Sport

Kézilabda: dobogóra állhattak a szegediek a női U17-es válogatottal

Kézilabda: dobogóra állhattak a szegediek a női U17-es válogatottal

2017. augusztus 30., szerda
Kézilabda: dobogóra állhattak a szegediek a női U17-es válogatottal

Győrben arany-, míg a Szlovákiában megrendezett korosztályos Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a női U17-es válogatott, amelyben két szegedi születésű és nevelésű játékos kapott helyet.

A hazai rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) aratott sikert követően nem sok ideje volt a pihenésre a magyar női U17-es válogatottnak, hiszen rögtön ezt követően következett az újabb világverseny: augusztus 10. és 20. között a szlovákiai Mihalovcéban rendezték meg a korosztályos Európa-bajnokságot.

Bohus Bea

szövetségi edző csapata remek rajtot vett, hiszen a csoportban Montenegrót hét góllal (30-23), a horvátok szoros csatában (22-21), a dánokat pedig néggyel (31-27) verte meg, így elsőként lépett tovább a középszakaszba. A torna második szakaszát egy németek elleni 25-25-ös döntetlennel nyitotta a magyar csapat, majd az oroszok sem jelentettek akadályt, így következhetett a norvégok elleni elődöntő, ahol a torna első veresége egyben azt jelentette, hogy a lányok a bronzéremért játszhatnak. Az utolsó meccs azonban remekül sikerült, a mieink 14 góllal, roppant magabiztosan győzték le a francia válogatottat, így Győr után Szlovákiában is dobogóra állhatott. A magyar csapatban két, szegedi születésű, egyaránt a Nemzeti Kézilabda Akadémiában játszó lány kapott helyet:

Kovács Noémi

és

Simon Armilla

is bronzérmet vehetett át északi szomszédunknál.

"Az EYOF-győztes csapatban nem szerepeltem, ez idáig a korosztályos válogatott bő keretének voltam tagja. Éppen ezért hatalmas öröm ért, amikor Bohus Bea, aki klubedzőm is egyben, az indulás előtt három nappal közölte velem, hogy utazom a szlovákiai Európa-bajnokságra. Természetesen nagyon nagy drukk volt bennem, hiszen kimaradt a válogatott négy-öthetes felkészüléséből a nyári szünetben, a társaim az EYOF után egy hét pihenőt kaptak, hogy regenerálódhassanak az Eb-re. Ki nem mondott célunk természetesen az aranyérem megszerzése volt, de tudtuk, hogy ez nehéz lesz, hiszen itt már nem nyolc, hanem tizenhat csapat szerepel, és a hazai pálya előnyeit sem élvezhetjük" - tekintett vissza a bronzéremmel végződött tornára Kovács Noémi, a NEKA válogatott, szegedi játékosa. Hozzátette, egészen az elődöntőig magabiztosan meneteltek, azonban a norvégok elleni elődöntőben semmi sem úgy alakult, ahogy tervezték. "Nem állt össze a védekezésünk, és támadásban is kimaradtak a lehetőségeink. Ez a vereség nagyon fájó volt a csapat számára, mert több felkészülési mérkőzésen is viszonylag simán legyőztük őket. A franciák elleni bronzmérkőzésre nekünk sikerült jobban ráhangolódnunk. Egy felszabadult, magabiztos játékkal nagyarányú győzelmet arattunk, a meccs után már a bronznak is nagyon örültünk" - fejtette ki a jobbszélső. Kovács Noémi erősnek tartja generációját, akikkel a későbbiekben még szép eredményeket érhetnek el, számára egy álom vált valóra az Európa-bajnoki szerepléssel. "Különösen ebben a csapatban, fantasztikus játékosok között és edzői stáb mellett volt ez álom. Elsődleges célom, hogy a NEKA-ban tovább fejlődhessek, a távolabbi tervem pedig, hogy a középiskola elvégzése után egy jó NB I-es felnőtt csapatban folytathassam a pályafutásom, és továbbra is szeretnék a korosztályos válogatott tagja lenni" - mondta el céljai kapcsán Kovács Noémi.

Simon Armilla nyakába két érem is került, hiszen ott volt a Győrben tornagyőztes EYOF-csapatban is, majd tagja volt az Európa-bajnokságon bronzot szerzett válogatottnak is. "A nyáron két fontos világversenyen is szerepeltünk, ami igen ritka. Nagyon örültünk az EYOF-sikernek, de tudtuk, hogy vár ránk még egy Eb. Bea erre is figyelmeztetett bennünket, hogy van még egy nagyon nehéz feladatunk és próbáljuk meg kihozni belőle a lehető legtöbbet. Az Európa-bajnokság hihetetlen élmény volt, remélem, sokszor lesz még részem ilyen eseményben" - fogalmazott a NEKA-ban játszó beálló. Hozzátette, természetesen volt egy kisebb ünneplés a megszerzett érem után, hiszen ezzel megkoronázták az összes eddigi munkájukat. "Úgy gondolom, minden csapat aranyérmet szeretett volna - köztük mi is - nekünk a harmadik helyet sikerült megszereznünk, amivel teljesen elégedettek lehetünk. Címeres mezben játszani minden korosztályban óriási dolognak számít, nagyon örülök ennek a lehetőségnek" - nyilatkozta Simon Armilla, aki a jövőben a korosztályos válogatottal való minél jobb eredmény mellett felnőttként élvonalbeli, válogatott játékossá válna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.