Bulvár

Szegeden gyógyított fehér gólyát engedtek szabadon + FOTÓK, VIDEÓ

Szegeden gyógyított fehér gólyát engedtek szabadon + FOTÓK, VIDEÓ

2013. április 29., hétfő
Szegeden gyógyított fehér gólyát engedtek szabadon + FOTÓK, VIDEÓ
golya02_gs

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított fehér gólyát (Ciconia ciconia) engedtek szabadon Magyarcsanád közelében hétfőn, a madarat a március közepi havazás gyengítette le.

Veprik Róbert

, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a meglehetősen rossz állapotban lévő madarat Magyarcsanád közeléből a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa vitte be a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába. A gólya az állatorvosi ellátásnak és a gondozók szakértelmének köszönhetően megerősödött, így visszatérhet a természetbe. Bár a fehér gólyák többsége április elején már fészket rak, talán még nincs késő ehhez és a nyolcéves madárnak idén is lehetnek fiókái – közölte a szakember. Hozzátette: addig nem akarták szabadon engedni a gólyát, amíg teljes bizonyossággal meg nem győződtek arról, elég erős ahhoz, hogy a természetben boldoguljon. A legyengült gólya színes jelölő gyűrűvel is rendelkezett, amely szerint még fiókaként Makó térségében gyűrűzték meg 2005-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei. A gólya 2010 és 2012 között Csanádpalota közelében fészkelt, a vadaspark munkatársai Magyarcsanád közelében engedték szabadon. http://www.youtube.com/watch?v=1SznCzF2yTw Veprik Róberttől megtudtuk, több mint száz éve gyűrűznek madarakat hazánkban, az egykori hobbi mára tudomány. A most szabadon engedett példány az AX 352-es számot viseli a színes jelölőgyűrűjén. Az igazgató elmondta, hogy viszonylag gyakran érkeznek fehér gólyák a természetvédelmi mentőközpontba. A madarak egy része olyan súlyos sérüléseket szenved például áramütés következtében, hogy röpképtelenné válik és az állatkert lakója marad. „Egy gólya 20-30 évig is elél, de a fiatal állatok közel egyharmada pusztul el életének első évében. Az áramütés mellett az őszi vonulást sem bírja sok fiatal gólya” – magyarázta Veprik Róbert. A Szegedi Vadasparkban jelenleg is 14-15 fehér gólyát nevelnek az egyik tónál. Magyarországon mintegy ötezer fehérgólya-pár fészkel, ez a szám mintegy harmada a második világháború előttinek. A fokozottan védett madarakat leginkább élőhelyeik csökkenése, a gyepek felszántása veszélyezteti, de sok madár pusztulását okozza áramütés is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.