épületek viszont állták az idő viharát a gondos kezeknek köszönhetően. Tekintse meg képgalériánkat, s olvassa el a rövid ismertetőket! Tovább »

Decembertől változik a szemétszállítás rendje Szeged belvárosában

2016. október 29., szombat · 13 hozzászólás

szemetszallitas01_gs

Hamarabb kezdik a kukák ürítését a belvárosban, hogy a reggeli csúcsforgalom idején már ne akadályozzák a nagy járművek a közlekedést, és az is változás, hogy a heti három helyett két alkalommal szállítják el a lakossági hulladékot. Tovább »

“Szeged szebb lesz, mint volt!” – a napfény városa anno és most

2016. május 21., szombat · 2 hozzászólás

szovjet_emlekmu_r1

Időutazásra invitáljuk olvasóinkat! Járják be velünk a várost a tegnap és a ma képeivel. Lóvontatású omnibusszal, vagy PESA villamossal utaznának? Tovább »

Visszacsábíthatóak a vevők és a boltok a plázákból a szegedi belvárosba?

2016. január 13., szerda · 23 hozzászólás

virag_cukraszda0_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület a Virág üzemeltetője és az IKV között létrejött szerződést kérte tavaly év novemberében. Az IKV szerint még karácsony előtt feladták a választ, de az egyesület cáfolja, hogy megérkezett a reagálás. Bartha László szerint a bérleti jog elavult, új korszerűbb ingatlangazdálkodás kell, hogy versenyre kellhessen a belváros az Árkáddal. Kardos szerint nyitott kapukat dönget a TLKE, de vitatja, hogy a bevásárló központoktól visszahódítható a korábbi funkciója a centrumnak. Tovább »

Átfogó rendőrségi akció a töltésen, migránsok a szegedi belváros utcáin is, csaknem 800 főt fogtak el + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2015. június 24., szerda · 96 hozzászólás

bevandorlok_begyujtese05kf

Már Szeged belvárosában is egyre több az illegális határátlépő, miközben a töltés környékén átfogó rendőrségi razzia zajlott, és már csaknem 800 határsértőt fogtak. Egyeseknek azonban ez jó üzlet. Tovább »

Kiadó a szegedi belváros – (újra)hasznosíthatók-e az üres üzlethelyiségek?

2015. április 9., csütörtök · 7 hozzászólás

ikv03_gsNem csak Csongrád megye székhelyének látképét rontja az eladó, kiadó táblák sokasága a belvárosban. Az üresen álló üzletek problémája gyakorlatilag minden nagyvárosban felütötte már fejét: az egykor nívós boltok és üzletsorok helyét átvették az olcsó turkálók, kínai portékát kínáló üzletek és nem utolsó sorban a válság is nyomot hagyott az ingatlanokon. A jelenség alól Szeged sem kivétel, üresen ásítozó helyiségekből bőven találni a centrumban, azonban nem lehet mindent a néhány éve nyitott Árkád üzletközpontra kenni.
Tovább »

IKV-fórum: csak nyűg az emberek számára az önkormányzati bérlemény

2015. március 5., csütörtök · 10 hozzászólás

2015-03-05 17.09.44

Feszült hangulatú lakossági fórumot tartottak a belvárosi lakosoknak, akik az IKV Zrt. képviselőinek tolmácsolhatták panaszaikat. A lakók szerint a társaság felelőtlen gazdálkodását tükrözi a 850 millió forintos kintlévőség, a bérleti jog eladhatatlan, a megvett lakást pedig értékének alig tizedéért vásárolják csak vissza. Az IKV április közepéig ígért elszámolást a Jókai utcai bérlemény lakói felé, akik ezt 2011 óta várják, ebben a hónapban kívánnak majd visszatérni több, évek óta fennálló problémára is. Tovább »

Harcba szállnak az IKV-val a belvárosi lakásbérlők + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2015. március 3., kedd · 26 hozzászólás

ikv24_gs

Az IKV Zrt. nem kezelőként működik, hanem behajtó cégként – vélekedik több belvárosi bérlő, akik szerint az önkormányzati cég nem tartja be a társasházi törvényben leírtakat. Hiányolják a karbantartást, a felújításokat, ezért újabb fórumot szerveznek. Tovább »

Benyújtanák a számlát a belvárosiak a Szegedi Városkép Kft.-nek

2015. január 29., csütörtök · 15 hozzászólás

borfesztival_elso_nap22_gs

Élhetetlenné teszi a belvárosi lakosok mindennapjait a szórakozóhelyek rapszodikus nyitvatartási ideje – hangzott el a városrészben meghirdetett fórumon. A helyiek szerint az önkormányzatnak el kellene döntenie, hogy lakónegyedként vagy vigadónegyedként kezeli a város patinás részét, a vendéglátók azonban a törvényes működés mellett a vendégek érdekeit is néznék. Tovább »

Lobbi Szegedért – megnyílt a LOBBY Café a Kárász utcán + FOTÓK

2014. november 11., kedd · 63 hozzászólás

lobby_cafe0_gs

Élettel telik meg a Kárász utcai egykori Képcsarnok, ahol a luxus, a kávétrendek, a gasztronómia és az üzleti világ is találkozik. A LOBBY Café a Gulácsy Lajos Terem hagyományait is megtartja, képzőművészeti alkotásoknak is helyet biztosít. Tovább »

Hétfőtől folytatódik az ivóvízhálózat tisztítása Újszegeden és A Belvárosban

2014. november 7., péntek · Hozzászólok

A „Szeged-Algyő” Ivóvízminőség-javító projekt keretében 2014. november 10. – 14. között az „AB Szeged 2013” Konzorcium, az AQUAPLUS Kft. és a Bern Zrt. ivóvízhálózat tisztítási munkákat végez Újszeged és a Belváros területén. Tovább »

Magyar László: Együtt többet tehetünk!

2014. október 10., péntek · 7 hozzászólás

magyar_laszlo01_gs

Egy kommunikációs szakember rendszerben gondolkodása, lényeglátása – e készségek fontosak lehetnek Magyar László munkájában, ha a 11-es, belvárosi választókerület lakói októberben képviselővé választják. Tovább »

Épületgépészként áll ki a panelfelújítás mellett Sipos Attila

2014. október 8., szerda · 2 hozzászólás

sipos_attila01_gs

Kiszámítható jövőt kíván kialakítani az itt élő emberek számára Sipos Attila – az önkormányzati képviselőjelölt a közösségépítést, új munkahelyek teremtését és a panelok épületgépészeti felújítását tartja kiemelt fontosságúnak. Tovább »

Új épületrésszel gazdagodott a szegedi görög katolikus kollégium + FOTÓK

2014. szeptember 28., vasárnap · Egy hozzászólás

kollegium_avatas_mj018

Új épületrésszel bővült a szegedi Romzsa Tódor Görög Katolikus Kollégium, a Hajnóczy utcában lévő ingatlant vasárnap délelőtt ünnepélyesen megszentelték. Tizennégy diák lakhatja az őszi szemesztertől. Tovább »

Magyar László: A belvárosiak nyitottak a közösségi rendezvényekre + FOTÓK

2014. szeptember 27., szombat · 6 hozzászólás

DSC_3402

Szeged belvárosa hemzseg a fesztiváloktól, most azonban egy hangulatos családi napra invitálták a környékbelieket az Aradi vértanúk terére. Magyar László, a 11-es körzet Fidesz-KDNP-L.É.T.-es képviselőjelöltje programját ismertette, míg a gyerekeket játékokkal és kóstolókkal várták. Tovább »

Kothencz: Nem lehetőség, hanem kötelesség a vállalkozások felkarolása! + FOTÓK

2014. szeptember 18., csütörtök · 3 hozzászólás

vallalkozok_talalkozoja10_gs

„Nem lehetőség, hanem kötelesség együttműködni a helyi gazdasági szereplőkkel” – közölte Kothencz János polgármesterjelölt egy belvárosi vállalkozói fórumon, ahol a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta. Tovább »

A szegediekkel közösen rangsorolja a Belváros problémáit Magyar László + FOTÓK

2014. szeptember 8., hétfő · 17 hozzászólás

magyar_laszlo04_gs

„Együtt többet tehetünk!” – hirdeti Magyar László, a Belváros Fidesz-KDNP-L.É.T.-es önkormányzati képviselőjelöltje, aki arról készít felmérést, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének a város szívében élők. Tovább »

Belvárosi bejárás: Az önkormányzat nem mondhat le a vagyonáról! + FOTÓK

2014. augusztus 22., péntek · 19 hozzászólás

bejaras_belvaros17_gs

A magas bérleti díjak miatt üres üzlethelyiségek és a hajléktalanok tömeges megjelenése is szóba került a Belváros két körzetének bejárásán, ezúttal Magyar László és Haág Zalán jelöltekkel térképezte fel a problémákat Kothencz János. Tovább »

Két és félezer egynyári virágot osztott szét Haág Zalán + FOTÓK

2014. május 28., szerda · 15 hozzászólás

viragosztas29_gs

400 családnak mintegy 2500 egynyári virágot osztott ki Haág Zalán belvárosi önkormányzati képviselő, akinek a szomszédos rókusi körzet képviselője, az ugyancsak KDNP-s Kalmár Ferenc is segített kedden délután a Szent Istvánt téren. Tovább »

Változik a közlekedési rend a Szent István tér környékén

2013. november 29., péntek · 18 hozzászólás

sohordo_forum2A lakossági igényekhez igazodva az év végéig forgalmirend-változás lép életbe a Szent István térről nyíló utcákban. Haág Zalán javaslatára döntött a városüzemeltetési bizottság a módosításokról, melyeket például a Sóhordó utca lakói szorgalmaztak.
Tovább »

Lángosos költözött a belvárosba + FOTÓK, SZAVAZÁS

2013. november 8., péntek · 27 hozzászólás

langos02_gsAugusztusban szokatlan látvány tárult a munkába igyekvő emberek szeme elé a Tisza Lajos körúton. Rendhagyó módon lángossütöde költözött a város egyik legfrekventáltabb helyére a butikok, virágárusok és kávézók tőszomszédságába. A SZEGEDma.hu is kíváncsi volt, milyen a fogadtatása a piacokra jellemző magyar csemegének a belvárosban.
Tovább »

Új reklámhordozók Szegeden – színes táblák a belvárosban + FOTÓK

2013. október 16., szerda · Egy hozzászólás

reklamtablak02_gsA belvárosban új információs táblarendszert helyeztek ki, mely az ideérkező turisták tájékozódását is segíti. Erre a jogszabályok változása miatt volt szükség, az oszlopokról és kandeláberekről ugyanis el kellett távolítani minden reklámot.
Tovább »

Csökkentené a szegedi üzletek bérleti díját a Civil Városi Unió

2013. május 27., hétfő · 30 hozzászólás

CVU100x100Az átgondolatlan, várospolitikai célokat és gazdaságosságot is figyelmen kívül hagyó szabályozásoknak köszönhetően ellehetetlenítik a belvárosi üzleteket – írja közleményében a Civil Városi Unió, amely beadvánnyal fordult a Vagyongazdálkodási Bizottsághoz a bérleti díjak újragondolásának ügyében.
Tovább »

Felháborodott belvárosiak – utcai fórummá változott egy sajtótájékoztató

2012. augusztus 28., kedd · 27 hozzászólás

Spontán és utcai, lakossági fórummá változott a Kárász utca 8. szám alatt lakók problémáit bemutató jobbikos sajtótájékoztató, amit a párt képviseletében Makovi Mária szervezett. A lakókból csak úgy dőlt a panasz, többségük véleménye szerint egyre lakhatatlanabb a Kárász utca – az egyik lakó füldugót osztott.
Tovább »

Éjszakai alkoholtilalom Szegeden?

2012. június 19., kedd · 50 hozzászólás

Belvárosi képviselők kezdeményezésére készült indítvány értelmében a jövőben a fiatalok éjszakai italos randalírozását visszaszorítandó a nagykörúton belül a Tisza vonalában nem lehet majd este 22 órától reggel 6 óráig alkoholt árusítani a boltokban, csak vendéglátó egységekben és szórakozóhelyeken. Ezt a rendeletet a pénteki közgyűlésen kell a képviselőknek megszavazniuk.
Tovább »

Épül az Agóra, dühöngnek a környékbeliek + FOTÓK

2012. május 16., szerda · 39 hozzászólás

Az 1,7 milliárd forintos uniós pályázati pénzzel együtt 2,065 milliárd forintból épülő Agórát várhatóan már idén szeptember 15-én átadják, a környék lakóinak, bolttulajdonosainak, vállalkozóinak már csak addig kell kibírniuk – kisebb-nagyobb bosszankodások nélkül nehéz lesz – az építkezéssel járó áldatlan állapotokat.
Tovább »

Petíciót adnak át a belvárosi kereskedők a városvezetésnek (FRISSÍTVE)

2011. szeptember 9., péntek · 73 hozzászólás

Elviselhetetlen mértéket öltenek Szeged belvárosában a bérleti díjak a portálunkhoz forduló kereskedők szerint. A válság hatására egyre kevesebb a vásárló, és a kereskedők bosszúságára hamarosan nyit az Árkád, amely kétségtelenül elszipkázza majd tőlük még azt a kevés potenciális vevőt is. Önszervezkedésükhöz másfél hét alatt mintegy 200-an csatlakoztak a belvárosból. Tovább »

Szeged: Tragédia két felvonásban? – II. rész

2009. február 17., kedd · Hozzászólok

„Építeni kell csak, azt is csak annyit, amennyi kell, nem rombolni. Provinciális kispolgári kivagyiságból pedig végképp nem. Higgye el az olvasó, a huszárszobor kérdése csak a gomb a kabáton. A baj magával az építészeti értékek szisztematikus rombolásával van” – állítja Kiss István okleveles építészmérnök, településrendező, a Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagja. Az államszocializmus idején történetek elemzése után dolgozatának második részében a szegedi belváros arculatcsonkításának utóbbi éveit veszi górcső alá. Tovább »

Szeged: Tragédia két felvonásban? – I. rész

2009. február 16., hétfő · Hozzászólok


A szegedi belváros arculatának csonkítása nem a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművének áthelyezésével kezdődne, a folyamat az 1960-as évek óta tart, az utóbbi években pedig felgyorsult – állítja Kiss István okleveles építészmérnök, településrendező, a Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagja. Ahogy azt az elmúlt héten ígértük, az ezredfordulón a belváros szabályozási tervét készítő szakember összefoglaló dolgozatát két részben tárjuk olvasóink elé. Tovább »

A nagy pofon

2008. szeptember 11., csütörtök · Hozzászólok

Nekünk ugyanis van egy koldusrendeletünk. Bizony ám! A szocialista elveket magasban tartó városvezetés ugyanis nem tűri meg a kéregetőket az Európa-díjjal is jutalmazott belvárosában. Túl közel jönnek, nehéz őket kikerülni. Értem én, sok volt a panasz. Szóval azért annyira mégsem aggódunk?

Tovább »

Belvárosi rehabilitáció: fésülnek vagy fűrészelnek?

2008. július 16., szerda · Hozzászólok

A Gutenberg utcában is érvényesülhet a sajátos Tisza-parti „kompromisszum”…

Fotók: Gémes Sándor

Megfésülik Szeged belvárosát – derült ki a megyei napilap szombati számából. A városvezetés elképzelései szerint a belváros 2010-re magába öleli a Gutenberg és a Kölcsey utcát, illetve a Reök előtti területet is. Az akciónak áldozatul esik a – vegyes forgalmúvá alakuló – Gutenberg utca védett japánakác-sora is. A napilap kompromisszumról ír, de milyen megegyezés az, ahol ismét figyelmen kívül hagyják a civilek, a környezetvédők véleményét, valamint egy komoly, műszeres szakértői vizsgálat eredményét? Tovább »