Szeged

SZTE: elkezdődött a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozója

SZTE: elkezdődött a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozója

2023. november 10., péntek
Fotó: Kovács-Jerney Ádám
SZTE: elkezdődött a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozója

 

A Szegedi Tudományegyetem ad otthont november 8-tól 10-ig a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozójának. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartott megnyitón részt vett Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, prof. dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója - írja a Szegedi Tudományegyetem oldala.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám. 

 

Ahogy megírtuk Lengyel Miklós beszédében arra is kitért, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott Magyarországon a külföldi hallgatók száma.

A mai esemény azért is kiemelt jelentőségű, mert nagyszerű alkalmat kínál számunkra, hogy a felsőoktatási programokkal kapcsolatos tapasztalatainkat megosszuk egymással, áttekintsük az ösztöndíjprogramok aktualitásait, megvitassuk az előttünk álló kihívásokat.

A helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a kormánynak eltökélt szándéka, hogy növelje a nemzetközi hallgatói mobilitást, elősegítsék egy olyan oktatási környezet kialakítását, amely lehetővé teszi minden hallgató számára, hogy nemzetközi mércével is kiemelkedő szakemberré válhasson.

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

A programmal több száz, a háború következtében menekülni kényszerülő ukrán és Stipendium Hungaricum partnerországbeli hallgató számára biztosították a lehetőséget, hogy tanulmányaikat békés környezetben, megfelelő szinten folytathassák.

Prof. dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese is köszöntötte a háromnapos találkozó résztvevőit. – Az Erasmus+, CEEPUS, Stipendium Hungaricum koordinátorok kulcsfontosságúak, hiszen tapasztalataik alapján épülhetnek fel a hálózatok, alakulnak ki új irányok a nemzetközi térben. 

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

Az Erasmus+ számai is sokatmondók: a 25 év alatt közel 6000 kiutazó hallgatói mobilitás és 3800 kiutazó oktatói mobilitás, és 4100 bejövő hallgatói mobilitás magyarországi viszonylatban is kiemelkedők.

Előre mutató három nap lesz, sok színvonalas programmal – vélekedett Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója. Bodrogi Richárd az Erasmus+ kapcsán kifejtette, hogy 50 magyarországi felsőoktatási intézmény vesz részt a programban. Ebből 21 az úgynevezett modellváltott intézmény, velük az idén még nem tudott szerződést kötni a nemzeti iroda.

Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.