Bulvár

Román állampolgárokat ítéltek el egy idős lajosmizsei férfi kirablása miatt

Román állampolgárokat ítéltek el egy idős lajosmizsei férfi kirablása miatt

2016. március 3., csütörtök
Román állampolgárokat ítéltek el egy idős lajosmizsei férfi kirablása miatt

Jogerősen nyolc év, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön három román állampolgárt, akik 2012-ben egy éjszaka az otthonában bántalmaztak és kiraboltak egy idős lajosmizsei férfit, a bűncselekményhez tippet adó magyar ismerősük hét évet kapott.

A táblabíróság társtettesként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, valamint életveszélyt okozó testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek a három romániai születésű, de évek óta Magyarországon dolgozó férfit. Magyar állampolgárságú ismerősüket, a harmadrendű vádlottat a rablásban és a magánlaksértésben felbujtóként marasztalta el az ítélőtábla. A román állampolgárok rokonok, illetve ismerősök, 2012-ben különböző Bács-Kiskun megyei településeken dolgoztak. 2012. augusztus 9-én egyiküket felhívta a későbbi harmadrendű vádlott azzal, "hogy lenne valami pénz, amit el lehetne lopni". Rövidesen találkoztak, és a tippadó elmondta, hogy egy Lajosmizse melletti tanyán élő idős emberről lenne szó, aki legalább négyszázezer forintot tart otthon az éjjeliszekrényben. A vádlottak még aznap este autóval kimentek a 69 éves férfi tanyájához, úgy tudták, nincs otthon. Először ketten másztak be az udvarra, de amikor észrevették, hogy a sértett az épületben van, visszafordultak. Ezután az autóban a négy férfi megegyezett abban, hogy mindenképpen megszerzik a pénzt. Ekkor mindhárom romániai férfi bement a tanyába, de a sértett felriadt a zajra és megkérdezte a támadóktól, hogy mit akarnak, erre az egyik, maszkot viselő vádlott megütötte. Ezután ketten lenyomták az ágyra, letakarták és többször megütötték. Az idős férfi végül halottnak tettette magát, ekkor abbahagyták a bántalmazását. A rablók a lakást átkutatva egy nejlonzacskóban egymillió forint készpénzt és fémpénzben néhány ezer forintot találtak, az apróból később cigarettát vettek, a papírpénzt pedig négyfelé osztották. Az idős férfi a támadók távozása után a szomszédos tanyán kért segítséget, majd kórházba került, hat hét alatt gyógyult meg. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás miatt életveszélyesen megsérülhetett volna, ez nem a vádlottakon múlott. A sértett a tárgyalási szakban, 2015. április 8-án öngyilkos lett, felakasztotta magát a saját házában, mivel nem tudta feldolgozni a történteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.