Sport

Versenye minden percét szeretné kiélvezni Olasz Anna

Versenye minden percét szeretné kiélvezni Olasz Anna

Hetedik és egyben utolsó világbajnokságán vesz részt a szegedi úszó

2024. február 7., szerda
Versenye minden percét szeretné kiélvezni Olasz Anna

Szerdán a nők és a férfiak 5 kilométeres versenyével folytatódik a nyílt vízi úszók viadala a dohai vb-n. A hölgyeknél a szegedi úszó, Olasz Anna pályafutása utolsó világbajnoki futamára készül.

 

 

Hetedik világbajnokságán vesz részt Olasz Anna, aki  2013 óta képviseli az állandóságot, körülötte egy-két kivétellel kicserélődött a mezőny, ő viszont maradt.

Igaz, eredetileg csupán tartalékként jött volna számításba, miután a fiatalok jobbnak bizonyultak nála a tavalyi decemberi, madeirai válogatón, Fábián Bettina januári betegsége miatt azonban megnyílt az út egy méltó búcsúra.

A szegedi úszónak a júniusi belgrádi Eb lesz az utolsó "nagy dobása".

Ez egyhetes sztori, hogy hivatalossá vált az indulásom, igaz, amikor Bettiről jött a hír januárban, kezdtem sejteni, hogy akár úszhatok is itt

 – mondta a magyar sportoló a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Máshogy készültem volna nyilván, ha mondjuk egész ősszel tudom, hogy úszni fogok a vébén, ettől függetlenül nemrég beszéltem a pszichológusommal, és vele is abban maradtunk, hogy ez lesz az utolsó óra, amit egy világbajnokságon a vízben töltök, azaz nincs más dolgom, mint nosztalgiázni és kiélvezni minden percét.

 

 

Előnye származhat abból, hogy a mezőny túlnyomó többsége szombaton részt vett az olimpiai kvótaszerzés reményében 10 kilométeren.

Azért erre nem alapoznék, korábban, amikor egy nap volt a két szám között, combosabb volt leúszni az ötöt, itt három van a pihenésre. Én inkább a rutinomat hozom, szükség lesz rá, mert abból a szempontból technikás a pálya, hogy a hullámok megboríthatják a papírformát.

2021-ben jött az áttörés a 10 kilométeres távval: lett előbb egy Eb-ezüstérmes, majd egy olimpiai negyedik hely. Öt kilométeren viszont nemigen jött a siker, elvégre Anna nem a sebessége, hanem az elsőrangú erőbeosztása miatt tudott érvényesülni az évek során.

Régen nagyon szerettem: öttel kezdtem, aztán jött a tíz, majd a huszonöt, az utolsó élményeim a legrövidebb távról nem épp derűsek – árulta el Olasz. – Hátha keretes szerkezetet vesz fel a karrierem, veszítenivalóm meg végképp nincs, azaz a jelszó: csak vidáman! Végül is normálisan edzettem, igaz, lélekben arra készültem, majd csak júniusban kell nagyobb versenyen úsznom, ettől függetlenül úgy vagyok vele: nekem ez egy ajándék, nem járatom azon az agyam, hogy milyen volt eddig a felkészülés.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.