Sport

A sport történelmet írt - dél-afrikai sportvezető járt Vásárhelyen

A sport történelmet írt - dél-afrikai sportvezető járt Vásárhelyen

2011. május 17., kedd
A sport történelmet írt - dél-afrikai sportvezető járt Vásárhelyen

A korábban Dél-Afrikában is dolgozó úszótréner, Bán Sándor személyes meghívására, május 16-17-én Hódmezővásárhelyre látogatott Gideon Sam, a Dél-afrikai Köztársaság Olimpiai Bizottságának elnöke. A városba érkezésekor, szálláshelyén a Ginkgo Sas Hotelben ült le beszélgetni B. Szabó Zoltánnal, a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjével.

– Ön azt mondta tavaly júliusban Durbanben, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság soros ülésén, hogy szívesen látna még egy lehetőséget, hogy megmutassák a világ vezetőinek, hogy a sport révén képes egy ország az összefogásra. Mire gondolt? Netán a Futball VB után az Olimpiai Játékok rendezésére?

– Eltalálta! Természetesen csak a 2020-as játékok rendezésének elnyerése jöhet szóba. Az elmondottak egyébként az előttünk álló 2012-es XXX. Nyári Olimpiai Játékokon való szereplésünkre is vonatkozik, hiszen szeretnénk megmutatni a világnak, mire képesek Dél-Afrika sportolói. Sokkal jobbak a felkészülési lehetőségeink, mint voltak a pekingi olimpia előtt. A Dél Afrikai Nemzeti Lottóból származó bevételek a financiális helyzeten is sokat javítottak. Most nagyobb rész jut a sportnak, mint két-három éve. A sportolóink eredményei is biztatóak, elég a múlt hét végi dohai Atlétikai Világversenyre gondolni, ahol a férfi 400 méteren aranyérmet szerzett

L.J. Van Zyl

. Szeretnénk erősíteni a londoni játékokra fociban, atlétikában, úszásban, kosárlabdában, íjászatban, vívásban és tornában.

– Az úszást is említette. Mikor került baráti kapcsolatba Bán Sándorral?

– Amikor

Sándor

nálunk edző volt, akkor én még a Nemzeti Úszószövetség élén álltam, innen ered az ismeretségünk. Fantasztikus embernek tartom, nagyszerű edzőnek, aki nagyon magasra állítja a mércét. Nem titok, amíg kint volt, az volt a dél-afrikai úszósport egyik legnagyszerűbb időszaka. Az akkor kialakult barátságunkra való tekintettel jöttem most Hódmezővásárhelyre és holnap utazunk tovább egy nemzetközi konferenciára.

– Visszatérve a dél-afrikai nemzeti sportéletbe, az apartheid után nehéz volt a „kiszínesítése”?

– Tudja, mi nagyon szerencsések vagyunk, hogy 1994-től

Nelson Mandela

vezette országunkat. Amikor ugyanis egy ország, addig egymással összeférhetetlen polgárai elhatározzák, hogy befejezik a háborúskodást, akkor éppen egy olyan szuggesztív személyiség kellett, mint Mandela. A sportban érdekelteket összehívta és azt mondta, a sportolóknak együtt kell dolgozni ahhoz, hogy létrejöjjön az egység. Emlékezzen! ’94 előtt mi volt…? Volt fehér sport és volt fekete sport! Aztán bizonyára emlékszik, ’95-ben volt a Rögbi Világkupa találkozó Johannesburgban, amelynek a döntője ma már történelem…

– Erről készült egy nagy sikerű film is Invictus címmel!

– Igen, a film szinte dokumentumszerűen dolgozta fel az eseményeket, amikor a döntőben játszó fehérekből álló dél-afrikai rögbicsapat pólójában jelent meg a stadionban Nelson Mandela. A világ és országunk népe megrendülten állt ennek láttán. Ezzel értésére adta mindenkinek, hogy nem a fehér, vagy a fekete emberekért, hanem egy nemzet csapatáért szurkolunk. Végül emlékeztetem önt a tavalyi futball vb-re, amikor az utcákon fehér és fekete együtt táncolt és örült a győzelemnek. Hát nem így van rendjén? A sportnak óriási szerepe van egy nemzet megbékélésében. És mi ezen a jó úton járunk!

Szabó Zoltán

www.vasarhelyihirek.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.