Sport

Amerikai futball: a denveri védelem a Carolinát is megállította

Amerikai futball: a denveri védelem a Carolinát is megállította

2016. február 9., kedd
Amerikai futball: a denveri védelem a Carolinát is megállította
von_miller_champ_nfl

A Denver Broncos nyerte az ötvenedik Super Bowlt: az NFL, azaz az amerikai futball-liga döntőjében a kiváló évet produkáló denveri védekező egység a ligaelit Carolina Panthers támadósorát is hatástalanítani tudta, így megszerezte a franchise harmadik bajnoki címét. A döntőről az Aréna kupára készülő Szeged Templars védekező koordinátorával, Kaldenecker Zsolttal beszélgettünk.

Bár a két főcsoport első helyezettje jutott be a Santa Clarában megrendezett ötvenedik Super Bowlba, mégis a

Cam Newton

vezette Carolina Pantherst tartották esélyesebbnek a Denver Broncossal szemben. Bár a győztes coloradóiak támadósora nem nyújtott extra teljesítményt, a védelem – hasonlóan a New England Patriots elleni főcsoportdöntőhöz – ezúttal is remekelt, és nem engedte kibontakozni a Carolinát, a linebacker,

Von Miller

döntőbeli MVP-díja nem volt meglepetés, hiszen 2,5 alkalommal vitte földre az ellenfél irányítóját, két alkalommal szerzett fumble-ja gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, e mellett pedig még hat szerelést is bemutatott: ezzel

Peyton Manning

megszerezte második bajnoki gyűrűjét, és beérte testvérét,

Eli Manninget

, és valószínűleg egy Super Bowl győzelemmel vonulhat vissza a sportág 39 éves ikonja. „Az én ismerősi körömben inkább denveri győzelmet jósoltak, magam is arra számítottam, hogy inkább a védelem fogja eldönteni a meccset. Nem volt rossz meccs, de örültem volna, ha a támadók kicsit többet mutatnak. A negyedik negyedig lett volna a Carolinának a fordításra, de sosem sikerült megragadniuk azokat a kicsi lehetőségeket. A Denver támadóegysége sem mutatott fel olyasmit, ami miatt nagy előnyre tehettek volna szert, a védőmegmozdulások viszont nagyon szépek voltak. Egyébként is a linebacker poszt a kedvencem, ott játszom, Von Miller amiket ott kiharcolt, az tényleg szép volt” – mondta el portálunknak a Szeged Templars védekező koordinátora,

Kaldenecker Zsolt

, aki a Szeged Bats néhány tagjával közösen tekintette meg a meccset.

Az alapszakasz MVP-je nem nőtt fel a feladathoz

A Carolina Panthers kiváló szezont futott, azonban nem tudott felülni a trónra: a döntőben nagyon kevés, a csapatra addig jellemző játékot tudott bemutatni a csapat, miközben Cam Newton passzai többször hiába értek célba, a társak nem húzták be az elkapásokat. A támadósorok teljesítményére kitérve: még nem nyert Super Bowlt ilyen gyenge produkciót nyújtó csapat, Peyton Manning mindössze 141 yardot passzolt, de a túloldalt Newton sem remekelt. „Aki játssza az amerikai focit, az tudja, hogy nem feltétlenül az nyeri meg a meccset, aki technikásabb, vagy erősebb. Aki fejben vagy szívben ott van, az sokkal esélyesebb. Nekem úgy tűnt, Cam Newton nem volt lelkiekben felkészülve erre a megmérettetésre. Tapasztalatból mondom, ha egy csapat nagyon feszült, ideges, akkor sokkal könnyebben hibázik, ez az irányítónál is igaz. Viszont nekem is volt már olyan, hogy szinte edzéshangulatban tudtuk végigjátszani a meccset, azok győztes meccsek voltak. A Szeged Bats nyert nemrég egy Aréna kupát, a siker okaiként elsőnek is azt mondták, hogy nyugodtak tudtak maradni és senki sem esett szét fejben. Van olyan, amikor egy csapattárs kiakad, ez magával tudja ragadni a többieket is, viszont náluk ez most nem jelentkezett. Cam Newtonon ezt láttam, hogy nem tudott teljesen ott lenni” – fogalmazott Kaldenecker Zsolt.

A Carolina irányítója így reagált a mindent eldöntő Denver touchdownra

Ahogy a Templars védőkoordinátora a Carolina hibáival kapcsolatban kiemelte: számára is nehezen érthető volt, hogy miért nem ragadta meg a lehetőséget a Carolina, hogy ő támadhasson először, hiszen erre a pénzfeldobás után megvolt a lehetősége, de átadta a kezdés jogát a Denvernek, a Broncos pedig rögtön egy mezőnygóllal kezdte a meccset. „Ha adsz pontot az ellenfélnek, akkor ezt fel kell dolgozni, aki pedig rögtön pontokat szerez, az egy kis előnybe is kerül. Az is demoralizáló tud lenni egy csapatnál, amikor a védelem szerez pontot, viszont a másik csapatot fel tudja spannolni. Peyton Manning nem mutatott nagyon sok mindent, nem ez volt az ő karrierjének csúcspontja. Az irányító a támadók lelke, ő pedig egy nyugodt típus is, ez átragadhatott a csapatra, míg Newton eléggé kétségbeesettnek tűnt, ami végig kihathatott a csapatra is” – mondta Kaldenecker Zsolt. Sokszor elhangzik az amerikai futballal kapcsolatban: a védelmek nyernek bajnokságot. Ez az állítás ezúttal igazat nyert, hiszen a liga legjobb védelme nyerte a döntőt. „Kicsit egyetértek is ezzel, meg nem is. Az nagyon jó teljesítmény, hogy tud a védelem pontot szerezni, de ez nem a gyakori esetek közé tartozik. 95%-ban a támadóegységek, vagy a speciális csapat szerez pontot, a védelem alapvető feladata nem a pontszerzés, egy csapat a támadóegységgel együtt tud győzni. Egyébként ez a magyar mezőnyre is jellemző szokott lenni, hogy a védelem hamarabb összeáll, mint a támadóegység” – válaszolta Kaldenecker Zsolt.

So generous of Cam. #RoleModel

Közzétette: NFL Memes – 2016. február 7.

Newton ezúttal a Lombardi-trófeát nyújtotta át - hiába, az internet népe a Carolina irányítóját sem kíméli

Az okokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, az alapokat könnyebb elsajátítani a védelemnek, mint a támadóknál, ezért lehet az, hogy a magyarországi csapatok védelme hamarabb tud hatékonyan működni. „Viszont ha van egy jó támadóegység, tapasztalt játékosokkal, akkor a védelemnek is sokkal nehezebb dolga van. Nagyon sok minden összefügg, mert ha a támadófal jól dolgozik, akkor több ideje van az irányítónak dobni, az elkapónak leszakadni. A védelem oldaláról viszont ha a fal vagy a blitz jól megy, akkor az irányító zavarba kerülhet, így könnyebb a cornerek dolga is. Csapaton belül is azt szoktam mondani, hogy ha van egy védelmi hiba, az nem csak corner hibája, hanem a falaké meg a blitzé is, akik nem tudták eléggé zavarni az irányítót, persze ebben lehet corner hiba is. Ugyanúgy a futásnál is, ha a futó átmegy a védelem falán, akkor ott van a corner meg a safety is, ez egy olyan sport, ami az egész csapaton múlik” – véli Kaldenecker Zsolt. A Templars védekező egységének koordinátora az ötvenedik Super Bowlt közepesnek ítélte, mivel a döntő nem tartogatott sok izgalmat: a Denver végig vezetve nyerte meg a bajnokságot, a Carolina pedig nem tudott megújulni, így ezúttal elmaradt a nagy fordítás is a döntőben. „Ráadásul kihagyták a mezőnygólt is, ott nagyon megközelítették volna a Denvert, az pszichológiai szempontból is sokat számított volna, ha csak pár pont lett volna a csapatok között, nem mondjuk tíz” – mutatott rá Kaldenecker Zsolt.

Meg kell tanulniuk kezelni a szituációkat

A Szeged Templars közben a márciusi Aréna kupára készül, ahol debütál a csapat: az őszi megalakulást követően ez a torna lesz az első pályára lépése a szegedieknek. A felkészülésükre kitérve Kaldenecker Zsolt hozzáfűzte, egyelőre nem sok elemet tudnak átültetni a saját játékukba a TV-ben látottakból, hiszen még a kispályás változatnál tartanak, ez pedig stratégiai értelemben teljesen más, még ha a szabályok ugyanazok is. „Itt a speciális egységnek is nagy szerepe volt, ez pedig nincs az aréna futballban. Teljesen más az, amikor három falember áll fel kettővel szemben, vagy amikor öt a néggyel szemben. Taktikailag nem sokat tudunk átvenni, inkább egyelőre még csak élvezzük a játékot. Interneten vannak anyagok az NFL csapatok edzéseiről, azokból szoktunk meríteni. Ha elérjük azt a létszámot, hogy nagypályán is tudjunk játszani, akkor alapkő lesz, hogy kielemezzünk 650 ezer NFL-meccset, mert nagyon sok apróság van, de a kispálya más” – nyilatkozta nevetve a Templars védőkoordinátora. A Templars heti négy edzéssel készül első tornájára, a védelem koordinátora elmondta, nagyon ki kell használniuk ezt a másfél hónapot, mivel nagyon sok kezdőjátékos alkotja a keretet. „Kemény lesz az összes meccsünk, 90%-ban csak kezdők fognak játszani nálunk. Jobb lenne, ha még egy évig készülnénk, és összeszokva játszhatnánk, de most van ez a lehetőség, amivel élnünk kellene. A csapatmezünk három héten belül megérkezik, úgy tűnik, hogy a Batsből is csatlakoznak még hozzánk, tőlünk is játszottak most náluk páran” – tért ki a márciusi tornára Kaldenecker Zsolt. A védelem koordinátora úgy véli, mindenképpen fel tudják majd használni a kupán szerzett tapasztalatokat, az pedig biztos, hogy bárhogy is alakuljon, sorsfordító lesz számukra a torna, hiszen egy jó eredmény után az embereknek jobb érzete van, de rossz eredmény esetén meg kell tanulniuk kezelni a helyzetet. „Ez most ki fog jönni, ha csak piciben gondolkozunk, mennyire fog majd meg minket egy bekapott touchdown, ez minden csapatnál vízválasztó. A Bats a második meccsüket elvesztette az Expendables ellen, majd a döntőben úgy verték meg őket, hogy pontot sem engedtek nekik” – tekintett a rájuk váró kihívásra Kaldenecker Zsolt.

Fejben kevés volt a Carolina, a Denver győzelmével zárult ötvenedik Super Bowlról kérdeztük a Templars védekező koordinátorát.http://szegedma.hu/?p=607790

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.