Bulvár

A szegedi füvészkert madárvilágát bemutató állandó kiállítás nyílt

A szegedi füvészkert madárvilágát bemutató állandó kiállítás nyílt

2010. május 16., vasárnap
A szegedi füvészkert madárvilágát bemutató állandó kiállítás nyílt

A Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében megfigyelhető madarakat bemutató állandó kiállítás nyílt vasárnap A madarak és fák napja alkalmából; a diorámában negyvenkét kitömött egyedét figyelhetik meg a látogatók a balkáni gerlétől a vetési varjúig.

A dioráma története egészen 1902-ig nyúlik vissza, az európai országok ekkor határozták el Párizsban, hogy védeni kell azokat a madarakat, melyek hasznot hajtanak a mezőgazdaságnak - mondta el

Mihalik Erzsébet

a füvészkert igazgatója. Hozzátette: ebből nőtte ki magát a Madarak és fák napja, melyhez már ebben az évben csatlakozott hazánk is, négy évvel később pedig már törvénycikk is rendelkezett az ünnepről. A füvészkert első diorámája, olyan kiállítótere, ahol a 17,5 hektáros parkban előforduló madarakat kitömött állapotban meg lehet figyelni az 1960-as években készült el. Ez a kiállítás

Marián Miklós

muzeológus nevéhez kötődik, aki bár már kilencvenes éveinek közepén jár a most nyíló tárlat létrehozását is segítette - tudatta a szakember. Csaknem fél évszázaddal az első kiállítás megnyitója után egy új épült, ahol negyvenkét faj egyedeit figyelhetik meg a látogatók. A 2010-es év madarai közül látható itt például a füsti fecske, a tavaly kiemelt figyelmet kapott vetési varjú vagy a korábban az érdeklődés középpontjába került mezei veréb. A ragadozó madarak közül bemutatják az egerészölyvet, a macskabaglyot, az erdei fülesbaglyot és a karvalyt, látható több szigorúan védett énekesmadár, köztük olyan pintyfajok mint a süvöltő vagy a tengelic. Az egyik legkisebb bemutatott faj az őszapó, a legnagyobb pedig a fehér gólya, melyet nemcsak kitömött állapotban láthatnak a vendégek. Egy gólyapár ugyanis a régi fűtőrendszer kéményén fészkel, s az igazgató reményei szerint idén is fiókával örvendezteti meg a füvészkert munkatársait és látogatóit. A kitömött madarak a Kiskunsági Nemzeti Parkból kerültek a szegedi botanikus kertbe. A park területén ha olyan elhullott madarat találnak, amely teteme még jó állapotban van lefagyasztják, majd preparálják - közölte az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.