Bulvár

Két és félezren a szűrési stafétán - 330 mammográfiás vizsgálat a program eredménye

Két és félezren a szűrési stafétán - 330 mammográfiás vizsgálat a program eredménye

2014. október 25., szombat
Két és félezren a szűrési stafétán - 330 mammográfiás vizsgálat a program eredménye
biciklis.2

A vártnál is sikeresebb volt a Szűrési Staféta program Csongrád megyében: tíz településen két és félezren csatlakoztak a prevenciós rendezvényekhez.

Az érdeklődők vagy mammográfiás vizsgálaton illetve egyéb egészségszűrésen vettek részt, vagy pedig olyan figyelemfelhívó akciókhoz csatlakoztak, mint amilyen például a szegedi kerékpáros felvonulás volt. Az egész megyét átfogó program fővédnöke

Juhász Tünde

, Csongrád megye kormánymegbízottja a szegedi rendezvényen hangsúlyozta, minden nő érdeke és felelőssége, hogy részt vegyen az ingyenes szűrővizsgálaton.

IMG_5918

Az EMMI Egészségügyért felelős Államtitkársága kezdeményezésére indult országos programsorozat részeként hosszított nyitva tartással várta három Csongrád megyei emlőszűrő központ a behívó levéllel rendelkezőket, ahol összesen 240 jelentkezőnél végezték el a mammográfiás vizsgálatot és 90 főnél előjegyezték azt. A programhoz csatlakozó települések olyan egészségprogramokat is szervezetek, ahol különböző rizikószűrések várták az érdeklődőket: ennek lehetőségével is csaknem nyolcszázan éltek. De nem csak a szűrések résztvevői törődtek az egészségükkel, hanem az a több mint 1400 fő is, aki valamilyen mozgással, szabadidős programmal – kerékpározással, gyaloglással csatlakozott megyeszerte a figyelemfelhívó kezdeményezéshez. Szegeden négyszázan, Hódmezővásárhelyen hatszázan pattantak nyeregbe, további öt településen legkevesebb négyszázan bicikliztek vagy gyalogoltak annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára. Szegeden a Megyeháza elől indult a biciklis felvonulás, amely családi egészségdélutánnal folytatódott a Móra parkban. Itt rizikószűréseken és állapotfelméréseken kívül egészségfalatok, szabadtéri torna, elektro-fitness gép várta az érdeklődőket.

IMG_5929

A jelenlévők rózsaszín ruhadarabot viseltek a rendezvényeken és megfogalmazták saját egészségvállalásaikat is arról, mi mindent tesznek a jövőben a betegségek megelőzése érdekében. A rózsaszín papírokra írt fogadalmakat Szentesen papírcsónakként a Kurcába, Derekegyházon a Kórogyba engedve bocsátották útnak, míg Szegeden egy óriás rózsaszín lufi zsinórjára rögzítve röpítették a magasba. A „Szűrési staféta” szegedi résztvevői között egy női kerékpárt sorsoltak ki a szervezők: a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, és a helyi egészségfejlesztési iroda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.