Nyolc év fegyház kábítószer birtoklásáért

2017. szeptember 20., szerda · Hozzászólok

Helybenhagyva az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék büntetési tételre vonatkozó döntését nyolc év szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt, aki 30 millió forint értékű kábítószert rejtett el domaszéki házában. Ugyanakkor megváltoztatta a táblabíróság a büntetés végrehajtásának fokozatát, amit börtön helyett fegyházba rendelte letölteni. Tovább »

Bírósági múlt és jelen – Könyvsorozat a Szegedi Ítélőtábla történetéről

2017. szeptember 20., szerda · Hozzászólok

Az Országos Bírósági Hivatal egyik kiemelkedő fontosságú feladatának tartja a magyar bíróságok épületeinek, infrastruktúrájának korszerűsítését. A OBH kezelésében 112 városban összesen 462.220 négyzetméter alapterületen 185 ingatlan van, melyből ítélkezési célra 153 épületet használnak, közülük védettnek 75 minősül. Tovább »

Hét évre ítélték a rokonaira támadó törökszentmiklósi férfit

2017. szeptember 19., kedd · Hozzászólok

Jogerősen hét év börtönnel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden egy törökszentmiklósi férfit, aki életveszélyesen megsebesítette élettársát és több más rokonára is rátámadt. Tovább »

Hagyó-per – Védenceik felmentését kérték az ügyvédek

2017. szeptember 14., csütörtök · Hozzászólok

Védenceik felmentését, illetve a felmentő ítéletek helybenhagyását kérték az ügyvédek a Hagyó Miklós, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettese és társai ellen indult per másodfokú tárgyalásán csütörtökön a Szegedi Ítélőtáblán. Tovább »

Gyakornokok a Szegedi Ítélőtáblán

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

A Szegedi Tudományegyetem hat hallgatója kezdte meg gyakornoki munkáját a Szegedi Ítélőtáblán. A táblabíróság immár hatodik éve fogad olyan diákokat a gyakornoki program keretében, akik szeretnének alaposabb ismereteket szerezni a bírósági munkáról. Tovább »

Hagyó-per: súlyosítást, illetve hatályon kívül helyezést kért az ügyész

2017. szeptember 7., csütörtök · 3 hozzászólás

Az ügyészi perbeszéddel megkezdődött a Hagyó Miklós, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettese és társai ellen indult per másodfokú tárgyalása csütörtökön a Szegedi Ítélőtáblán. A vádlottak egy része esetében a büntetések súlyosítására, mások esetében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére tett indítványt a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség. Tovább »

Budai Gyula: Szegedig is elér az MSZP korrupciós gépezete

2017. szeptember 7., csütörtök · 8 hozzászólás

A Hagyó-per csak egy láncszeme a szocialisták korrupciós gépezetének, amelynek szegedi szálai is vannak Czeglédy-ügy révén – közölte Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a Szegedi Ítélőtábla előtt tartott sajtótájékoztatóján. Megítélése szerint Magyarországot százmilliárdos kár érte, s ezek a botrányos ügyek mind Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kezdődtek. Tovább »

Csaknem 500 büntetőügyet zárt le idén a Szegedi Ítélőtábla

2017. szeptember 4., hétfő · Hozzászólok

Több mint 1400 ügyet fejezett be a nyári ítélkezési szünetig a Szegedi Ítélőtábla, amely összességében naprakészen látja el feladatát, hiszen egy éven belül szinte valamennyi ügyük lezárul – tájékoztatott Harangozó Attila, az ítélőtábla elnöke. Tovább »

Ahmed H. pere – A legfőbb ügyész a Kúriához fordult jogorvoslatért

2017. augusztus 25., péntek · Hozzászólok

Jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Tovább »

Juhász Andor-díjjal tüntették ki a Szegedi Ítélőtábla dolgozóját

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

szegedi_itelotabla_Hargitai_Tiborne

Közel 30 éve tevékenykedik az igazságszolgáltatásban a Szegedi Ítélőtábla tisztviselője, Hargitai Tiborné, akit a Bíróságok napja alkalmából kiváló munkája elismeréseként a Juhász Andor-díj bronz fokozatával tüntettek ki. Az elismeréseket Budapesten, az Országos Bírósági Hivatalban Handó Tünde, az OBH elnöke, Darák Péter a Kúria elnöke és Simon Levente, az Országos Bírói Tanács soros elnöke adta át a kitüntetetteknek. Tovább »

Megkezdődött az ítélkezési szünet a Szegedi Ítélőtáblán

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

A Szegedi Ítélőtáblán – akárcsak az ország összes bíróságán – a Bíróságok Napját (július 15.) követően mától megkezdődött az ítélkezési szünet, amely augusztus 20-ig tart. Ez idő alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Tovább »

Sélley Sándor-díjjal jutalmazták a legjobb bírót és igazságügyi alkalmazottat

2017. június 29., csütörtök · Hozzászólok

selley_dij_szegedi_itelotabla

Az idén ötödik alkalommal rendezett díjátadáson Nikula Valéria ítélőtáblai bíró és Német Péterné Laczi Ildikó, a polgári iroda vezetője vehette át a Szegedi Ítélőtábla bírái és igazságügyi dolgozói számára alapított és a kiváló munkát értékelve évente átadott Sélley Sándor-díjat. Tovább »

Öt év börtön a kisteleki késelő büntetése

2017. június 27., kedd · Hozzászólok

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az I. fokon eljáró bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben életveszélyt okozó testi sértés és magánlaksértés bűntettért 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy Magyarországon idénymunkásként dolgozó, román állampolgárságú férfit a Szegedi Törvényszék. Tovább »

Súlyosbította a férjére tőrrel támadó lajosmizsei nő büntetését a Szegedi Ítélőtábla

2017. június 22., csütörtök · Hozzászólok

Öt évről hat évre súlyosította a Szegedi Ítélőtábla annak a szerelmét megkéselő asszonynak a büntetését, aki 2016 januárjában egy tőrkéssel támadt férfi ismerősére, és annak életveszélyes sérüléseket okozott. Tovább »

Júniusban tárgyalják a röszkei terrorcselekmény ügyét másodfokon

2017. május 31., szerda · Hozzászólok

Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevetettek a re

Június 15-én tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla másodfokon a röszkei közúti átkelőnél 2015-ben történtek miatt határzár tiltott átlépése és terrorcselekmény bűntettéért nem jogerősen tíz év fegyházra ítélt, Cipruson élő szíriai férfi ügyét – tájékoztatta a bíróság szerdán az MTI-t. Tovább »

Hat év börtönre ítélték a feleségére támadó szabadszállási férfit

2017. május 30., kedd · Hozzászólok

Hat év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a szabadszállási férfit, aki rátámadt feleségére és annak barátjára, mert az asszony el akarta hagyni. A férfi a támadáskor a nő barátját le akarta szúrni, és ki is rabolta a feleségét. Tovább »

Megújult biztonsági berendezések védik a Szegedi Ítélőtáblát + FOTÓK

2017. május 23., kedd · Hozzászólok

biztonság1 (1)

Az ítélkezés zavartalanságának biztosítása alapvető érdeke minden bíróságnak. Ez az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Handó Tündének is egyik legfontosabb stratégiai célja, ezért országszerte jelentős összegeket költ az OBH a biztonsági rendszerek kiépítésére és korszerűsítésére. E program keretében újult meg a Szegedi Ítélőtábla biztonsági rendszere is. Tovább »

Cégjogi ismeretek nem cégbírák számára – Regionális képzést tartott a Szegedi Törvényszék

2017. május 10., szerda · Hozzászólok

szegedi_torvenyszek

A Magyar Igazságügyi Akadémia képzési programjának megfelelően tartott regionális képzést május 8-án, hétfőn a Szegedi Törvényszék. Az egész napos oktatáson a Szegedi Ítélőtáblán és a Szegedi Törvényszéken polgári ügyszakban szolgálatot teljesítő bírák és bírósági titkárok vettek részt. Tovább »

Több száz milliós adócsalási ügyben hozott jogerős ítéletet a szegedi táblabíróság

2017. május 10., szerda · Egy hozzászólás

biro_birosag_per_itelet

Jogerősen másfél és négy év közötti börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla azokat a Bács-Kiskun megyei vállalkozókat, akik fiktív számlák felhasználásával 2005-ben és 2006-ban több száz millió forintnyi adót nem fizettek be. Tovább »

Keretjelzálog: Hat év után nyert pert a Solymosi házaspár!

2017. május 4., csütörtök · 4 hozzászólás

keretjelzalog_itelet008kf

A hat éve húzódó pereskedés Solymosi Lajosék számára kedvezően végződött, részben megváltoztatta ugyanis a harmadjára megismételt első fokú eljárásban hozott ítéletet a Szegedi Ítélőtábla, a házaspár lakására vonatkozó banki keresetet elutasítva. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, nem kell fizetniük, és immár az a veszély sem áll fenn, hogy elárverezik a fejük fölül lakásukat. Tovább »

Jogerős lett a „földön kívüli” csaló 8 év 6 hónap börtönbüntetése

2017. május 4., csütörtök · Hozzászólok

A büntetési tétel tekintetében helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék ítéltét, így 8 év 6 hónap börtön ítélte a táblabíróság azt a férfit, aki éveken át különböző módszerekkel, nem létező beruházásokra hivatkozva, magát földönkívüli személynek beállítva, több mint 410 millió forintot csalt ki a megtévesztett sértettekből. Tovább »

Handó Tünde Szegeden: A magyar igazságszolgáltatás megállja a helyét Európában, ám a bírák nálunk keresnek a legkevesebbet

2017. április 20., csütörtök · 11 hozzászólás

torvenyszek_evertekelo007kf

Az ítélkezési munkának időszerűnek, magas színvonalúnak kell lennie, s azt független bíráknak kell végezniük – hangsúlyozta Handó Tünde, az ítélőtábla és a törvényszék évértékelőjén. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke méltatta a Szegeden folyó szakmai munkát, és arról is szólt, hogy a törvényszék Széchenyi téri épületét 5 milliárd forintból fogják megújítani. Tovább »

Az elektronikus eljárásról és a közérthetőségről tartott képzést a Szegedi Törvényszék

2017. április 18., kedd · Hozzászólok

A Szegedi Törvényszék április 6-án a polgári perekben megvalósuló elektronikus kommunikáció gyakorlati kérdéseivel foglalkozó regionális képzést tartott a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék igazságügyi alkalmazottai részére. Tovább »

Regionális képzést tartottak a Szegedi Ítélőtáblán a költségvetési csalás főbb kérdéseiről

2017. április 4., kedd · Hozzászólok

SZITB_kepzes_17_04_03

Mik a költségvetési csalás alapvető jellemzői, hogyan illeszthető az ezzel kapcsolatos magyar törvénykezés az uniós jogba? Egyebek mellett ezzel is foglalkoztak azok a bírák és bírósági titkárok, akik tegnap, április 3-án részt vettek a Szegedi Ítélőtábla regionális képzésen. Tovább »

Enyhébb ítéleteket hozott a Szegedi Ítélőtábla a Békés megyei „Harruckern-ügyben”

2017. március 28., kedd · 2 hozzászólás

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Hegedűs István vezette büntető tanácsa a hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt Z. A. és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Gyulai Törvényszék döntésének az ítélet ellen fellebbező a II., IX., XII., XV., XVII., XIX. és XXII. rendű vádlottakra vonatkozó részét. Tovább »

Három év börtönbüntetésre ítéltek egy vállalkozót adócsalás és magánokirat hamisítás miatt

2017. március 22., szerda · Hozzászólok

biro_birosag_per_itelet

Adócsalás és magánokirat hamisítás miatt három év börtönbüntetésre ítélt a Kecskeméti Törvényszék egy vállalkozót. Az ítéletet a Szegedi Ítélőtábla helyben hagyta. Tovább »

Jogerősen tizenhárom évre ítélték a saját kislányát összeszurkáló lajosmizsei férfit

2017. március 16., csütörtök · Hozzászólok

jog_birosag_torveny

Jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a lajosmizsei férfit, aki egy konyhakéssel többször mellkason szúrta saját másfél éves kislányát. Tovább »

Sakkozó bántalmazása – Hatályon kívül helyezte a táblabíróság az elsőfokú ítéletet

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

jog_birosag_torveny

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla kedden a Szegedi Törvényszék Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012-es bántalmazása ügyében született elsőfokú ítéletét. Tovább »

Három év felfüggesztett börtönre ítélték az életveszélyes sérülést okozó holland férfit

2017. február 21., kedd · Hozzászólok

biro_birosag_per_itelet

Két év, végrehajtásában az I. fokon megállapított 5 helyett 3 évre felfüggesztett börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a holland férfit, aki Tiszajenőn a szomszédjánál dolgozó munkásra támadt, és annak életveszélyes sérülést okozott. Emellett az ítélőtábla 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott. Tovább »

Történeti pályázaton nyert a Szegedi Ítélőtábla

2017. február 10., péntek · Hozzászólok

Három éve kezdte meg a Szegedi Ítélőtábla intézménytörténetének tudományos feldolgozását. Eddig két kötet jelent meg. Mivel sikeresen pályázott a Szegedi Ítélőtábla az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett 2016. évi Ráth György bírósági történeti és hagyományápolási pályázaton, hamarosan megkezdődhetnek a harmadik kötet munkálatai is. Tovább »

Őrző-védő cégek adócsaló vezetőit ítélték el jogerősen Szegeden

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

biro_birosag_jogasz_ugyved

Őrző-védő cégek vezetőit sújtotta két év három hónap és hat év közötti börtönbüntetéssel csütörtökön jogerősen a Szegedi Ítélőtábla, mert a vádlottak hosszú időn keresztül fiktív alvállalkozói hálózatot működtetve nem fizettek be több száz millió forint adót. Tovább »

Vietnami kábítószer-kereskedőket ítéltek el jogerősen

2017. január 19., csütörtök · Hozzászólok

biro_birosag_jogasz_ugyved

Jogerősen nyolc-nyolc év fegyházbüntetéssel sújtott a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön két hosszú ideje Magyarországon élő vietnami férfit, akik jelentős mennyiségű marihuánát értékesítettek 2012-ben Budapesten. Tovább »

Öt év börtön az élettársát összeverő jászkiséri férfinek

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

Jogerősen öt év börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a jászkiséri férfit, aki élettársát úgy összeverte, hogy az asszonynak életveszélyes sérüléseket okozott. A jogerős ítélet megegyezik az I. fokon kiszabott büntetéssel. Tovább »

Következő oldal »