Bulvár

Nyolcvan éve űzi mesterségét az utolsó szögedi papucsos

Nyolcvan éve űzi mesterségét az utolsó szögedi papucsos

2008. szeptember 10., szerda
Nyolcvan éve űzi mesterségét az utolsó szögedi papucsos

Nyolcvan éve űzi mesterségét Rátkai Sándor, az utolsó szögedi papucsos, négy évtizede pedig a Szegedi Ipartestület tagja, s ez alkalomból aranygyűrűvel tüntették ki a most 96 esztendős férfit szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Az idős mester elmondta, hogy több mint két évtizeddel ezelőtt, hetvenéves korában fogadta meg, "nem engedi ki a szakmát a kezéből", megőrzi a szögedi papucsot. Már többen is voltak, olyanok, akik igyekeztek megtanulni mellette a szakma fortélyait, eddig azonban nem akadt követője, pedig néhány éve egy látványműhelyt is kialakítottak számára a belvárosban.

Rátkai Sándor

az ünnepségen

Botka László

polgármestertől egy Szeged címerét ábrázoló érmet és egy órát kapott, ez utóbbit azért, mert néhány esztendeje megígérte a politikusnak, együtt fogják ünnepelni 100. születésnapját. A törököktől itt maradt, alacsony sarkú lábbelit a XIX. században még negyven-ötven mester készítette és árulta a város főterén. A szögedi papucs nem csak egyedisége folytán páratlan. Ez azt jelenti, hogy egy-egy méret egyazon kaptafán készül, és a taposásával válik jobb-, illetőleg ballábassá. Az esküvőkön a szegedi menyasszony - nemcsak a módos családokban - két párat is kapott a papucsból. Egy hófehéret - ez volt a menyasszonypapucs -, amelynek a fejét búzakalász és búzavirág díszítette, valamint egy pirosat vagy bordót, amely megintcsak virágdíszt kapott. Ám ennek az "újasszonypapucsnak" a fejét bársonyból - némelyek brokátból vagy plüssből - készítették, és vagy mezei csokrot, vagy rózsákat hímeztettek rá. Akadt olyan papucsfej is, amelyik már eleve díszes brokátból vagy plüssből készült, és a mester csupán arra vigyázott, hogy a rózsák mindkettőn jól láthatók legyenek. A helybéliek annyira szerették a szegedi papucsot, hogy a fogadalmi templom központi freskóján Szűz Mária is ezt a lábbelit viseli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.