Cyrus Chestnut és Harold Mabern lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei

2017. szeptember 12., kedd · 2 hozzászólás

Cyrus Chestnut és műfaj egyik “nagy öregje”, Harold Mabern lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége, a fesztivált november 10-én és 11-én rendezik a Tisza-parti városban – közölte Drienyovszky András, a fesztivált szervező Private Music vezetője kedden. Tovább »

Kétnapos jazzmaraton az IH-ban + VIDEÓ

2012. november 6., kedd · Hozzászólok

November 9-10-én immár hagyományosan az IH Rendezvényközpont ad otthont a Szegedi Jazz Napok 2012. évi műsorának. A zenei stílus legkiválóbb hazai képviselői mellett több külföldi előadó is tiszteletét teszi a Tisza-parti fesztiválon.
Tovább »

Arcok a Szegedi Jazz Napokról IV.: Marc Ribot

2011. október 31., hétfő · Hozzászólok

New York gitárosa

Marc Ribot a New York-i underground egyik legismertebb, kultikus egyénisége. Egy zenei világé, amelyben egyszerre van jelen minden műfaj és irányzat, ugyanúgy fontos a progressziv kísérlet mint a múlt ismerete, ahol keveredik egymással a fekete, fehér, zsidó, latin és számtalan más nemzetiség, kultúra és zene.
Tovább »

Arcok a Szegedi Jazz Napokról II. – Kevin Eubanks

2011. október 29., szombat · Hozzászólok

Egy amerikai new-age gitáros pályafutása

Kevin Eubanks jazzgitáros Art Blakey Jazz Messengersében tűnt fel 1980-ban, nevét sokmillióan mégis inkább Jay Leno “Tonight Show Band”-jének vezetőjeként ismerik világszerte, akivel naponta volt képernyőn majd két évtizeden át, a legnézettebb amerikai tv-hálózaton. A gitáros november 4-én, a Szegedi Jazz Napok műsorának egyik fellépőjeként zenél először hazánkban.
Tovább »

Jazz: könnyűre sikeredett második nap + FOTÓK

2010. november 7., vasárnap · 8 hozzászólás

jazz05_gs Már a műsort olvasva gondoltam, hogy a Jazz Napok második napja nem csak a jazzről szól majd, de hogy ennyire nem, azt nem vártam. A szombati közönség tulajdonképpen a nyitó zenekarral le is tudhatta a „jazz fesztiválra érkeztem” érzést. Dés András csapata nagyon kellemes fogyasztható zenét játszott, igaz a dobos, zenekarvezető minimalizált dobfelszerelése már önmagában határokat szabott az előadott zene stílusának. Ám mindennek ellenére a felvezető koncert nagyon is rendben volt.
Tovább »

Hajnalig „húzták” a Jazz Napokon + FOTÓK

2010. november 6., szombat · Egy hozzászólás

Pénteken a Belvárosi moziban a szegedi Dél-alföldi Ütőegyüttes fellépésével kezdetét vette a Jazz Napok programsorozata. Takó Lajos ütőtanár több évtizedes álma teljesült a színpadon.Talán a hosszú várakozásnak és tervezésnek köszönhető a „kevesebb több lett volna” érzés.
Tovább »

Szombat-vasárnap: Szegedi Jazz Napok

2009. november 6., péntek · Hozzászólok

Az IH Rendezvényközpontban szombaton és vasárnap Szegedi Jazz Napok. A Nagyszínházban szombaton a Mezzo Operaverseny és Fesztiválon Richard Strauss: Ariadné Naxosban, a Kisszínházban mindkét napon Háztűznéző, szombaton a Belvárosi Moziban élő közvetítés a New York-i Metrolpolitanből. Kamarazene hangverseny lesz a múzeumban, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál izraeli vacsoraesttel, illetve könyv és filmbemutatóval zár a hétvégén, az Őszi Kulturális Fesztiválon műhelyfoglalkozás és Kravaiar – koncert lesz.
Tovább »

Dzsessznapok novemberben Szegeden

2009. szeptember 30., szerda · Hozzászólok

jazzsajttaj A fesztivál évtizedes hagyományaihoz híven idén is nemzetközi sztárok, a városhoz kötődő zenészek és fiatal tehetséges muzsikusok lépnek föl a Szegedi Jazz Napokon november 7-én és 8-án, az IH Rendezvényközpontban.
Tovább »

Huszonnyolcmillió a szegedi kultúra támogatására

2009. január 22., csütörtök · Hozzászólok

Tizenhét szegedi kulturális szervezettel összesen több mint 28 millió forint értékben kötött különböző produkciókra támogatási megállapodást a csongrádi megyeszékhely; az érintett igazgatók szerdán a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan írták alá a megállapodásokat. Tovább »

A szegedi önkormányzatnak ki kell adnia a fesztiváltámogatás adatait

2008. december 2., kedd · Hozzászólok

A Szegedi Jazz Napok szervezéséhez nyújtott támogatások pénzügyi elszámolásainak kiadására kötelezte a Tisza-parti város önkormányzatát jogerős ítéletében kedden a Csongrád Megyei Bíróság. Tovább »

Per a szegedi önkormányzat ellen egy fesztiváltámogatás adatai ügyében

2008. november 25., kedd · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Jazz Napok szervezéséhez nyújtott támogatások adatainak megismerése érdekében pert indított egy magánszemély a város önkormányzata ellen; az ügyben a Csongrád Megyei Bíróság kedden tartott tárgyalást. Tovább »

Szombat-vasárnap: salemi boszorkányok és dzsessz

2008. november 8., szombat · Hozzászólok

Az opera és a dzsessz kedvelőinek egyaránt élménydús lehet ez a hétvége. Folytatódik a Mezzo Operaverseny és -fesztivál vasárnap a salemi boszorkányokkal. Délután Alföldi Róbert, a rendező találkozik a közönséggel a Reökben, ahol a vállalkozó kedvűek belépőt is nyerhetnek az amúgy meglehetősen borsos árú előadásokra. Ezen a hétvégén a 82 éves fekete „varázsló”, Randy Weston lép fel a Szegedi Jazz Napokon – és persze még sokan mások. Karinthy Mártont vallatják családregényéről a Millenniumi Kávéházban, a Reökben tárlatot vezet Závada Pál, és a hétvégi rendezvényekkel véget ér az Újszegedi Református Egyház nyílt hete. Megelevenedik a napfényes Afrika a gyermekkönyvtárban, ezekben a napokban is vár a mozi, a JATE Klubban két buli egy este… Ez aztán a választék! Tovább »

Sztárok a Szegedi Jazz Napokon

2008. október 28., kedd · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor – SZEGEDma

A nemzetközi sztárok, például Randy Weston, David Sánchez és Carl Palmer mellett a hazai dzsesszélet meghatározó egyéniségeivel találkozhat a közönség a Szegedi Jazz Napokon november 8-án és 9-én – közölte Drienyovszky András a szervezők nevében kedden a csongrádi megyeszékhelyen. Tovább »