Bulvár

Kistapír született a vadasparkban + VIDEÓ

Kistapír született a vadasparkban + VIDEÓ

2011. július 14., csütörtök
Kistapír született a vadasparkban + VIDEÓ

Július első napján tapír született a Vadasparkban. Sámson és Jenny, a két régóta a Vadasparkban élő szülőpár legutóbb két éve adott életet egy kistapírnak.

A Dél-Amerika-ház szobájában a látogatók is megtekinthetik az Ottó nevet kapott kölyköt. Ugyan Magyarország több állatkertjében is találkozhatunk ezzel a békés növényevővel, ez idáig a a tartásában a legsikeresebbnek a Szegedi Vadaspark tekinthető, elsősorban a szaporítási eredményeket tekintve. Ehhez a dél-amerikai állatok tartásában szerzett tapasztalataink mellett az a tapír-paradicsomnak is beillő, hatalmas, a természetes élőhelyét idéző bemutatós hozzájárul, amelyet Pantanal-kifutónak neveztünk el. A tavas-mocsaras, emellett száraz, erdős részekben is bővelkedő kifutó ideális otthona a vizet kedvelő közönséges tapírnak. Ottó ebben a kifutóban látta meg a napvilágot, ahonnan estefelé vitte fel kezében a gondozója a tapírok házába. Egy ideig ugyanis a házban fog cseperedni a kis tapír, legfőképpen a folyamatos megfigyelés érdekében, itt szükség esetén kezelni tudják. Szerencsére az állatorvosnak eddig nem kellett a puszta megtekintésén kívül többet tennie.

Bár a közönséges tapír a leggyakoribb a három dél-amerikai tapírfaj között, a nevével ellentétben veszélyeztetett állatnak számít. Amerikában élőkön kívül még Ázsiában él egy faj, a nyerges mintázatáról jól ismert indiai tapír, amelynek természetvédelmi helyzete szintén kritikus. Az európai állatkertek ezért fajmegmentési program (EEP) keretében tartják a tapírokat. Dél-Amerika legnagyobb emlős állata kinézete ellenére – páratlan ujjú patásként - a lovakkal és az orrszavúakkal áll szoros rokonságban, nem a vízilovakkal, mint ahogy az állatot először megpillantó spanyol konkvisztádorok gondolták, főleg annak láttán, ahogy a víz alatt is képes úszni. A közönséges tapír - szemben az indiaival - békés állat, bár rendkívül erős és tekintélyes méretű fogai vannak, aki ismeri a viselkedésüket, annak nem kell tartania a támadásától. Sőt, kifejezetten szereti, ha a gondozója kényezteti, leginkább vakargatja a hasát, ilyenkor el is fekszik, hogy megkönnyítse a felelősségteljes és gondos ápolói munkát. Nézze meg a

VTV Szeged videó-összeállítását

is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.