Sport

Jól vizsgázott az atlétikai vb és a Nemzeti Atlétikai Központ

Jól vizsgázott az atlétikai vb és a Nemzeti Atlétikai Központ

2023. augusztus 20., vasárnap
Jól vizsgázott az atlétikai vb és a Nemzeti Atlétikai Központ

Tömegek a lelátón, minden várakozást felülmúló hangulat a stadionban. Már az első napon megdőlt az első világcsúcs, valamint egy versenycsúcs és egy magyar rekord is, Halász Bence pedig bravúros dobással könnyedén bejutott a holnapi döntőbe. A vb nyitónapján kiválóan vizsgázott a Nemzeti Atlétikai Központ: több tízezren érkeztek tömegközlekedéssel, hajóval, a szurkolók igazi fesztiválhangulatban ünnepeltek a lelátókon és a stadionparkban.
 
Zsúfolt lelátók előtt tartott ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a budapesti atlétikai világbajnokság. Sebastian Coe, a nemzetközi atlétikai szövetség elnöke és Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnök nyitották meg az év legnagyobb sporteseményét.

Ma a magyar fővárosra, Budapestre figyel a világ. Kilenc napig reflektorfényben leszünk. Szívből jövő lelkesedéssel, a magyaroktól megszokott kreativitással és eredményesen kiharcolt, széles társadalmi összefogással teszünk eleget a házigazda feladatainak. Az Atlétikai Világbajnokság elsősorban a kiemelkedő sportolói teljesítményről szól, de nekünk, szervező magyaroknak, jóval többről is. Egyszerre ünnepeljük az élsportot és az egészséges élet alapjául szolgáló tömegsportot. Hosszú időre szóló nyereséget várunk a világbajnokságtól"

– emelte ki megnyitó beszédében Novák Katalin.

Augusztus 19-27. között több mint 200 ország, több mint 2100 sportolója méri össze erejét. A budapesti vb már most rekordot döntött, ez minden idők legnépszerűbb versenye az atléták körében.

Budapest világhírű panorámájával a háttérben, a Duna-parton épült vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ a magyar atlétika következő generációjának edzőpályája, és a sportág jövőjének fontos pillére lesz. Rajtunk a világ szeme, kezdődik a világ egyik legnagyobb showműsora - itt az ideje, hogy együtt lássuk a csodát"

– mondta Sebastian Coe.

Az atlétikai világbajnokság reggeli programja augusztus 19-én egy erős zivatar miatt a tervezetthez képest két órával később, 10:50-kor vette kezdetét a férfi gyaloglók 20 km-es számával, amely az utcai versenyek helyszínén, a Hősök terén startolt. A kedvezőtlen időjárás ellenére több ezer érdeklődő figyelte az utcai versenyt és buzdította a sportolókat.

Az atlétikai világbajnokság előkészítése során minden lehetséges helyzettel számoltunk. Az időjárás ugyan nehéz helyzet elé állított minket a vb első napjának rögtön az első órájában, de büszkén jelenthetem, hogy a szervezőbizottság gyorsan és hatékonyan reagált erre a helyzetre. Köszönöm mindenkinek, a sportolóknak és a közönségnek is, hogy vihar ellenére minden várakozásunkat felülmúló hangulatban kezdhettük el Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét"

– mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

A világ harmadik legnagyobb sporteseményének első versenyszámát egy magyar versenybíró, a civilben mozdonyvezető Nagy Bence, és a vb Hétköznapi hős programjának egyik részvevője indította el. Ő is egyike annak a több mint százezer sportos magyarnak, akik részt vettek a kezdeményezésben szereplő 37 különböző szabadidős sportverseny egyikén, és a mozgásért cserébe kedvezményes belépőt vehettek a vb-re. A férfi 20km-es gyaloglás célszalagját két kisiskolás tartotta, képviselve azokat a Sulihős programban részt vett társaikat, akik több száz iskolában a vb kezdeményezésére atlétikai versenyeken vettek részt. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.