Bulvár

Belvíz – Több mint 30 ezer hektár van víz alatt az Alsó-Tisza vidékén

Belvíz – Több mint 30 ezer hektár van víz alatt az Alsó-Tisza vidékén

2010. január 8., péntek
Belvíz – Több mint 30 ezer hektár van víz alatt az Alsó-Tisza vidékén

Több mint 30 ezer hektárnyi területet borít belvíz az Alsó-Tisza vidékén, ahol három belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben – tájékoztatta Kemény László, a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság ügyeletese pénteken az MTI-t.

A szakember elmondta, a belvíz borította területből 12,3 ezer hektár vetés, 5,4 hektár pedig szántó. Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 18 szivattyútelepen első-, négy szivattyútelepen másodfokú a belvízvédelmi készültség, a naponta átemelt víz mennyisége pedig meghaladja az 1,1 millió köbmétert. Makón és Kunszentmártonon másodfokú vízkár-elhárítási készültség van. A hétvégére várható enyhe és csapadékos idő miatt a belvízzel elöntött területek nagysága nőni fog – tette hozzá. A levonulóban lévő árhullám a Hármas-Körösön, Szarvasnál péntek reggel tetőzött, a másodfokú készültségi szint, 700 centiméter felett. A felső szakaszokról érkező újabb árhullámok a Hármas-Körös apadását megállítják, ezért a hétvégén ismét lassú vízszintemelkedésre lehet számítani. A Hármas-Körös bal partján, a Szentes-öcsödi árvízvédelmi szakasz felső két őrjárásában másod-, alsó két őrjárásban elsőfokú árvízvédelmi készültség van - tudatta az ügyeletvezető. A Körösökön levonuló árhullán és a Maros áradása miatt alsó-tiszai tetőzések a jövő hét elejére várhatók Csongrádnál és Mindszentnél az elsőfokú készültségi szint, 650 centiméter fölött, Szegednél ez alatt - közölte

Kemény László

. Szombat reggeltől a Tiszán Csongrád és az algyői híd, illetve a Körös- és a Maros-torkolat között elsőfokú árvízvédelmi készültség lép életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.