Szeged

Bíróságra viszi a katolikus iskola ügyét az önkormányzat

Bíróságra viszi a katolikus iskola ügyét az önkormányzat

A szegedi baloldal keresztbe feküdt egy új, modern iskola gyors megépítésének.

Kibédi Péter
2023. november 17., péntek
Bíróságra viszi a katolikus iskola ügyét az önkormányzat

A szegedi baloldal keresztbe feküdt egy új, modern iskola gyors megépítésének.

 



A pénteki szegedi közgyűlés első harmadát a Szeged-Csanádi Egyházmegye tervezett iskolája körül kialakult vita uralta. Ahogy azt megírtuk, az egyházmegye egy új katolikus iskolát szeretne építeni Szegeden, amihez az állam olyan területet adna, amin jelenleg egy gondozatlan dzsumbujos erdő van. Ez az ami nem tetszik a szegedi baloldalnak és ezért terjesztettek be egy javaslatot a közgyűlés elé, amiben változtatási tilalom alá vonná területet.

Ezzel három évig biztosan nem építkezhetnének a területen.

Csütörtökön este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben és területkezelésben, amilyenek például a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásai is. A városvezetés így nem rendelhetne el változtatási tilalmat.

Pénteken a közgyűlésen Haág Zalán szerette volna, ha leveszik a napirendről a katolikus iskola ügyet. Botka László erre reagálva okfejtésbe kezdett, hogy városvezetés semmilyen iskolaépítést nem akadályoz. 

A KDNP frakcióvezetőjének indítványát azonban a baloldal nem támogatta, azaz gyakorlatilag ezzel az iskola megépítése ellen szavaztak.

A napirendhez hozzászóló kormánypárti képviselők igyekeztek meggyőzni a túloldalt, de erre nem sok esélyük volt. A DK-s Fodor Antal például bejelentette, hogy élőlánccal védik meg a dzsumbujban a fákat. Joggal mondta felszólalásában Tápai Péter, hogy a városvezetés dacos ellenállással van az ügyben, majd kérte, hogy napolják el a döntést a katolikus iskola ügyében, ameddig nem sikerül valamilyen egyezséget találni. 

A baloldal hetek óta hergeli a szegedi közvéleményt ezzel az üggyel, a Momentum aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy az iskolát ne lehessen megépíteni. 

Hat hektáros erdő kiirtásról beszélnek, ugyanakkor az iskola jóval kisebb, kevesebb mint egy hektáros terület foglalna el, ráadásul a fennmaradó erdős területet rendbe is tenné az egyházmegye.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyének az egyházmegye sportcentruma mellett az egyház egy katolikus sporttagozatos általános iskolát, valamint egy gimnáziumot építene. Korszerű, magas színvonalú sportiskola-komplexum épülne.

Miután a baloldali többség megszavazta a változtatási tilalmat, jogilag patthelyzet alakult ki, amiről a bíróság dönt. Mindaddig a szegedi és a kormányrendelet is érvényben marad. 

A szegedi baloldal bármilyen hangosan is magyarázta, hogy a mennyi mindent tettek az oktatásért, ez csak szavakban mutatkozott meg, keresztbe feküdtek egy új, modern iskola gyors megépítésének.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.