Bulvár

A Föld Napja a szegedi füvészkertben és a vadasparkban

A Föld Napja a szegedi füvészkertben és a vadasparkban

2009. április 24., péntek
A Föld Napja a szegedi füvészkertben és a vadasparkban
haszontalantargyak7
Egész napos barangolásra várják a kicsiket és a nagyokat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe és a Szegedi Vadasparkba a hét végén a Föld Napja alkalmából.

A botanikus kertben szombaton -

Charles Darwin

születésének kétszázadik évfordulója alkalmából - evolúciós időutazásra invitálják az érdeklődőket: az élet bölcsőjétől napjainkig bemutatják a növényvilág fejlődését - tájékoztatta az MTI-t

Németh Anikó

, a füvészkert munkatársa. A vendégek a zöldellő füvészkertben kialakított állomásokon ismerkedhetnek meg a törzsfejlődés fontosabb mozzanataival. A mikroszkóp lencséi alatt láthatók lesznek vízben élő parányok, távolabb ősi jellegzetességeiket megőrző zsurlókat figyelhetnek meg a látogatók, majd következnek az őspáfrányok, a nyitva- és zárvatermők, végezetül pedig annak bemutatása, hogy miként alakítja át az ember a környezetét. Az evolúció folyamatát szemléltető őskövületek mellett a vendégek "élő kövületekkel" is találkozhatnak, például egy wollemi fenyővel, amely a legöregebb és legritkább növények egyike, s története a dinoszauruszok korába nyúlik vissza. A létért való küzdelem érzékeltetésére a botanikus kertben felállítanak egy kalandos akadálypályát, a kisebbeket pedig kézműves-foglalkozás szórakoztatja majd, ahol az őskövületek másait készíthetik el. Vasárnap a Szegedi Vadaspark várja a családokat a Föld Napja alkalmából. A látogatók a veszélyeztetett, s a vadasparkban is megtalálható állatokkal kapcsolatos kérdéssor megválaszolásával tehetik próbára tudásukat - közölte

Veprik Róbert

igazgató. A terráriumházban állatsimogatót rendeznek be, egy kiállításon pedig olyan fölösleges tárgyakkal találkozhatnak a vendégek, mint az elemes műmécses vagy a hajlítható ceruza. A tárlatot a Hulladék Munkaszövetség állította össze, azért, hogy bemutassa: főleg a reklámok hatására rengeteg olyan tárgyat vásárolnak meg az emberek, amelyekre tulajdonképpen nincs is szükségük. Nagyon sok felesleges holmit raknak el, amely gyártásához sok-sok anyagot és energiát kellett felhasználni, sőt működtetésükhöz is energiára volt szükség - később pedig csak a szeméthegyeket növelik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.