Bulvár

A belvíz maradt még az úr

A belvíz maradt még az úr

2011. február 3., csütörtök
A belvíz maradt még az úr

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) arról tájékoztatta portálunkat, hogy továbbra sem javul a belvízhelyzet, az elöntött területek nagysága még mindig közel 80 ezer hektár.

Bár a vízgyűjtőt borító hó mennyisége alig változott. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban számottevő csapadék sehol sem lesz, de a hideg idő és a lefagyások miatt a belvízhelyzetben számottevő javulás nem állt be, az ATIKÖVIZIG működési területén a vízzel/jéggel borított terület nagysága jelenleg 79 550 ha, melyből a vetésterületek nagysága 27 100 ha, a szántóterületeké pedig 23 500 ha. A belvízmentesítésben a jelenleg 26 db üzemelő szivattyútelep II. és I. fokú belvízvédelmi készültség mellett, éjjel-nappali üzemben 3,1 millió m3 belvizet emel át. A belvízvédekezésben 223 fő vesz részt. A tíz helyszínre telepített mobil szivattyúállásokon további 309 ezer m3 belvizet szivattyúzunk át, főként belterületek és lakóingatlanok mentesítésének érdekében. II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végzi belvízvédekezési tevékenységét a Szeged és Környéke, a Tisza-Marosszögi, a Szentes és Környéke, a Kiskunmajsa és Környéke, a Csongrád és Környéke, a Tisza-Kunsági és a Dél-Békés megyei Vízgazdálkodási Társulat.

Önkormányzatok védekezése

A települések a belterületen bekövetkező belvízi helyzet javulásával mérsékelték, illetve több esetben megszüntették a helyi vízkárelhárítási fokozatokat. I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 19 településen: Baks, Bordány, Csólyospálos, Csongrád, Derekegyház, Deszk, Domaszék, Fábiánsebestyén, Felgyő, Földeák, Kiskunfélegyháza, Kisszállás, Kiszombor, Mórahalom, Pusztaszer, Röszke, Szegvár, Üllés és Zsombó településeken. II. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 23 településen: Balástya, Bugac, Csanádalberti, Csanytelek, Csengele, Dóc, Gátér, Hódmezővásárhely, Jászszentlászló, Kecskemét, Makó, Mártély, Mezőhegyes, Nagyszénás, Ópusztaszer, Pálmonostora, Petőfiszállás, Pitvaros, Szatymaz, Szeged, Székkutas, Szentes és Tömörkény településeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.