Bulvár

Szent Ferenc-napi paprikafesztivál lesz Alsóvároson

Szent Ferenc-napi paprikafesztivál lesz Alsóvároson

2014. szeptember 29., hétfő
Szent Ferenc-napi paprikafesztivál lesz Alsóvároson
paprikafesztival_ferencesek03_gs

Október 4-én, szombaton, Szent Ferenc napján lesz az Alsóvárosi Paprikafesztivál a Ferences kolostor kertjében, illetve a Napsugaras Tájházban.

Az ősz a termés betakarításának, a hálaadásnak az időszaka. Régi hagyomány, hogy

Szent Ferenc

napján a hívek terményoltárt díszítenek a templomban a bőséges termésért. Természetesen, idén is a fűszerpaprika áll az ünnep központjában: a tájházban a népi hagyományoké és a zenés-táncos mulatságé lesz a főszerep. A kolostorban pedig a ferences gyógyító hagyományokat mutatjuk be. Hiszen a ferences szerzetesek vetették el az első paprikamagokat a kolostor kertjében. A paprikás pálinkával mérges rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították. A templomtéren idén is lesz paprika- és fűszerpiac. A családok pedig egész nap játszóházakban ügyeskedhetnek, de lesz méhészeti bemutató is. A paprikás hangulatú játszóházban lehet paprikafüzéreket, díszeket készíteni. A gyógynövényes kertből szedett növényekből fűszercsokrokat kötünk. Az újrahasznosítás jegyében hulladékokból készítünk tárolóedényeket a bőséges termés számára. Délután rendhagyó módon két játszóház is lesz: amíg a gyerekek paprikamotívumok felhasználásával kézműveskednek, addig a felnőtteket a kolostori ispotályba és teaházba várjuk. Bemutatjuk a fűszerpaprikát, mint gyógynövényt, lehet paprikás pálinkát és mézet készíteni. Mindenki összeállíthatja a saját teakeverékét, melyhez receptúrát is adunk. Az így elkészült gyógyteát saját készítésű teazacskóban lehet hazavinni. A rendezvény fénypontja a paprikaszentelés lesz: a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol 15 órakor szertartás keretében szentelik meg az idei termést. Bővebb információ és részletes program

ide kattintva

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.