Sport

Tenisz: visszatért Roger Federer - a szegedi sportolókat is megörvendeztette újabb sikerével

Tenisz: visszatért Roger Federer - a szegedi sportolókat is megörvendeztette újabb sikerével

2017. február 1., szerda
Tenisz: visszatért Roger Federer - a szegedi sportolókat is megörvendeztette újabb sikerével
roger_federer_europress

Tizennyolcadik Grand Slam győzelmét aratta a hétvégén a svájci klasszis, Roger Federer. A rutinos játékos térdsérülése miatt féléves kihagyás után tért vissza, és az egyik legnagyobb ellenfele, Rafael Nadal ellen megnyerte az év első Grand Slam torna döntőjét. Federer sikerétől felrobbant a sportvilág: a szegedi sportolók is örömmel fogadták sikerét, akiket kedvencük győzelme után kérdeztünk.

Ritkán használják az álomdöntő kifejezést egy Grand Slam tornán, amikor a tizenhetedik és a kilencedik kiemelt találkozik egymással egy fináléban: a 2017-es Australian Open fináléjára azonban mégis igaz volt ez, hiszen a sérülése után visszatérő, a ranglistán a tizenhetedik helyig visszacsúszó

Roger Federer

örök riválisával, a spanyol

Rafa Nadallal

játszott a döntőben. Miközben a világranglistán a Federer előtt játszók meglepetésre sorra hullottak el, (így a világelső

Andy Murray

a német

Mischa Zverev

ellenében, a második helyen álló

Novak Djokovic

pedig már a második körben,

Denis Istomin

ellen búcsúzni kényszerült), Federer nem hibázott, és búcsúztatta

Kei Nishikorit

és az elődöntőben egy ötszettes csata után honfitársát,

Stan Wanwrinkát

is. Nadal is remekelt, és miután

Gael Monfilst

és

Milos Raonicot

is legyőzte, majd az elődöntőben

Dimitrovon

is sikerült túljutnia, 2011 után újra jöhetett kettejük csatája egy Grand Slam döntőben. A finálé remek meccset, és végül 3-2-s Federer-győzelmet (6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3) hozott, ezzel a svájci először győzte le Nadalt Grand Slam döntőben Wimbledonon kívül. Federer tizennyolcadik Grand Slam győzelme uralta a sportmédiát hétvégén: több szegedi sportoló is reagált a döntő eredményére.

A legjobb forgatókönyv valósult meg

A Naturtex-SZTE-Szedeák korábbi csapatkapitánya,

Kiss Zsolt

is örömét fejezte ki a közösségi oldalon Federer sikerét követően. A tripláiról híres, ma már edzőként dolgozó kosaras elmondta: óriási rajongója Roger Federernek, akit a legnagyobb sportembernek tart. „Szerencsésnek is érzem magam, hiszen kortársa vagyok, így a pályafutását végig is tudtam követni. Még egy ilyen elvakult drukker sem hitte, mint én, hogy egy ilyen Australian Open összejöhet, és így sikerül ez a torna neki. A szurkolók nagyon szerették volna, hogy összejöjjön a 18. Grand Slam győzelem. Nagyon jó játékkal jutott döntőbe, de mégis sokszor bukott, talán teher nélkül játszhatott. Hagyomány, hogy a középiskolai osztálytársaimmal közösen nézem a Grand Slam-döntőket, mindannyian Federernek szurkolunk, nagy az összhang, de rettenetesen féltünk, mert a túloldalon a démonja állt, akit nem nagyon tudott megverni, főleg Grand Slameken. Ennél jobb forgatókönyvet, mint hogy Nadal ellen, fél év kihagyás után, döntő szett breakhátrányból nyerjen, nem tudok elképzelni” – tért ki Kiss Zsolt arra, hogy a két játékos egymás ellen lejátszott 25 meccséből mindössze 12-t nyert meg Federer, ráadásul a 12 Grand Slameken lejátszott Nadal-Federer csatákból csupán három végződött Roger sikerével.

szedeak-kormend004kf

A svájci klasszis jövőjével kapcsolatban Kiss Zsolt úgy fogalmazott, tekintve, hogy egyéni sportról beszélünk, és Federer lassan 36 éves lesz, így nagyon nehéz lesz felvennie a versenyt a fiatalokkal, illetve azokkal, akik ott rendre ott vannak a végelszámolásnál: Nadallal, Murray-vel és Djokovic-al. „Borzasztó nehéz dolga van, de mint szurkoló, akarok abban hinni, hogy ez a siker felszabadított benne olyan gátat, hogy most még inkább teher nélkül játszhat, és akkor hátha még megörvendeztet minket boldog pillanatokkal. Nem csak Grand Slam győzelmekre gondolkozik az ember, így is olyan sokat adott a szurkolóinak, hogy azt nehéz kifejezni, de nagyon örülök, hogy láthatjuk még őt a pályán” – tette hozzá Kiss Zsolt. Federer hihetetlen népszerű a szurkolók körében: ha csak a Facebook-kedvelőket nézzük, Federert több mint 14 és fél millióan követik, összehasonlításképp Novak Djokovicot 7 millió 200 ezren, Andy Murray pedig 3,7 millió lájkolóval bír. Federerhez hasonló statisztikát csupán egyetlen teniszező tud felmutatni: Rafa Nadal mintegy 14 millió 700 ezer kedvelőt tudhat magáénak. „Közrejátszik az is, hogy szerényen viselkedik, elfogultság nélkül mondhatom, hogy intelligens, hiszen több nyelven ad interjúkat, de mielőtt ezeket felfedeztem, a rendkívüli könnyedsége győzött meg. Amikor őt nézem a TV-ben, akkor azt érzem, hogy ezt milyen könnyű lehet megcsinálni, odaérek, és csak ellövöm a vonalat. Aztán ha lemegy az ember teniszezgetni, akkor látja, hogy ez nem ilyen egyszerű, nem tudok rá jobb szót: zseni. A pályatársai is elismerően nyilatkoznak, jó a kapcsolatuk, nem hinném, hogy ezt érdekből tennék. Biztos vagyok benne, hogy Nadallal nagyon tisztelik egymást, annak ellenére, hogy a legnagyobb riválisok” – fogalmazott portálunknak Kiss Zsolt.

Erőt adhat a folytatásra

Szintén elismerően nyilatkozott Federer sikeréről

Buzási Péter

, a SZEOL SC labdarúgója: mint azt az NB II-es klub játékosa elmondta, több éve szereti Roger játékát, akit igazi sportembernek tart, hiszen nincsenek sztár-allűrjei, csak a sporttal foglalkozik. „Nagyon technikás teniszt játszik, nincsenek kitörései, élvezet nézni a játékát. Nagyon szép történet az övé, ilyen idősen, ilyen sérülések után ilyen teljesítményt mutat fel, visszatér, és képes maradandót alkotni. Sajnos a teniszmeccsek nem annyira illeszkednek a napi rutinunkhoz, de követem a meccseket, az összes nagyobb versenyen, amin indul Federer, akkor, ha nem is élőben, de visszanézem a meccseket” – válaszolta a szegedi futballista, aki hozzátette: őt is meglepte, hogy egy fél éves kihagyás után ilyen tenisszel tudott kirukkolni Federer. „Remélem, minél tovább képes ezt hozni, mert élvezet nézni a játékát. A teniszt kevesebben követik figyelemmel, de azért az öltözőben is megemlítettük, hogy milyen meccs volt vasárnap, hiszen két nagy rivális találkozott. Több csapattársammal is beszéltünk az Australian Openről, titkon számítottam arra, hogy behúzhatja a döntőt, mert jó fizikális állapotban is volt. Az elődöntőt is öt szettben nyerte meg, pedig ez volt félő már a Federer meccsein, hogyha belebonyolódik egy hosszabb meccsbe, akkor az neki már nem kedvezett” – nyilatkozta a svájci teljesítményéről Buzási Péter.

szeol_cegled20_gs

A meccs után Rafa Nadal is elismerően nyilatkozott riválisáról: "Gratulálok Rogernek és a csapatának. Csodálatos, hogy hat hónap kihagyás után így tudott játszani. Nagyszerű mérkőzésen vagyunk túl, Roger egy kicsivel jobban megérdemelte a győzelmet, mint én. Folytatom a próbálkozást, úgy érzem, hogy kezdek visszatérni a sérülésem előtti szintre. Ha továbbra is így megy majd a játék, szép sikerek várnak rám" - fogalmazott a meccs után a spanyol teniszező, a két nagy rivális pedig igazi sportemberi nagyságról tett tanúbizonyságot. „Nekem is nagyon szimpatikus volt Nadal nyilatkozata a döntőt követően, látszott, hogy nem ellenségek, hanem ellenfelek voltak. Izgalmas és jó döntő volt. Remélem, hogy ez egy nagy lökést ad Federernek – az elmúlt években ugyan oda tudott férkőzni a legjobbak közé, de bízom benne, hogy ez után még ebben az évben jó eredményeket tud majd elérni. Valószínűleg a salak nem az ő terepe lesz, az Nadal és a fiatalabb játékosok világa” – zárta Buzási Péter.

A lényeg, hogy élvezze a játékot

A szegedi biliárdos,

Nagy Csaba

is nagyon örült Roger Federer sikerének, egyrészt azért is, mert öt éve, a 2012-es wimbledoni torna óta nem nyert Grand Slamet, azonban mindig bízott benne, hogy még összejöhet ez számára. „Óriási Federer-szurkoló vagyok, egyébként is szeretem nézni a teniszt, de az ő játéka és emberi mi voltja fogott meg. Nincsenek sztár-dolgai, csinálja a dolgát, rendezett családi élete van, segít az alapítványon keresztül, abszolút „a sportoló” nekem. Jó, hogy Nadal ellen játszotta a döntőt, akit általában a Federer szurkolók nem szeretnek, de el kell ismerni a tudását. Nem tudtam végig követni, mert nekünk is versenyünk volt, de szenzációs döntő volt” – mondta a 2016 augusztusában

csapatban Európa-bajnok

biliárdos.

nagy_csaba_eb

Federer népszerűségéről Nagy Csaba kifejtette, azok számára is szimpatikus lehet a svájci, akik sportolnak valamit, és ez a mentalitás közel áll hozzájuk, ami az immáron 18-szoros Grand Slam bajnokot jellemzi: nincs körülötte semmi különös, teszi a dolgát. „Persze a teniszezőknél ritka, hogy pályán kívüli dolgai lennének, de más sportágban hallunk ilyeneket. Ezért is kedvelhetik ennyire sokan. Bár nem vagyok tenisz-értő, talán kétszer volt ütő a kezemben, de órákat el tudom nézni. Laikusként is, olyan dolgokat művel a pályán, amit más még nem” – folytatta Nagy Csaba. Úgy látja, a 35 éves klasszis képes még Grand Slamet nyerni pályafutása hátralévő szakaszában. „Eddig is abbahagyhatta volna, hiszen öt éve nem nyert úgymond „semmit”. A lényeg, hogy élvezi a teniszt, amíg ez így lesz, addig nem fogja abbahagyni. Azt gondolom, lehet még benne Grand Slam-győzelem. Az persze látszódott, hogy nem bír már annyit, mint tíz évvel ez előtt. Ahogy a kommentátor is mondta az egyik labdamenetnél: Nadal tudta, hogy ezt már nem érheti el, ugyanez van Federernél is. Pláne azok után bármit elérhet, ahogyan most ezt a tornát megnyerte. Olyan játékintelligenciája van, amit fel tud használni akkor is, amikor már lehet, hogy testben annyira nem bírja, de ki tudja belőle hozni a legtöbbet” – véli Nagy Csaba.

Így reagált a sportvilág

Az Australian Open vasárnapi döntőjét követően a sport számos képviselője fejezte ki elismerését Roger Federernek: így tett a korábbi Aranylabdás, világbajnok olasz labdarúgó,

Fabio Cannavaro

.

A San Antonio Spurs francia kosárlabdázója,

Tony Parker

egy közös képpel gratulált barátjának.

Ha már NBA: a Dallas Mavericks ikonja,

Dirk Nowitzki

is tweetelt a döntő után.

A Juventus labdarúgója is gratulált honfitársának, miután csapatával 2-0-ra nyerni tudtak a Sassuolo vendégeként a Serie A-ban.

Az olimpai bajnok alpesi síző,

Lindsey Vonn

is boldog volt Federer győzelme után.

Még egy kis futball: az Arsenal német válogatott játékosa,

Shkodran Mustafi

is méltatta Federert.

A Real Madrid német játékosa,

Toni Kroos

is elismerően nyilatkozott a két teniszező sportemberi nagyságáról.

A 19-szeres svájci bajnok labdarúgó-csapat, az FC Basel is megemlékezett az ország büszkeségéről:

De gratulált az olimpiai bajnok atléta,

Usain Bolt

is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.