Bulvár

Idegenforgalmi fejlesztések a Dél-Alföldön

Idegenforgalmi fejlesztések a Dél-Alföldön

2009. június 4., csütörtök
Idegenforgalmi fejlesztések a Dél-Alföldön

Ugrásszerű fejlődésen mehet keresztül a következő években a dél-alföldi régió idegenforgalmi kínálata, ebben fontos szerepet játszhatnak az alulról szerveződő turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek - közölte Kozma József, a regionális fejlesztési tanács elnöke csütörtökön Szegeden.

A Dél-Alföldön az egyik legfontosabb fejlesztési irányt a turizmus jelenti, a regionális operatív program hét esztendő alatt összesen 39,6 milliárd forint forrást szán erre a célra - mondta a szocialista politikus a TDM szervezetek létrehozására kiírt pályázatról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a rendelkezésre álló forrásokból 2007-2008-ban 18,7 milliárd forintot már meg is pályáztak. A turisztikai ágazat fejlődésének és működésének egyik fő problémáját jelenti, hogy gyakran nincs mögötte egyértelmű kompetenciákkal és finanszírozással rendelkező hatékony szervezeti és menedzsment struktúra. A fejlesztési feladatok koordinálásának és a marketingtevékenységnek sokszor nincs konkrét, helyi gazdája. Többek között ezt a szerepet tölthetik be a helyi szereplőket - önkormányzatokat, intézményeket, vállalkozásokat és a civil szférát - összefogó TDM-szervezetek - mondta az elnök. A szervezetek létrehozására 248 millió forintos keretösszegű pályázatot írtak ki áprilisban. Az elnyerhető támogatás fedezetet nyújt majd informatikai eszközbeszerzésre, képzésekre, szakmai tanulmányutakra, marketingmunkára és szakemberek alkalmazására is - hangzott el a tájékoztatón.

Gulyás Péter

, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Marketing Igazgatóságának vezetője az MTI-nek elmondta, bár tavaly országosan némileg csökkent a vendégéjszakák száma, a Dél-Alföld egyike volt annak a három régiónak, ahol sikerült - mintegy 3,3 százalékos - növekedést elérni. Az idei esztendő első három hónapjában azonban a vendégéjszakák száma jelentősen, csaknem 13 százalékkal csökkent 2008 hasonló időszakához képest. Ezt részben az okozta, hogy a téli hónapokban fontos konferenciaturizmus a válság miatt jelentősen visszaesett - közölte a szakember. Az igazgató ennek ellenére bízik abban, hogy az év egészében a régióban sikerül megközelíteni a tavalyi 1,156 milliós vendégéjszaka számot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.