Bulvár

A szegedi önkormányzatnak ki kell adnia a fesztiváltámogatás adatait

A szegedi önkormányzatnak ki kell adnia a fesztiváltámogatás adatait

2008. december 2., kedd
A szegedi önkormányzatnak ki kell adnia a fesztiváltámogatás adatait

A Szegedi Jazz Napok szervezéséhez nyújtott támogatások pénzügyi elszámolásainak kiadására kötelezte a Tisza-parti város önkormányzatát jogerős ítéletében kedden a Csongrád Megyei Bíróság.

Szerdahelyi Zoltán

felperes - aki néhány esztendővel korábban maga szervezte a fesztivált - azért kezdeményezte az eljárást, hogy mint közérdekű adatot megismerhesse a kulturális rendezvény megszervezéshez 2005 és 2007 között nyújtott önkormányzati támogatások részleteit.

Bodnár Beáta

ügyvéd, aki a Társaság a Szabadságjogokért megbízásából képviseli az adatkérőt, perbeszédében kifejtette: az adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek azok a pénzügyi elszámolások, amelyeket az államháztartás valamely alrendszerével szerződéses kapcsolatba lépő cég készít az adott szerződés teljesítésével kapcsolatban. Az önkormányzat jogi képviselőjének álláspontja szerint a város nem közvetlenül fizetett ki közpénzeket a rendezvény megszervezése során, hanem a támogatott közbeiktatásával, ezért az, hogy a fesztiválszervező pontosan mire fordította ezt az összeget, üzleti titoknak minősül. A bíróság jogerős ítéletében elrendelte a tételes pénzügyi elszámolások átadását, oly módon, hogy azokból kiderüljön: közpénzből milyen jogcímen és mekkora összegű kifizetések történtek.

Komáromi Zoltán

tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során elmondta: kezdetben az alperes önkormányzat arra hivatkozott, hogy nem léteznek a kért bizonylatok és pénzügyi beszámolók, ez az állítás azonban a tárgyaláson megdőlt. A kiadni rendelt dokumentumok elkészítését úgy rendelte el a bíróság, hogy azokból ne derüljön ki pontosan, személy szerint kik kapták a kifizetéseket, így el lehetett érni, hogy ne sérüljenek az alperes üzleti érdekei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.