Bulvár

Négylábú terapeuták - készségfejlesztés kutyákkal + FOTÓK, VIDEÓ

Négylábú terapeuták - készségfejlesztés kutyákkal + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 10., kedd
Négylábú terapeuták - készségfejlesztés kutyákkal + FOTÓK, VIDEÓ

Házőrzésre, otthoni kedvencnek tartunk legtöbben kutyát, az ember legjobb barátja pedig jóval többet tehet értünk, mint azt gondolnánk. A négylábúak fejlesztő alkalmazása külföldön igen népszerű, sérült gyerekek motoros képességeit, kommunikációs készségét is javíthatják az ebekkel - itthon is egyre ismertebbek a kutyaterapeuták.

Ahogy az egészséges emberek munkáját, mindennapjait segíthetik a kutyák, úgy a mozgássérült, fogyatékkal élők életét is megkönnyíthetik. A vakvezető ebeken már itthon sem lepődünk meg, kevéssé ismertek azonban a terápiás céllal használt, képességfejlesztő kutyák, melyek kiválóan alkalmazhatóak értelmileg, mozgásban vagy beszédükben akadályozott gyermekek fejlesztésére. Bár a hazai pszichológia és gyógypedagógia még elég ortodox módon viszonyul a témához, kezdeményezések már szép számmal vannak, a kutyusok pedig számtalan esetben bizonyították hatékonyságukat.

Doktor komondor

Köböl Erika terápiás állatfelvezetővel és Berta Julianna gyógypedagógussal, az Aura Segítő Kutya Alapítvány munkatársaival az újszegedi Erzsébet-ligetben futottunk össze. Kutyusaik, Mázli és Alba golden retrieverek és Kópé, a spániel a zöldövezet kisebb-nagyobb botjaival küzdöttek, egy simogatásra azonban mindig kaphatóak voltak. "Igen sok a golden retriever és a labrador ebben a szakmában, a jó terápiás kutyát azonban nem a fajtája, hanem egyede válogatja. Kiváló német juhászok, vizslák, sőt boxerek is vannak a terápiás állatok között" - magyarázta Köböl Erika. A három eb három generációt képvisel a szakmában: a legidősebb, Mázli ötévesen már "nyugdíjazott" (amit sajnos kialakuló epilepsziája miatt kellett előre hozni), Kópé négyéves és életvidám, aktív segítő, míg a hét hónapos Alba még tanulja a mesterséget. A jó terápiás kutyáknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük, kölyökkoruktól keresik a tanulékony, nyugodt idegzetű és a legkevésbé sem agresszív egyedeket a feladatra. Emellett havonta szigorú orvosi vizsgálatokon is át kell esniük, ahol féregtelenítik őket, bélsár-, bőr- és torokvizsgálaton is átesnek. Mint megtudtuk, csak a havi féregtelenítés 4000 forintba kerül, így nem csoda, ha csak alapítványi segítséggel rendelhetnek a szőrös kis terapeuták.

Játszva tanul a gyerek

Az alapítvány elsősorban beteg gyermekek fejlesztésével foglalkozik, de idősebb embernek is nagy segítségére lehetnek az ebek. Kipróbált, jól működő módszerekkel javítják a mozgási vagy kommunikációs képességeket, a gyerek pedig észre sem veszi, hogy nem egyszerű játékról van szó. "Több szempontból is más ez, mint egy hagyományos terápiás módszer. Egyrészt rendkívül nagy motivációt ad a kicsiknek, hogy a kutyával játszva hajtsák végre a feladatokat, de a kutya energiája, játékossága is rengeteg pluszt ad nekik" - magyarázta Berta Julianna. Az iskolai tanításból hiányzó szükségletet is pótol ez: a gyermek természetes tanulási módszere ugyanis már évezredek óta a játék, a kiképzett ebbel való foglalkozás pedig olyan képességeket erősíthet, melyet a padban, de a tornateremben sem tudna a diák. Persze leghatékonyabban egyéb fejlesztő módszerekkel kombinálva lehet sikert elérni - a terápiás ebek azonban szívet melengető, kedves ápolók, akiktől kutyafuttában még mi is tanulhatunk egyet s mást... Tekintse meg a Telin TV videóját is a négylábú terapeutákról (Szegedi Panoráma, 2012. július 6.)! http://www.youtube.com/watch?v=i68cn0jPeKE&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.